Care e mai rara?
Care e mai rara?
Zilele trecute dezbateam cu un colectionar problema celei mai rare monede de circulatie romanesti, emisa dupa 1947.
Eu sustineam ca este 2 lei 1952 , "oponentul" meu era de parere ca 3 bani 1954.
Astept parerile colectionarilor avansati, sunt curios daca am avut sau nu dreptate.
Cu prietenie,
Bogdan R
Eu sustineam ca este 2 lei 1952 , "oponentul" meu era de parere ca 3 bani 1954.
Astept parerile colectionarilor avansati, sunt curios daca am avut sau nu dreptate.
Cu prietenie,
Bogdan R
In urma cu cativa ani 2 lei 1952 era cea mai rara, insa acum cred ca 3 bani 1854 o gasesti mult mai rar , iar in stare foarte buna este aproape de negasit.
De altfel i-a crescut si cota in Krause 2005 la 200$, fata de 46$ in 2003
2 lei 1952 al a crescut usor : Krause 2005 - 70$, fata de 65$ in 2003
Proportiile pentru UNC de mai sus se pastreaza si la alte stari.
De altfel i-a crescut si cota in Krause 2005 la 200$, fata de 46$ in 2003
2 lei 1952 al a crescut usor : Krause 2005 - 70$, fata de 65$ in 2003
Proportiile pentru UNC de mai sus se pastreaza si la alte stari.
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
care e mai rara
legat de 5 si 10 lei 1996- 5 lei nu exista sau cel putin nu am auzit deloc de el: cea de 10 lei este. nu o am dar am vazut-o, la fel din cate stiu nu a fost pusa in circulatie. apare in catalogul lui Manole.
referitor la prima intrebare-eu cred ca 3 bani 1954 este mai rara desi cea de 2 lei nu o am
referitor la prima intrebare-eu cred ca 3 bani 1954 este mai rara desi cea de 2 lei nu o am
care e mai rara
nu stiu cat a dat pe el dar l-am vazut, va spun sincer, dar nu stiu sa o cataloghez? proba? pentru ce cand deja au fost emise pana in anii anteriori. poate sunt prea multi care se joaca la monetarie.
referitor la care e mai rara-spunetzi-mi cate monede de 3 bani atzi vazut live in ultima vreme? eu va spun ca in afara de cel care l-am cumaparat am mai vazut unul la un targ la bucuresti. va spun ca m-am uitat dupa el pentru ca cel pe care il am are un defect a fost lovit. de la colectzionarii mai batrani stiu ca desi se anunta un tiraj nu toate ajungeau in circulatie, in parte fiind retopite
referitor la care e mai rara-spunetzi-mi cate monede de 3 bani atzi vazut live in ultima vreme? eu va spun ca in afara de cel care l-am cumaparat am mai vazut unul la un targ la bucuresti. va spun ca m-am uitat dupa el pentru ca cel pe care il am are un defect a fost lovit. de la colectzionarii mai batrani stiu ca desi se anunta un tiraj nu toate ajungeau in circulatie, in parte fiind retopite
Si eu am auzit acum cativa ani de la monetarie ca s-ar fi emis 10 lei 1996 ( ei spuneau ca toate monedele 1 5 10 20 50 100 s-ar fi emis si in 1996 dar in tiraje mai mici) dar nu l-am vazut niciodata.
Totusi 5 lei 1996 nu este mentionat in catalogul Zimbrul Carpatin.
Ramane ca timpul sa ne dea raspunsul.
Relativ la 3 bani, eu nici nu l-am vazut macar, dar raman socat de tirajul mentionat de D-l Iliescu, care are totusi o lucrare destul de scrupuloasa si documentata.
Totusi 5 lei 1996 nu este mentionat in catalogul Zimbrul Carpatin.
Ramane ca timpul sa ne dea raspunsul.
Relativ la 3 bani, eu nici nu l-am vazut macar, dar raman socat de tirajul mentionat de D-l Iliescu, care are totusi o lucrare destul de scrupuloasa si documentata.
Topicul acesta m-a facut curios, si am cautat in "Sistemul banesc al leului si precursorii lui" al lui Costin Kiritescu. Nu am gasit tiraje, insa data reformei monetare din 1952 poate zice multe: 26 ianuarie. Altfel spus, cite monede se puteau bate? Avind in vedere si faptul ca - aproape sigur cei de la monetarie au fost anuntati mai din timp sa opreasca baterea unor monede care in citeva zile isi vor pierde valabilitatea...
Asadar eu consider 1 si 2 lei 1952 ca fiind mari raritati.
Subiectiv, insa, 3 bani '54 nu am mai vazut de citiva ani, cind costa 20 DM (o gramada de bani pentru mine pe vremea aia)...
Asadar eu consider 1 si 2 lei 1952 ca fiind mari raritati.
Subiectiv, insa, 3 bani '54 nu am mai vazut de citiva ani, cind costa 20 DM (o gramada de bani pentru mine pe vremea aia)...