Coroana Romaniei

Discuții - ordine, medalii și însemne militare.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, Alex

Scrie răspuns
dragos03

Mesaj de dragos03 »

De acord cu boonicootza, si eu cred ca ar trebui sa scoti sabiile.
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

tripleseven scrie:Mai interesante sunt placile

Imagine
Asta e modelul de razboi (are si coroana si spade).
tripleseven

Mesaj de tripleseven »

Sorry, am gresit poza.Am sa o caut pe cea potrivita.

Imagine
Imagine
KARAMIHAI

Mesaj de KARAMIHAI »

Chiar daca Alex nu se inseala si cutia este un model Carol II (informatie noua pt. mine si pt. care ii multumesc), decoratia ramane in picioare, fiind un model Carol I (ele au fost intradevar achizitionate impreuna - cutie+decoratie).
Ca o completare a mesajului initial, vreau sa va dau un citat din "Decoratii Romanesti de razboi 1860 - 1947 (Ion Safta, Rotaru Jipa, Tiberiu Velter, Floricel Marinescu), pag. 38 :"la decoratiile in gradul de cavaler si ofiter (e vorba de Ordinul Steaua Romaniei) care au fost acordate in timpul razboiului din 1877 - 1878, pe panglica se aflau 2 spade incrucisate" - de aici analogia cu decoratia prezentata.Parerea mea, aste ca aceasta decoratie a apartinut unui cetatean roman si atunci exista o incompatibilitate totala fata de modul de a o purta fara sa fie remarcat (model civil cu sabii!!!).Raman la parerea ca probabil a fost acordata unui militar si din lipsa unor reglementari pt. acestia s-a ajuns la acest model - fac inca odata precizarea ca sabiile sunt autentice - ma refer la perioada cand au fost aplicate (poate unii dintre voi o sa o vada odata decoratia pe "viu" si atunci se vor convinge), si oricum prezenta lor nu au avut nici o influenta asupra pretului de achizitei, ca acesta sa fie o motivatie a unei posibile modificari.
Mihai
KARAMIHAI

Mesaj de KARAMIHAI »

Si mai vreau sa fac o mentiune si pentru Dragos: posed in colectia mea un exemplar Coroana Romaniei (intr-o stare mai proasta si fara panglica) in grad de ofiter, primul model, pentru militari pe timp de pace - are fixat pe colturile crucii malteze in partea de sus, 2 sabii incrucisate, dupa aceea venind inelul de prindere (similar intr-un fel cu steaua romaniei pt. militari pe timp de pace, mai putin coroana) - zilele urmatoare o sa va postez si o poza.
Mihai
dragos03

Mesaj de dragos03 »

In cazul in care sunteti sigur ca decoratia a fost acordata in aceasta cutie, o putem data cu destula precizie intre 8 iunie 1930 (venirea pe tron a lui Carol II) si 9 mai 1932 (cand este introdus tipul II).
KARAMIHAI

Mesaj de KARAMIHAI »

De principiu cred ca aceasta cutie este cea originala - daca identificarea facuta de tine e corecta ca perioada, presupunerile mele sunt automat incorecte, nu stiu ce sa zic.....ramane semnificatia pe care o au sabiile....
Mihai
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

Mihai Caracotea scrie:Chiar daca Alex nu se inseala si cutia este un model Carol II (informatie noua pt. mine si pt. care ii multumesc)...
Monograma de pe capac este cea a lui Carol al II-lea, deci cutia trebuie sa fie din timpul domniei sale.
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

Mihai Caracotea scrie:Si mai vreau sa fac o mentiune si pentru Dragos: posed in colectia mea un exemplar Coroana Romaniei (intr-o stare mai proasta si fara panglica) in grad de ofiter, primul model, pentru militari pe timp de pace - are fixat pe colturile crucii malteze in partea de sus, 2 sabii incrucisate, dupa aceea venind inelul de prindere (similar intr-un fel cu steaua romaniei pt. militari pe timp de pace, mai putin coroana) - zilele urmatoare o sa va postez si o poza.
Asta este foarte interesant. Puteti pune si o imagine?
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

