Cruce cu monograma lui Carol al II-lea
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, Alex
- tripleseven

Alex scrie:Ce este crucea dinaintea Ordinului pentru Merit?
Cu toate ca dupa descrierea din literatura ar trebui sa arate altcumva cred ca este vorba de gradul "Cruce de Aur" al Ordinului pt Merit.
Piesa din imagine este expusa la Muzeul Militar
- Fişiere ataşate
-
- pmx.JPG (71.68 KiB) Vizualizat de 15609 ori
Multumesc pentru imagine. Piesa este descrisa la MMN ca insemnul de Cruce de Aur? Ce e ciudat e ca nu numai crucea in sine difera, ci si panglica. In plus, pozitionarea clasei inferioare inaintea celei superioare nu prea corespunde regulilor...tripleseven scrie:Cu toate ca dupa descrierea din literatura ar trebui sa arate altcumva cred ca este vorba de gradul "Cruce de Aur" al Ordinului pt Merit.Alex scrie:Ce este crucea dinaintea Ordinului pentru Merit?
Piesa din imagine este expusa la Muzeul Militar
- tripleseven

Cel putin in literatura recenta, Crucea de Aur este descrisa ca fiind identica cu cea de Cavaler cu deosebirea ca nu este emailata!Alex scrie: Multumesc pentru imagine. Piesa este descrisa la MMN ca insemnul de Cruce de Aur? Ce e ciudat e ca nu numai crucea in sine difera, ci si panglica. In plus, pozitionarea clasei inferioare inaintea celei superioare nu prea corespunde regulilor...
Presupun ca nici autorii nu au vazut vreodata o Cruce de Aur originala,au preluat textul din decret sau Monitorul Oficial.
Personal,o piesa ca in descrierea din literatura nu am vazut , dar din cele ca in scanul de mai sus am vazut deja cateva! De aceea ma gandesc ca poate fi vorba de Crucea de Aur.
Posibil sa fi schimbat C2 designul in ultimul moment , ca sa nu fie ceva "monoton" ca in cazul Ordinului Virtutea Aeronautica !
Ceea ce priveste pozitionarea, aveti dreptate , nu se potriveste succesiunea...
La Muzeul Militar , piesa era prezentata pe un panou cu alte medalii si ca explicatie,parca era trecut ceva cu caracter general....ceva de genul :piese care au aprtinut ....!
- Fişiere ataşate
-
- m8.jpg (27.66 KiB) Vizualizat de 15554 ori
Asta stiam si eu, dar ma gandeam ca macar la MNIR sau la MMN ar exista cel putin un exemplar (in caz contrar ordinul este mai rar decat se crede).tripleseven scrie:Cel putin in literatura recenta, Crucea de Aur este descrisa ca fiind identica cu cea de Cavaler cu deosebirea ca nu este emailata!
Presupun ca nici autorii nu au vazut vreodata o Cruce de Aur originala,au preluat textul din decret sau Monitorul Oficial.
O solutie pentru clarificarea dilemei ar putea fi furnizata de arhive deoarece presupun ca decorarea cu crucea respectiva este inscrisa in dosarul ofiterului.tripleseven scrie:Personal,o piesa ca in descrierea din literatura nu am vazut , dar din cele ca in scanul de mai sus am vazut deja cateva! De aceea ma gandesc ca poate fi vorba de Crucea de Aur.
Posibil sa fi schimbat C2 designul in ultimul moment , ca sa nu fie ceva "monoton" ca in cazul Ordinului Virtutea Aeronautica !
Ceea ce priveste pozitionarea, aveti dreptate , nu se potriveste succesiunea...
Imi amintesc acum panoul respectiv. Cred ca descrierea era mai curand "cruci si medalii emise in timpul domniei lui Carol al II-lea".tripleseven scrie:La Muzeul Militar , piesa era prezentata pe un panou cu alte medalii si ca explicatie,parca era trecut ceva cu caracter general....ceva de genul :piese care au aprtinut ....!
- tripleseven

Ofiterul este Generalul Maior Teodorescu Paul, mai multe nu stiu despre persoana lui.Alex scrie: O solutie pentru clarificarea dilemei ar putea fi furnizata de arhive deoarece presupun ca decorarea cu crucea respectiva este inscrisa in dosarul ofiterului.![]()
http://ro.wikipedia.org/wiki/Paul_Teodorescu
- tripleseven

