Obiceiul depunerii de monede in morminte

Monede medievale care au circulat pe teritoriul României.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, BogdanC

BogdanC
moderator
moderator

Obiceiul depunerii de monede in morminte

Mesaj de BogdanC »

ADMIN EDIT: Mut aici discutia care era off-topic in alt subiect.
LM scrie:
badin19 scrie:? sunt tare curios cum ati gasit dv acele monede in cimitir...
Probabil cu nefericita ocazie de a sapa gropa cuiva care a murit.Nu e nimic iesit din comun,mai ales daca cimitirul respectiv activa de multi multi ani.Oamenii se ingropau de multe secole in urma cu bani ptr a plati "marea trecere".Mai demult mi-am pus intrebarea daca as pastra o astfel de piesa gasita in cimitir... Twisted Evil Dar probabil in colectia multora dintre noi exista si astfel de monede fara ca noi sa o stim... Laughing
Intr-adevar si in Evul Mediu s-a perpetuat practica 'păgână' a obolului lui Charon, din antichitate. Adesea monedele erau 'ucise' si ele, de multe ori prin perforare cu varful unui cutit, ca aceasta moneda emisa de catre cruciatii care au ocupat Grecia:

Imagine

S-ar putea obiecta ca orificiul a fost facut pentru a purta piesa la gat (crucea este cruţată) dar cred ca mai degraba motivul cruţării este respectul fata de simbolistica crucii.

Intr-un BSNR mai recent este publicat si un ducat al voievodului Mihail I (1418-1420) descoperit in Bucuresti, pe terenul unui cimitir medieval. Piesa are o impunsatura de cutit foarte asemanatoare cu cea din imaginea de mai sus.
Ultima oară modificat 18 Iun 2009, 23:48 de către BogdanC, modificat 1 dată în total.
Monedele Moldovei şi Ţării Româneşti http://monederomanesti.cimec.ro
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Ca "obolul lui Charon" s-au folosit deobicei numai monede marunte. Din acest motiv moneda de 10 creitari din 1777 mentionata mai sus nu prea are cum sa fie asa ceva, si deasemenea pentru ca la sfarsitul sec al XVIII-lea, cand a fost emisa, aici pe la noi din cate stiu nu se mai practica acest obicei. Poate doar cineva a pierdut-o pe acolo.
BogdanC
moderator
moderator

Mesaj de BogdanC »

Continuam discutia despre monedele din morminte...deci nu ma refeream la piesa din acest topic :roll: Mi se pare un subiect interesant.
LM

Mesaj de LM »

[quote="BogdanC"]Continuam discutia despre monedele din morminte...deci nu ma refeream la piesa din acest topic :roll: Mi se pare un subiect interesant.[/quote]

In Banat chiar si in zilele noastre(poate doar in unele zone) se mai practica obiceiul de a arunca monede peste sicriul care este coborat in groapa.Alti pun in buzunarele defunctului bani,ptr a avea pe lumea cealalta :? ...ma rog e un adevarat "ritual",care probabil peste intreaga intindere a romaniei cunoaste diverse forme mai mult sau mai putin bizare.Oricum bani probabil,reprezinta legatura materiala cea mai puternica de care "omului" ii este greu sa creada ca se desparte dupa moarte.Astfel uni cred ca "banii" sunt necesari mortului pe lumea cealalta.Daca e sa luam la "analizat" multe din obiceiurile romaniilor este imposibil sa nu vedem tenta "pagana" sau cea "veche" pastrata din stramosi si adaptata religiei prezente,oamenilor si obiceiurilor!
"Audaces Fortuna Juvat !!!"
banivechi

Mesaj de banivechi »

Taica-meu a plecat "dincolo" cu un banut in buzunar...
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

banivechi scrie:Taica-meu a plecat "dincolo" cu un banut in buzunar...
Si bunicul de pe tata a luat cu el o moneda de 200 lei 1942 (pusa in buzunar ca si bani de drum).
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
LM

Mesaj de LM »

Da astazi se pastreaza obiceiul de a ingropa mortii cu monede\banii in buzunar.Inainte stiu ca se puneau monede pe ochii defunctului si in alte cazuri in gura defunctului.Am stat putin sa ma gandesc carui fapt se poate datora a doua varianta si am ajuns la concluzia ca,mortul purtand moneda in gura ii este mai usor sa o duca cu el dupa moarte.Moneda pierzandu-si "forma materiala",devine astfel mai usor de "transportat",in lumea spiritelor,ptr a fi folosita in caz de nevoie.Insa asta este doar parerea mea personala,dar in orice caz toate aceste ritualuri mortuare sa le spun asa sunt intersante,nu datorita excentricitati lor ci mai mult din punct de vedere al evolutie umane in ceea ce priveste spiritualitatea.Omul chiar si azi este superstitios,temator si fascinat de ceea ce nu poate intelege,iar cand este pus in fata ultimei destinatii devine..."temator':wink:
Probabil ideea in sine de a oferi mortului un banut ptr drum isi are radacinile in antichitate atunci cand oameni priveau lumea de dupa moarte asemanatoare lumii in care traiesc,principiile acelei lume erau aceleasi cu lumea in care traiau,astfel considerau ca este necesar ca mortul sa aibe la el banul ptr asi plati trecerea.In ziua de azi cand omul a trecut prin mii de ani de evolutie inca se pastreaza acest obiceiul intr-o anumita masura,de ce?Ptr ca,cum spuneam mai sus,in fata marii treceri omul devine temator si atunci face lucrurile pe care le stie din stramosi,pastrand traditia care sa pastrat pana in ziua de azi si probabil se va mai pastra ptr ani buni de acum inainte!!! :)
nero

Mesaj de nero »