Mihai Caracotea scrie:De principiu cred ca aceasta cutie este cea originala - daca identificarea facuta de tine e corecta ca perioada, presupunerile mele sunt automat incorecte, nu stiu ce sa zic.....ramane semnificatia pe care o au sabiile....
Culoarea "traditionala" a cutiilor Ordinului Coroanei era albastru inchis, nu rosu precum la cutia de fata. S-ar putea sa fi fost imperecheata gresit cu medalia la o data ulterioara acordarii. Stiti cumva daca posesorul original a primit si alte decoratii?
boonicootza

Mesaj de boonicootza »

dragos03 scrie:In cazul in care sunteti sigur ca decoratia a fost acordata in aceasta cutie, o putem data cu destula precizie intre 8 iunie 1930 (venirea pe tron a lui Carol II) si 9 mai 1932 (cand este introdus tipul II).
Daca a fost acordata in aceasta perioada atunci sabiile pe banda nu ar avea nici un rost, modelul cu sabii pe decoratie aparand in 1916.

Parerea mea este ca sunt 3 variante:
1. Daca a fost acordata intre 1930 si 1932 este clar ca e modelul civil iar sabiile sunt adaugate ulterior.
2. Presupunand ca s-au acordat ordine cu sabii pe banda, eu inca nu am auzit nimic in acest sens, atunci decoratia este dinainte de 1916 si cutia nu ii apartine.
3. Decoratia este un model civil normal imbunatatita cu cutie si sabii.

Ce provenienta are decoratia?
KARAMIHAI

Mesaj de KARAMIHAI »

Decoratia a fost cumparata acum aproximativ 4 ani din consignatia care se gaseste in cadrul Librariei NOI, de aceea am spus ca nu pot sa garantez pentru cutie ca este originala.Odata cu ea, fusese expusa si o medalie Meritul Comercial (din pacate nu as putea decat sa precizez ca era clasa I) care era si ea in stare perfecta (inclusiv cutia si s-a vandut imediat cum a aparut, eu oricum nu aveam bani decat pt. una dintre ele si am ales coroana romaniei) si care presupun nu neaparat ca au apartinut aceleiasi persoane (fapt care ar duce spre presupunerea ca posesorul nu era militar de cariera), dar ca au fost oferite spre vanzare de aceasi persoana - cam asta ar fi datele de identificare.
Poza promisa probabil va fi postata tot cu ajutorul lui Aldo - piesa aceasta a fost achizitionata din targul de vechituri de la Militari, de la un mosulica.
Mihai
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Imaginile de la Mihai.
Fişiere ataşate
IMG_0950.jpg
IMG_0950.jpg (19.11 KiB) Vizualizat de 14662 ori
IMG_0952.jpg
IMG_0952.jpg (20.01 KiB) Vizualizat de 14662 ori
boonicootza

Mesaj de boonicootza »

Pozele nu sunt foarte bune dar din ce vad mi se pare ca sabiile sunt de alta culoare fata de restul decoratiei. Asa e?
Sabiile sunt lipte, sudate sau sunt turnate odata cu restul decoratiei?

Arata foarte ciudat oricum.

Pana cineva imi demonstreaza contrariul cred ca e vorba de un "fals".
tripleseven

Mesaj de tripleseven »

boonicootza scrie:Pozele nu sunt foarte bune dar din ce vad mi se pare ca sabiile sunt de alta culoare fata de restul decoratiei. Asa e?
Sabiile sunt lipte, sudate sau sunt turnate odata cu restul decoratiei?

Arata foarte ciudat oricum.

Pana cineva imi demonstreaza contrariul cred ca e vorba de un "fals".

Nu poate fi vorba de un "fals" din moment ce piesa initiala este originala! Cineva si-a fabricat singur sau cu ajutorul unui bijutier o piesa de militar pe timp de pace. Am mai vazut piese din acestea.
Imagine
Scrie răspuns