Ordinul "pentru merit" cl a 2-a

Discuții - ordine, medalii și însemne militare.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, Alex

iuli constantin
*
*

Ordinul "pentru merit" cl a 2-a

Mesaj de iuli constantin »

as dori sa stiu daca acest ordin este autentic sau fals. As mai vrea si niste detalii despre acest ordin si un pretz. Iulian :D pe spatele decoratiei sunt 3 pansoane. ele sunt in aceasta ordine : 37BW82. as dori sa stiu ce inseamna .
Fişiere ataşate
P1120689.jpg
P1120689.jpg (97.85 KiB) Vizualizat de 13401 ori
P1120693.jpg
P1120693.jpg (99.73 KiB) Vizualizat de 13401 ori
tripleseven

Mesaj de tripleseven »

Prea slabe scanurile,la calitatea asta nu poate nimeni sa va spuna daca piesa este originala sau nu!
Exista si falsuri bine facute in circulatie.
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

Latimea panglicii nu pare sa fie potrivita cu marimea insignei. Care sunt dimensiunile insignei si ale panglicii?
iuli constantin
*
*

tripleseven scrie:Prea slabe scanurile,la calitatea asta nu poate nimeni sa va spuna daca piesa este originala sau nu!
Exista si falsuri bine facute in circulatie.
nu permite saitul sa punpoze la rezolutie mai mare.
iuli constantin
*
*

Alex scrie:Latimea panglicii nu pare sa fie potrivita cu marimea insignei. Care sunt dimensiunile insignei si ale panglicii?
latimea panglicii este de 30 mm,laturile decoratiei sunt 45 mm pe 45 mm latime.
marcus aurelius

Mesaj de marcus aurelius »

Puneti poze doar cu comandoria propriu zisa, fara panglica.
Nemo Mortalium Omnibus Horis Sapit
http://ordersandmedals.ro
tripleseven

Mesaj de tripleseven »

Sau incarcati poza la rezolutie mare pe http://imageshack.us/ si dupa aceea postati linkul.
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

iuli constantin scrie:latimea panglicii este de 30 mm,laturile decoratiei sunt 45 mm pe 45 mm latime.
Insemnul gradului de comandor este descris ca avand 50 mm diametru si o panglica de 43 mm.
rocolectionar

Mesaj de rocolectionar »

Insemnul gradului de comandor este descris ca avand 50 mm diametru si o panglica de 43 mm.

Panglica lata de 43 mm ( 14 mm verde + 15 mm albastru + 14 mm verde )
( de la 30 mm la 43 mm este o " mica " diferenta )
Eu consider ca piesa provine din Bucuresti ( producator particular !!! )
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

rocolectionar scrie:( de la 30 mm la 43 mm este o " mica " diferenta )
Asta am spus de la inceput.
rocolectionar scrie:Eu consider ca piesa provine din Bucuresti ( producator particular !!! )
Daca piesa este autentica, producatorul este Weiss care trebuie sa fi avut dimensiunile oficiale ale panglicii si insemnului.
iuli constantin
*
*

link-ul cu pozele

ok le-am pus pe image shack iata si link-ul : http://img512.imageshack.us/gal.php?g=p11206892.jpg
tripleseven

Re: Ordinul "pentru merit" cl a 2-a

Mesaj de tripleseven »

iuli constantin scrie:as dori sa stiu daca acest ordin este autentic sau fals, pe spatele decoratiei sunt 3 pansoane. ele sunt in aceasta ordine : 37BW82.latimea panglicii este de 30 mm,laturile decoratiei sunt 45 mm pe 45 mm latime. as dori sa stiu ce inseamna .
Deci , dv ne-ati bucurat cu niste scanuri ale unui ordin romanesc extrem de rar in in toate gradele,mai ales in gradul de Comandor precum este piesa din imagine.

Deoarece acest ordin este o inventie a lui Carol 2 si se decerna numai cui voia "muschiul lui"(proprio motu),nu prea exista multa informatie ceea ce priveste aceasta decoratie.