Sa fie oare "Pro-Virtute"? Cea de a treia pare a fi "Ordinul meritul cultural", in piept mai are si "Ordinul Straja Tarii", iar Pro-Virtute este cea mai mare decoratie strajereasca. Din pacate nu am gasit pe nicaieri o descriere a acestei decoratii. In legea pentru organizarea si functionarea Strajii Tarii este descrisa ca avand o singura clasa si era acordata pentru rasplatirea faptelor de deosebit curaj sau jertfa de sine. In Calianu nu apare aceasta decoratie.tripleseven scrie:Parca si C2 poarta crucea..

http://coinsandliterature.blogspot.com/

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
Am gasit o scurta descriere (in limba engleza) a activitatii sale pana la razboi.tripleseven scrie:Ofiterul este Generalul Maior Teodorescu Paul, mai multe nu stiu despre persoana lui.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Paul_Teodorescu
Intrebarea este daca dosarul lui poate fi consultat in arhive...General Paul Teodorescu was born on June 28, 1888. After high school, he studied in the Military School for Infantry Officers which he graduated in 1908 with the rank of Second Lieutenant. Immediately after the First World War, in 1919- 1921, he studied in the Superior War School in the country and in France, and made his apprenticeship at the Staff Headquarters of the 14th Army Corps at Lyon (1921- 1922).
Carrying out a prodigious teaching and writing activity, he was promoted in responsible military and political functions: commander of the "Mihai Viteazul" Guard Regiment, military attache in Paris, Director of the Superior War School, Undersecretary of State in the MInistry of National Defence and, then, Minister of Air and Navy.
For his anti- Nazi attitude, shortly after the instauration (sic) of the dictatorial regime of General Ion Antonescu (September 6, 1940) he was discharged from the active cadres of the army. He was reinstated after the victory of the antifascist and anti- imperialist insurrection of August 1944, in which he had taken part.
Besides the studies and articles published in various military magazines, General Paul Teodorescu also elaborated bigger works, among which: "Divizia in razboiul de miscare. Teme si solutiuni (The Division in the war of movement. Themes and solutions)", written in collaboration with Lieutenant- Colonel Romulus Tupa; "Ce trebuie sa stie orice ofiter din tactica generala (1929) (What Should any Officer Know about General Tactics)", work which was awarded the 1932 "Lazar" Prize of the Romanian Academy: "Intrebuintarea jandarmeriei teritoriale si operative in razboi (1932) (The Employment of Territorial and Operative Gendarme Corps in the War)".
In the meeting of May 27, 1938, on the proposal of Dr. Emil Racovita, the Romanian Academy elected him corresponding member in the Scientific Section.
- tripleseven

Nu este Semnul Onorific Pro Virtute, acesta este o decoratie dedicata Strajei Tarii si nu are de a face cu familia de decoratii Pt Merit.Yu_L.Yan scrie:Sa fie oare "Pro-Virtute"? Cea de a treia pare a fi "Ordinul meritul cultural", in piept mai are si "Ordinul Straja Tarii", iar Pro-Virtute este cea mai mare decoratie strajereasca. Din pacate nu am gasit pe nicaieri o descriere a acestei decoratii. In legea pentru organizarea si functionarea Strajii Tarii este descrisa ca avand o singura clasa si era acordata pentru rasplatirea faptelor de deosebit curaj sau jertfa de sine. In Calianu nu apare aceasta decoratie.tripleseven scrie:Parca si C2 poarta crucea..
Cea de-a treia este intradevar Ordinul Meritul Cultural.
Klietmann descrie Semnul Onorific Pro Virtute in felul urmator:
"Insemnul consta dintr-o cruce argintata cu diametrul de 51 mm.Se prezinta sub forma unei cruci malteze emailate in alb cu margine albastra si in centru se afla un vultur argintat cu stema regala emailata."
Eu am un scan unde este reprezentata si aceasta piesa , si deoarece seamana mult cu Ordinul Straja Tarii, era confundat cu clasa a 3-a a acestui ordin.
- Fişiere ataşate
-
- pm.JPG (13.4 KiB) Vizualizat de 15377 ori
Spre rusinea mea, eu o consideram a fi clasa I-a (din 4). Inca sunt multe goluri despre insemnele si decoratiile Carol II. Am recitit cu aceasta ocazie si eu paginile acestea din Klietmann. In partea de strajerie s-a mai facut un pic de lumina. Multumesctripleseven scrie:
... , si deoarece seamana mult cu Ordinul Straja Tarii, era confundat cu clasa a 3-a a acestui ordin.

