Articol - Pasiunea pentru numismatica, pe cale de disparitie

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

BAIDA DORU

Mesaj de BAIDA DORU »

Eu colectionez din 1998, si la inceput colectionam tot ce nu aveam, dar dupa cativa ani mi-am dat seama ca asa nu ajung nicaieri, nu o sa am niciodata o anumita perioada completa, dar si informatiile erau enorm de multe si nu reuseam sa citesc tot. Pe urma am ramas la o dorinta sa colectionez Romania 1867-1989,(dorinta la care lupt si in prezent) bineinteles mai putin cele de aur. In acelasi timp dupa atatia ani am ramas si cu o colectie de cateva sute de monede din perioada 1800 pana in prezent dar si cu vreo 3oo de bancnote moderne din aproximativ 100 tari, dar si alte cateva zeci de medalii si monede medievale+romane. Altii le-ar vinde si ar procura bani pentru noi achizitii, dar ele au pentru mine o anumita valoare si poate o sa existe timp cand copiii mei o sa continue ce am inceput eu.
Cunoscandu-ti istoria iti cunosti viata.
rach3ta

Mesaj de rach3ta »

Eu strang monede de circa 12 ani, de cand aveam 9 ani. Aceasta pasiune mi-a fost insuflata de tatal meu, care le-a strans in timpul adolescentei sale, apoi a abandonat colectia. El stransese tot ce a prins, fara a fi asezate, clasate,etc. Eu am inceput sa le sortez, chiar sa le numar, insa nu stiam absolut nimic despre date de emisie, stari de conservare, monetarii,etc. Daca cineva imi oferea gratis un banut (moneda sau bancnota) il puneam in colectie, insa din talcioc nu cumparam decat monede dinainte de 1950 (acelea mi se parea mie ca sunt mai valoroase). Printr-o ruda ce lucreaza la muzeul Brailei, am avut posibilitatea timp de o saptamana sa rasfoiesc MBR-ul, ceea ce m-a bucurat enorm la vremea respectiva. Aceasta pot spune ca a nascut cu adevarat in mine aceasta pasiune pentru banii vechi. Dupa aceea am inceput sa caut in carti de istorie in primul rand perioadele de domnie si alte date importante.
Aproximativ 3 ani de zile am ignorat aceasta pasiune,acordand mai mult timp mersului pe bicicleta. Nu mai eram ahtiat dupa orice banut, insa nu am uitat de colectie. Ma uitam destul de des la bancnote si la monede.
Din 2006 insa m-am hotarat sa imi cumar niste clasoare si sa inlocuiesc pungulitele de polietilena.
Cel mai de folos mi-a fost acest forum si tin sa il felicit pe D-nul Aldor si sa ii multumesc pentru faptul ca l-a deschis si se ingrijeste de functionarea sa, celor care au scris in el, dar si D-nilor Adrian si Mario Homutescu pentru site-ul dumnealor.
Am fost atras de discutiile despre monede moderne, si m-am hotarat sa nu scriu nimic pana nu citesc tot ce s-a discutat pe forum.
Asa am invatat extrem de multe lucruri, am inceput sa caut carti, cataloage, asa incat in prezent am suficient material de studiu pentru urmatorii 2-3 ani.
M-am axat tot pe "Romania Moderna" (1867-prezent) atat bancnote cat si monede. Am insa in colectie si anumite monede antice sau medievale care mi-au incantat privirea si pe care le-am achizitionat fara sa stiu nimic despre ele la momentul achizitiei, dar despre care am aflat apoi cat de multe am putut gasi. De cateva luni am inceput sa colectionez si falsuri si erori la monedele romanesti.
Nu pot spune ca am o colectie cu o valoare de piata foarte mare, insa pentru mine este mai mult decat o avere, este acel prieten mereu alaturi de mine, in ochii caruia ma pot uita mereu, si care stiu ca ma va multumi intotdeauna.
Inceputul colectiei mele nu a avut un domeniu anume si nici nu cred ca se va incheia cu unul ceea ce sunt sigur ca este valabil pentru majoritatea colectionarilor.
Ca o concluzie: a fi numismat in ochii mei inseamna a avea o pasiune pentru banii vechi, (pentru perioada in care au fost folositi, cat si pentru design-ul lor). asa de mare incat sa nu poti sta o zi fara sa studiezi un ban, sau fara sa citesti ceva legat de ei, avand dorinta de a corela toate informatiile si de a obtine o satisfactie interioara cat mai mare. Un colectionar, strange piesele pentru ca il atrage design-ul, sau materialul din care sunt facute, sau altceva, insa nu stie mai nimic despre ele.
NIHIL SINE DEO!
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

Parerea mea e ca numismatica este pentru unii ca si o profesie dovada si raspunsurile de calitate care se gasesc pe acest forum , iar pentru altii (cum sunt si eu) este un hobby sau o pasiune prin care aparte faptul ca unul colectioneaza monede si bancnote capata o multime de informatii referitor la statele a caror bancnote sau monede ajung in posesia lui
Va multumesc pentru atentie
Scrie răspuns