Bunicilor mei li s-au legat de deget o moneda de 5 lei 1978, din aceea de aluminiu, care in prealabil a fost gaurita cu un cui. Lui taica-meu i-am pus in buzunar cateva monede si o bancnota de 10000 de lei.
andreka

Mesaj de andreka »

In zona Tarii Oasului ( Negresti-Oas) se pun banuti in sicriu, avand ca simbol plata trecerii in ''cealalta lume'',adica sa fie acceptat in Rai. :)
De m-or tine cu secara/Osenia-i a mea tara/De m-or tine cu ovaz/Osenia nu o las !
*
Osania-nu-i ocara.../Inima-i de foc si para,/De-o aprinzi/Nu vrea sa moara !...
*
Cu osanul nu te pune/Cu osanca dute-n lume...
sorin70

Mesaj de sorin70 »

In Moldova se leaga un ban intr-un colt al batistei pe care o tine mortul.
luchesse5508

Mesaj de luchesse5508 »

observ enorme asemanari in ceea ce priveste ritualul inmormantarii cu toate ca, vad, au venit comment uri din toate colturile tarii;
la mine-jud dambovita- se procedeaza astfel:
-in primul rand neaparat se leaga-un banut gaurit-cu ata rosie sau neagra decedatului de degetul mare sau cel aratator de la mana dreapta(acesta este folosit, se spune, pentru a si plati trecerea in cealalta lume
(mai exista un obiecei in trecut; banutul de argint -sau de aur la familile mai "instarite"- primit din bartea nasilor la botez se lega mortului la gat; din pacate acest obicea s a cam pierdut)
-de asemenea se mai pun bani-si monede si bancnote intr unul din buzunare pentru a avea pe lumea cealalta acestea se pun inainte de a iesi din curte/casa cu mortul si mai apoi la biserica la sfarsitul slujbei cand "se ia la revedere"-adica rudele, apropiatii si prietenii trec de la dreapta spre stanga si saruta mana dreapta a mortului si cruciulita din lemn de obicei cu care acesta este ingropat;
-pe drumul de la casa decedatului pana la biserica/cimitir la fiecare intersectie(raspantie de drum se spune la mine la tara) cortegiul funerar se opreste, popa face o mica slujba(2-3 min) iar la plecare o ruda apropiata sau jelitoarele arunca pe spate(peste cap) monede celor din cortegiu;
-inainte de inhumare de asemenea se arunca monede peste sicriu acolo jos in groapa(in general aici se arunca monede mai mari);
-la parastas(pomana ce are loc imediat dupa inmormantare) se impart 40 de pachete, fiecare pachet continand neaparat o batista in coltul careia este legata o moneda;
in mare cam acestea ar fii obiceiurile pagane pe la mine prin zona; imaginati va ca sunt prieten cu 2 dintre gropari(mari amatori de polar si coniac arad)
singurul dezavantaj este ca monedele din cimitir ori sunt gaurite ori sunt prea deteriorate ca sa mai poti sa le numesti monede, dar uneori mai ai si noroc: 3 groeschen 1596-stare perfecta, 10 kreuzer 1777-putin deteriorat si exfoliat, 1 kreuzer 1816-putin tocit, 1/2 kreuzer 1816-impecabil(putin patat), 4 kreuzer 18?? tocit, 6 kreuzer 1848 si 1849- stare perfecta etc. etc.
LM

Mesaj de LM »

Interesante obiceiuri au romanii... :lol:
Domnule luchesse5508 presupun ca monedele enumerate de dmv mai sus va apartin si au fost gasite in cimitir probabil de prietenii gropari,insa nu aveti cosmaruri noaptea?Totusi saraci morti au ramas fara bani pe lumea cealalta... :twisted:
luchesse5508

Mesaj de luchesse5508 »

:D bineinteles ca nu am cosmaruri; multe le am de la gropari dar sunt si multe gasite de mine-dupa o ploaie abundenta sau primavara dupa ce se topesta zapada poti sa ai norocul sa gasesti si la suprafata monede, bineinteles in zona mai veche a cimitirului unde terenul este mai erodat cat si in zona unde era biserica veche, sunt monede "ramase" la suprafata de la reinmormantari sau scoase la suprafata de un mic curs de apa ce "rupe" in mai multe locuri cimitirul;
daca nu sunt prea macabru sper sa dau si altora idei :idea:
BogdanC
moderator
moderator

Mesaj de BogdanC »

O idee macabra ar fi: ce patina capata argintul 'inmormantat'? Dar bronzul? :roll: Ma intreb daca o fi studiat cineva aspectul acesta.
luchesse5508

Mesaj de luchesse5508 »

din experienta pot sa spun ca argintul se patineaza cu o pojghita verde si subtire deasupra(acesta se poate indeparta in multe cazuri si mecanic-apa cu sapun si aschii de brad sau tei) dedesubt insa se formeaza un oxid negru la culoare acesta eu il curat ori cu otet (mai raman doar mici pete maronii) sau cu sare de lamaie (curata moneda bine dar ii mai pastreaza si din patina putin)
monedele de cupru bronz oxideaza tot in culoarea verde, iar dupa "granulatie" iti dai seama daca mai are rost sa cureti moneda sau nu (daca inca se mai cunosc detalii pe moneda si oxidul este lucios putin e ok, in schimb daca suprafata este grunjoasa-oxidul are o "granulatie" mare chiar daca o cureti este destul de naspa pt ca metalul de dedesubt este deja mancat, gaurit si chiar si dupa curatate temeinica nu mai obtii mare lucru
a, si cel mai urat se "patineaza" zincurile de la mihai I, foarte rar am gasit moneda intreaga, oxidul este de culoare alba, casant si mananca adanc din metal
Scrie răspuns