http://coinsandliterature.blogspot.com/

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
- tripleseven

Am vorbit cu un prieten din Bucuresti care poseda versiunea fotografica realizata in 1936(scrie pe ea!), dupa care s-a executat,probabil, tabloul cu C2 si M1 postat mai sus .
Mi-a spus ca in fotografie se pot distinge niste barete atasate de panglica crucii , imediat deasupra cununii cu spini !
Deci ideea cu Ord Pt Merit pica , deoarece acesta a fost instituit de abia in 1938!
Am descoperit o fotografie asemanatoare si in catalogul "Familia Regala - o istorie in imagini", dar din pacate este foarte mica. Se poate vedea in schimb ca este realizata in 1936 de catre atelierul Julietta. Carol poarta crucea in cauza, Ord Mihai Viteazul cl3-a si Crucea de Aur a Ordinului Virtutea Aeronautica versiunea de pace.
Mi-a spus ca in fotografie se pot distinge niste barete atasate de panglica crucii , imediat deasupra cununii cu spini !
Deci ideea cu Ord Pt Merit pica , deoarece acesta a fost instituit de abia in 1938!
Am descoperit o fotografie asemanatoare si in catalogul "Familia Regala - o istorie in imagini", dar din pacate este foarte mica. Se poate vedea in schimb ca este realizata in 1936 de catre atelierul Julietta. Carol poarta crucea in cauza, Ord Mihai Viteazul cl3-a si Crucea de Aur a Ordinului Virtutea Aeronautica versiunea de pace.
Ordinul pentru Merit a fost infiintat inca din 1931. Marturie sta si citatul lui M. Manoilescu postat de Yu_L.Yan.tripleseven scrie:Deci ideea cu Ord Pt Merit pica , deoarece acesta a fost instituit de abia in 1938!
- tripleseven

Niet,niet,niet..Alex scrie:Ordinul pentru Merit a fost infiintat inca din 1931. Marturie sta si citatul lui M. Manoilescu postat de Yu_L.Yan.tripleseven scrie:Deci ideea cu Ord Pt Merit pica , deoarece acesta a fost instituit de abia in 1938!
Ce s-a infiintat in 1931 a fost Semnul Onorific Pt Merit .
Insemnele acestui ordin erau niste cruci malteze cu un medalion emailat verde inconjurat de o cununa cu spini si in centru cu cifrul lui C2 pe o cruce alba! Aceste insemne au fost preluate partial la Crucea de Onoare Pt Merit infiintata in 1933(versiunea de pace) si 1938 (versiunea de razboi) si la Ordinul Pt Merit infiintat in 1938 ( panglica si placa de Mare Cruce) !
Crucea de Onoare Pt Merit a avut o panglica verde inchis cu 5 dungi subtiri albastre.
Probabil Manoilescu a scurtat denumirea ordinului in citatul respectiv!
Cred ca aici este o problema de interpretare.tripleseven scrie:Niet,niet,niet..![]()
Ce s-a infiintat in 1931 a fost Semnul Onorific Pt Merit .
Insemnele acestui ordin erau niste cruci malteze cu un medalion emailat verde inconjurat de o cununa cu spini si in centru cu cifrul lui C2! Aceste insemne au fost preluate partial la Crucea de Onoare Pt Merit infiintata in 1933(versiunea de pace) si 1938 (versiunea de razboi) si la Ordinul Pt Merit infiintat in 1938 ( panglica si placa de Mare Cruce) !
Crucea de Onoare Pt Merit a avut o panglica verde inchis cu 5 dungi subtiri albastre.
Faptele, asa cum le stiu, sunt urmatoarele: Semnul Onorific pentru Merit a fost infiintat in 1931 cu aceeasi organizare ca a Ordinului pentru Merit de mai tarziu, dar fara descrierea insemnelor. In 1933 se infiinteaza Crucea de Onoare pentru Merit (cu doar 2 clase), tot fara descrierea insemnelor. In 1937 ambele distinctii sunt introduse pe lista decoratiilor nationale, iar fara descriere. Abia in 1938 apare descrierea insemnelor de razboi, iar atunci referirea se face la Ordinul pentru Merit in loc de Semnul Onorific pentru Merit. Nu am cunostinta de vreun decret de infiintare a Ordinului pentru Merit din 1937/8, asa ca interpretarea este ca Ordinul pentru Merit din 1938 este de fapt Semnul Onorific pentru Merit din 1931.