Stiu ca nu cu foarte multa vreme in urma am postat un topic in care incercam sa gasesc o solutie legala si corecta, pentru a imi putea exporta colectia personala de monede si bancnote.
Se pare ca am gasit o solutie: in primul rand, aviz altor doritori de a exporta piese (par avion sa spunem, ca in cazul meu):
Trebuie sa va faceti un catalog cu intreaga colectie, apoi sa va prezentati atat cu catalogul ( evident, cu detaliile despre piese si poze avers/revers la fiecare in parte) cat si cu colectia la Muzeul de Istorie visavis de CEC, pe calea Victoriei), sa luati legatura cu un expert numismat sa va evalueze colectia.
Mie, de exemplu mi s-a spus ca mare parte din colectie face obiectul unui export definitiv ( monedele si bancnotele moderne si contemporane), mai putin cateva monede medievale, care sunt susceptibile de a face parte din fondul de stat ( cativa denari de argint transilvaneni, dealtfel foarte frumosi, si un triplugros 1585 Riga, pe care deja i-am sos la vanzare). Pare-se ca monedele medievale pana in sec 17 au toate sansele sa faca obiectul unor discutii privind apartenenta lor in fondul de patrimoniu. Si cand ne gandim ca piata e plina de denari transilvaneni si de grosi de argint de sec. 16.
Apoi, dupa ce veti primi de la expertul numismat o foaie de expertiza, semnata si stampilata de catre dansul, va veti duce la Directia Patrimoniului de Stat, de pe strada Sfantul Stefan, ce se afla intra piata Unirii si Hala Traian, mai aproape de Hala Traian.
Acolo veti preda catalogul cu colectia scos la imprimanta ( pozele color la piese), veti completa un formular si veti plati o taxa de 15 ron pentru desfasurarea procesului de obtinere a actelor necesare unui export definitiv (daca asta doriti. cel putin eu da). De asemenea, va trebui sa completati un formular pe care il descarcati de pe site-ul lor si sa il expediati pe mail unuia dintre cei de acolo, care va ajuta cu intocmirea actelor.
Dupa dimensiunea colectiei, procesul poate sa dureze intre 1 si 3 saptamani. Va prezentati apoi, lasati un pui de "spaga" pentru "amabilitatea" cu care ati fost tratati ( asta daca vreti,
Numai bine tuturor!