Descoperiri recente

Istorie, arheologie, antichitate, evul mediu, muzee, etc.

Moderatori: Deus, Adam25

Scrie răspuns
Mihair
*
*

Domnului bconst

Mesaj de Mihair »

Stimate domn.
Nu sunt "domnul Rusnac" si nici doctor in arheologie, dar oricine a incercat sa se documenteze putin in privinta descoperirii poate sa se felicite de faptul ca pe teritoriul Romaniei exista niste marturii importante ale trecutului.
Nu vad ce ton triumfal am avut. Am spus ca descoperirea este senzationala. Dupa parerea mea, este, chiar daca nu este neaparat "palatul lui Traian". Nu am datat-o fireste cu nimic, doar am incercat sa o pun in contextul epocii din care provine.
Sunt cateva argumente in favoarea atribuirii acestui palat chiar imparatului roman. Frapeaza in primul rand faptul ca el este situat pe traseul urmat de acesta in primul razboi dacic. De aceea a fost datat in iarna 101-102, pentru ca in celalalt razboi, din 105-106, Traian a traversat Dunarea pe podul de la Drobeta, nou construit, avansand apoi catre Sarmizegetusa prin defileul Jiului. Iar cariera de marmura de la Bucova, aflata foarte aproape, a fost descoperita si exploatata de romani dupa anul 102, cand Banatul a intrat in stapanirea lor. Palatul nefiind din marmura, se poate aprecia ca a fost ridicat inainte de acest an.
Acestea sunt cateva argumente pentru datarea, fireste provizorie, a descoperirii in toamna anului 101. Cred ca inainte de a ironiza inutil parerea altuia, este bine sa ne documentam putin, ca sa putem discuta in cunostinta de cauza. Numai bine.
bconst

Mesaj de bconst »

Trist, domnule MihaiR este ca nu realizatzi ca arheologia romaneasca trebuie sa fie cu adevarat stiintza si nu colectzie de povesti nemuritoare. Nefiind insa arheolog - asta deduc - avetzi circumstantza atenuanta a inocentului.
Mihair
*
*

Mesaj de Mihair »

O datare a unei descoperiri arheologice, domnule bconst, se poate face pe baza a mai multor elemente. Sunt rare de tot cazurile in care pot fi gasite in sapaturi mentionari precise de genul: "Vedeti ca acest palat este din anul 101 dupa Christos!" Stramosii nostri romani au omis sa ne dea chiar tot mura-n gura, asteptandu-se in mod legitim sa fim ceva mai destupati la minte ca sa intelegem unele lucruri ce tin de noi. Ne-au lasat, ce-i drept, si "povestile nemuritoare" ale lui Dio Cassius si ale altor istorici, pe baza carora cercetatorii nostri au reconstituit istoria veche a acestor regiuni. Eu inocenta v-o pot intelege, dar nu va inteleg inversunarea, demna de Roesler sau Makkai.
Bogdan R

Mesaj de Bogdan R »

O descoperire interesanta, cu care s-a ajuns in instanta:

http://www.evz.ro/articole/detalii-arti ... 0-de-ani-/
''Orice ar fi sã ne aducã viitorul ºi oricât de mult ar trebui sã suferim, nu încetaþi a cultiva ceea ce a fost ºi trebuie sã rãmânã specificul sufletului românesc: credinþa, vrednicia, setea de libertate ºi dreptate precum ºi omenia cea mai deplinã faþã de semeni''

Majestatea Sa Mihai I Regele Românilor
tripleseven

Mesaj de tripleseven »

Vad ca sabiile au un pret fix in Romania, ori ca este antica ori ca este moderna , sabia valoreaza 1 milion de euro!
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Sabia respectiva o fi cea din imaginea atasata la articolul din ziar? (d-l cu manusi care o examineaza acolo nu e d-l prof. Sabin Adrian Luca)

Asta imi aduce amine de sabia de la Boiu, care a fost furata din depozitul muzeului din Deva, mai stiti ceva despre ea, a fost recuperata?
bilutza

Mesaj de bilutza »

" Daca nu ar fi datorii in sistemul nostru monetar, nu ar mai fi bani "
http://thezeitgeistmovement.com/
PRONUMISMATICA
Site Admin

Citat din articol:
Un creitar austriac este cotat pe piata de specialitate la 35 de dolari
:D

Iata o evaluare precisa. Asta e ca si cum ai spune ca un pantof costa 50 lei. Au fost emise cateva sute de tipuri, daca nu mii de tipuri de creitari austrieci. Evident sunt si unele care sunt cotate la 35 dolari. No ia ghiciti voi la care anume se refera.
Tudor C

Mesaj de Tudor C »

bilutza scrie:Si ceva din Moldova: http://www.desteptarea.ro/comoara-din-beresti.html :wink:

Si pana la urma domnul care a descoperit tezaurul va primi ceva din partea muzeului, a autoritatilor locale...in afara de recunostinta?
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Aldor scrie:Citat din articol:
Un creitar austriac este cotat pe piata de specialitate la 35 de dolari
:D

Iata o evaluare precisa. Asta e ca si cum ai spune ca un pantof costa 50 lei. Au fost emise cateva sute de tipuri, daca nu mii de tipuri de creitari austrieci. Evident sunt si unele care sunt cotate la 35 dolari. No ia ghiciti voi la care anume se refera.
Da, asta mi-a placut la nebunie! Oare cat o costa un denar (Pertinax ) :roll:
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Mihair
*
*

Timisoara

Mesaj de Mihair »

PRONUMISMATICA
Site Admin

Un schelet dacic si vestigii de 8.000 de ani, descoperite la Miercurea Sibiului

Articolul e putin confuz, unii ar putea intelege de aici ca s-au gasit obiecte vechi de 8000 ani langa un schelet intr-un mormant vechi de 2000 ani. Si nici culturile Starcevo (scris gresit Stacervo in articol) si Cris nu sunt doua culturi distincte, cum s-ar intelege de acolo, fiind vorba evident de cultura Starčevo-Criş.
"A fost gasit intr-un mormant de inhumatie dacica si cand a fost descoperit avea picioarele departate si genunchii indoiti. Nu avem inca o explicatie clara despre aceasta pozitie, pentru ca acum 2000 de ani se practicau mai mult incinerarile decat inhumarile", a declarat Luca.

In mormant au mai fost descoperite si cinci margele de sticla, doua fibule de fier si una de os, precum si unelte si piese de ceramica apartinand culturilor Stacervo, Cris si Vinca, vechi de peste 8.000 de ani.
Scrie răspuns