Moneda Romana ???

Identificare monede și bancnote, prețuri, informații.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

LM

Mesaj de LM »

Multumiri ptr lamurire. :),insa mai am vreo doua intrebari 8) :
La denarul Severus anul de batere est (TR P X = A.D. 202) dar care este monetaria? Si intrebarea a doua,poate suna prosteasca insa nu am unde altundeva sa intreb in afara de aici,deci:
Ma intereseaza circularea monedelor pe perioada imperiului roman,de exemplu o moneda romana,fie ea denar,sestert...etc,circula pe toata intinderea imperiului,in toate provinciile,sau doar intr-o anumita zona a imperiului????SI in cazul in care imparatul a fost detronat si altul ia luat locul find batute monede sub numele noului imparat ce se intampla cu monedele imparatului detronat???Adica stiu ca in Roma au fost chiar 3 imparati schimbati in cursul unui an.Deci era foarte probabil ca cineva sa fi avut puse "la saltea" monede ale vechiului imparat si atunci,ce facea cu ele?Mai erau bune???
Imi cer scuze ptr exprimare,sper sa se inteleaga ce am intrebat initial... 8)
"Audaces Fortuna Juvat !!!"
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Intrebarile nu mi se par prostesti, dimpotriva, sunt bune si firesti. Monetaria la prima nu este probabil Roma, ci fiind un "limes" este batuta undeva la limitele imperiului, cel mai probabil in Balcani (nu se cunosc monetariile care au batut acest tip de monede si nici precis rolul lor - unele presupuneri ar fi ca erau destinate platilor trupelor de mercenari). Legat de succesiunile de imparati, intrucat o buna perioada monedele au avut valoare echivalenta ele se foloseau de la un imparat la altul. Un dupondius sau denar Claudius era folosit si pe vremea lui Nero. Exceptie faceau perioadele cand se succedau imparati care intrau in contradictie - prin lipsa de numerar suficient si dorinta de afirmare a noului imparat pe monedele celui vechi. De exemplu unele monede Claudius au fost contramarcate de Nero. De asemenea denarii circuland intens, uneori ei ajungeau la o greutate sub norma insa si aici, depinde de cand era batuta piesa. O piesa Augustus, grea si din argint bun se putea toci suficient in perioada lui Vespasian incat sa ajunga la greutate apropiata denarilor batuti de acesta (greutatea a scazut in timp). De aceea unii denari republicani (Antonius de exemplu - cel cu galera) sunt contramarcati de Vespasian ca fiind valabili inca, deci circa 100 de ani mai tarziu. Piese de bronz se cunosc contramarcate de imparatii ulteriori ca avand o valoare mai mica decat cea initiala. De exemplu exista asi marcati drept semis, deoarece greutatea scazuta prin circulatie corespundea unei piese mai mici. In provincie se foloseau monede de bronz batute de provincie (daca provincia avea acest drept) deoarece monedele emise in Roma nu erau suficiente pentru foamea de numerar. Insa putine provincii au fost autorizate sa bata si argint (aur - niciuna), si atunci piesele din argint imperiale aveau circulatie mai mare decat cele de bronz (poate asta era si motivul pentru baterea "limes denarii", lipsa de numerar in argint a provinciilor mai departate). In provincie desi denominatiile erau similare cu cele imperiale, greutatea era sensibil mai mica la piesa echivalenta (de exemplu assarion era pe la 4 grame si as-ul pe la 8 ).
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
LM

Mesaj de LM »

Va multumesc domnule berserkr ptr lamurire.Informatiile sunt foarte pretioase si utile!!! :) Multa sanatate!
LM

Mesaj de LM »

Am urmatorul denar de argint,poate sa imi confirme cineva autenticitatea lui???Daca se poate as ruga frumos si o identificare exacta a acestui tip,ce zeitate apare pe revers si eventual monetaria.
Pe avers pot citi MCOMMODVS ANTONIANVS.
Pe revers TRP VII P COS III P P ,si apare o zeitate cu cornul abundentei(nu stiu care anume).Din legenda mai lipsesc litere,moneda e tocita si nu le pot citi.
Moneda are diametrul de 18,aproape 19 mm.
Daca e posibil si poata cineva sa se pronunte in privinta pretului acestei monede,fie el si unul relativ,as fi foarte recunoscator!!!
Multumesc anticipat ptr eventuale lamuriri!!!
:)
Fişiere ataşate
2.JPG
2.JPG (43.13 KiB) Vizualizat de 6994 ori
1.JPG
1.JPG (37.33 KiB) Vizualizat de 6994 ori
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Commodus (cca. anul 181) cu Anona pe revers cu spice si cornul abundentei si modius (banita) la picioare. In aceasta stare (G) valoarea de piata este destul de mica, dupa cum va puteti imagina.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
LM

Mesaj de LM »

Va multumesc,nu am avut timp sa caut pe net,informatii despre aceasta moneda,sper ca mai spre seara sa am sau daca nu maine.In cazul in care voi mai avea unele nelamuriri o sa mai cer un eventual ajutor!!! :)
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
LM

Mesaj de LM »

Multumesc frumos,Duminica placuta!!! :)
LM

Mesaj de LM »

Rog ajutor pentru identificarea urmatoarei piese???
Multumesc anticipat ptr eventuale raspunsuri!

Moneda are un diametru de 20 mm.
Fişiere ataşate
2.JPG
2.JPG (68.71 KiB) Vizualizat de 6868 ori
1.JPG
1.JPG (75.07 KiB) Vizualizat de 6868 ori
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Probabil arhicunoscuta Severus Alexandru de Niceea.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
LM

Mesaj de LM »

Foarte prompt domnule berserkr,multumesc mult,seara placuta! :)
Scrie răspuns