Cruce cu monograma lui Carol al II-lea

Discuții - ordine, medalii și însemne militare.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, Alex

tripleseven

Mesaj de tripleseven »

Ceea ce priveste Semnul Onorific Pt Merit ...depinde care din teoriile publicate in cele 6 carti aparute pana acum le sustineti!

1-In Enciclopedia Romaniei din 38 este trecut la "insigne"-pag 96 si piesele sunt descrise . Este publicat si numarul Monitorului Oficial in care a fost publicat decretul:MOf. Nr 129 din 1931 !
2-Calianu - descrie piesele
3-Lelescu - descrie piesele
4-Bedivan/Serbanescu/Catone (:lol:) - descriu piesele
5-Klietman - nu le descrie
6-Safta/Jipa - nu le descriu

Oricum,la ordinul acesta exista lacune ceea ce priveste documentatia. Daca ne bazam pe teoria ca insemnele nu au fost descrise nicaieri ci doar in 38 dupa infiintarea Ordinului Pt Merit atunci putem atribui decoratia/crucea in cauza,oricarui ordin din familia Pt Merit!

Personal,ceea ce priveste SOPM, ma bazez pe textul publicat in Enciclopedia din 1938 !
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

Problema este ca nu stim cate dintre teoriile acestea sunt formate independent, din surse originale si care sunt preluate din alte surse. Personal cred ca avem doar doua teorii. Calianu si Bedivan et al par sa fi preluat informatiile din Enciclopedia din 1938 care din pacate este incompleta - de exemplu nu mentioneaza Crucea de Onoare pentru Merit infiintata in 1933 si nici ceilalti nu o fac. Nu este exclus ca inca din 1938 sa se fi facut o confuzie intre insemnele celor doua decoratii, confuzie care a fost preluata apoi si de alti autori.
Klietman intr-adevar nu descrie insemnele Semnului Onorific, dar mentioneaza ca Ordinul pentru Merit a fost infiintat in 1931 si prezinta imagini ale insemnelor din 1938 ale ordinului. Teoria este sustinuta si de Safta et al care descriu insemnele Semnului Onorific ca fiind aceleasi de la Ordinul pentru Merit.

Care dintre aceste doua teorii este adevarata (daca nu cumva nu exista si o a treia) este foarte greu de spus in absenta unor dovezi palpabile, ca de exemplu fotografii ale personajelor vremii purtand decoratiile respective. Pozele din topicul Ordinul "pentru merit" nu ne ajuta prea mult intrucat sunt facute abia in 1940. Este interesant insa ca ele prezinta decoratiile fara spade, in timp ce in 1938 se pare ca au fost descrise doar insemnele de razboi.

Nu este exclus nici ca Semnul Onorific pentru Merit sa fi avut cu totul alte insemne, dar in absenta unei fotografii sau a unei descrieri oficiale, nu putem decat sa facem speculatii. Oricum, asta inseamna ca inca mai este de lucru la decoratiile romanesti.
tripleseven

Mesaj de tripleseven »

Poate ca ar ajuta mult daca am intreba Casa Regala, poate stiu ei mai multe....
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

Desi in textul cartii Mihai Manoilescu declara pierdut decretul, la sf cartii apare o xerocopie a acestuia (sau poate o incercare de reconstruire). Nu ajuta foarte mult, dar prinde bine ca informatie.

In a 2-a fotografie avem din nou pe regele Carol II, intr-o fotografie facuta tot dupa 1938. De aceasta data apare din nou decoratia in discutie, dar intr-o noua reasezare (pozitia a 3-a). Sper sa nu o confund cu Meritul Cultural. Scuze pt calitatea pozei, dar daca voi reusi sa fac una mai buna calitativ o voi inlocui.
Imaginea este de pe o carte postala aflata in colectia personala.
Fişiere ataşate
DSC02610.JPG
DSC02610.JPG (98.07 KiB) Vizualizat de 8469 ori
DSC02605.JPG
DSC02605.JPG (92.58 KiB) Vizualizat de 8469 ori
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

Yu_L.Yan scrie:Desi in textul cartii Mihai Manoilescu declara pierdut decretul, la sf cartii apare o xerocopie a acestuia (sau poate o incercare de reconstruire). Nu ajuta foarte mult, dar prinde bine ca informatie.

Imagine
Multumesc pentru imagine. Este interesant ca "antetul" brevetului este insemnul ordinului de mai tarziu.
tripleseven

Mesaj de tripleseven »

Foooooaaarte interesant, am vazut multe brevete dar unul ca cel postat mai sus inca nu am vazut.
Va multumesc mult pt postare.

Cum spunea si Alex, este interesant antetul.
Am vazut o data un brevet pt Crucea de Onoare pt Merit si era reprezentata chiar Crucea (color!) pe brevet.
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

tripleseven scrie:Am vazut o data un brevet pt Crucea de Onoare pt Merit si era reprezentata chiar Crucea (color!) pe brevet.
Se pare ca are tot mai multa greutate teoria lui Safta, Jipa, Marinescu, Klietman cum ca Semnul Onorific pentru Merit din 1931 s-a transformat in Ordinul pentru Merit in 1938. Deci ramane in continuare de vazut ce este crucea care face subiectul acestui topic.
tripleseven

Mesaj de tripleseven »

Alex scrie: Se pare ca are tot mai multa greutate teoria lui Safta, Jipa, Marinescu, Klietman cum ca Semnul Onorific pentru Merit din 1931 s-a transformat in Ordinul pentru Merit in 1938. Deci ramane in continuare de vazut ce este crucea care face subiectul acestui topic.
Nici nu contest teoria, o gasesc credibila. Unde sunt sceptic... este forma insemnelor. De aceea spuneam ca tind sa cred ceea ce scrie in Enciclopedia din 38 si anume Semnul Onorific PM se prezenta suf forma unei cruci malteze..... Au preluat forma ulterior si pt Crucea de Onoare PM numai ca au schimbat panglica ca sa nu creeze o confuzie!
Iar in 38 cand au infiintat Ordinul PM (din SOPM) au schimbat si forma insemnelor pt ca daca nu brambureala ar fi fost mare de tot! Asa au preluat ca forma crucea cu spini de pe medalion si Marea Cruce au lasat-o cum a fost la SOPM.
Scrie răspuns