-Calianu precizeaza ca piesa ar trebui sa fie de 50 mm dar nu da date ceea ce priveste panglica.
-Klietmann sustine ca piesa ar trebui sa aiba 43 mm si panglica la fel,tot 43 mm.
- In Safta/Jjipa marimea piesei este de 50 mm si panglica de 43 mm

Deci marimea piesei dv nu prea difera de datele din carti! In cazul decoratiilor exista abateri la marime, daca piesa este cu 2-3 mm mai mare sau mai mica nu inseamna ca trebuie sa fie si falsa!

Totusi , ceea ce vad in aceste poze ma face sa cred ca este vorba de o replica moderna, relativ bine facuta. Spun relativ pt ca pe revers se vad dungi de finisare orientate toate in aceeiasi directie, probabil ca a fost data la perie.Nitul cu care este prins cifrul lui C2 ...lasa de dorit...poansonul vrea sa-l imite pe de la Casa Weiss (BW) dar din cate stiu poansonul original era HW si nu BW !
Si executia poansonului lasa de dorit, pare mai mult a fi o tentativa de a grava aceasta serie decat un poanson.
Pe avers,ramurile cu spini sunt cam butucanose, nu sunt finisate! Se vad numai spinii laterali! Pieslele vechi au ramurile lucrate in detaliu, se vad si nervurile si spinii gravati in planul orizontal.
Panglica este cam ingusta ,unele din replicile moderne sunt de 30mm.
Sorry, personal o consider o replica.
Fişiere ataşate
3.JPG
3.JPG (19.2 KiB) Vizualizat de 13087 ori
2.JPG
2.JPG (60.42 KiB) Vizualizat de 13087 ori
1.JPG
1.JPG (53.61 KiB) Vizualizat de 13087 ori
tripleseven

Mesaj de tripleseven »

Uitati aici un Cavaler original din colectia unui muzeu din tara, din pacate n-am un scan mai bun.Se vad nervurile de care spuneam...,deci la comandorul dv ar trebui sa fie foaaarte vizibile!
Fişiere ataşate
opm1.JPG
opm1.JPG (88.86 KiB) Vizualizat de 13079 ori
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

Ma alatur si eu parerii exprimate de tripleseven. Ordinele carliste au fost acordate cu parcimonie si informatiile despre piesele autentice sunt foarte greu de gasit. Din pacate raritatea pieselor de referinta face ca identificarea eventualelor copii sa fie foarte dificila. De aceea orice exemplar care apare trebuie abordat cu prudenta.
tripleseven scrie:poansonul vrea sa-l imite pe de la Casa Weiss (BW) dar din cate stiu poansonul original era HW si nu BW !
Si executia poansonului lasa de dorit, pare mai mult a fi o tentativa de a grava aceasta serie decat un poanson.
Exista piese cu marcajul "BW", semnificatia poansonului fiind "Bijutier Weiss". Dar lasand asta la o parte si mie mi se pare suspect marcajul piesei: cifrele sunt neregulate si par mai curand gravate decat marcate.

Chiar si inelul de suspensie mi se pare un pic prea "subtire".
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

Mihail Manoilescu scrie:
In ce priveste raporturile cu regele, notez ca la 8 iunie, cand a infiintat ordinul "Pentru merit" - socotit drept cea mai mare decoratie civila romaneasca - l-a dat lui Iorga si D-lui Cantacuzino pentru merite culturale, iar mie, cateva ceasuri mai tarziu, pentru "credinta fata de suveran". E semnificativ faptul ca decretul, in forma de carte, frumos legat in piele si scris in intregime de mana regelui, l-am pierdut nu stiu cum, fara urma.

Memorii - vol II pag. 261.
Editura Enciclopedica colectia Bibliotecii Bancii Nationale - 5

Din pacate nimic despre descrierea medaliei, dar citatul a fost pt a sublinia cateva din personalitatile decorate chiar la infiintarea lui.

P.S. M. Manoilescu a fost numit Ofiter al insemnului onorific Pentru Merit la 8 Iunie 1931.
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
Scrie răspuns