2 Bancnote 5 Ruble 1909 - Aceeasi serie

Bancnote România, bancnote străine.

Moderatori: Deus, NumisKID

Scrie răspuns
555geo666
*
*

2 Bancnote 5 Ruble 1909 - Aceeasi serie

Mesaj de 555geo666 »

http://img194.imageshack.us/img194/6954/picture077k.jpg

Am doua bancnote de 5 ruble din 1909 cu aceeasi serie ( y A-002 ). Ambele au filigran deci este exclus ca una din ele sa fie falsa. Este o eroare a tipografiei, sau este normal ? Var rog frumos, daca puteti sa raspundeti acestei intrebari, si in cazul in care este o eroare de tiparire sa-mi dai un pret estimativ. Multumesc.
hultan2003

Mesaj de hultan2003 »

Acelasi lucru l-am observat si eu la 2 bancnote de 500 de ruble din 1918 , daca cineva ne-ar putea lumina in aceasta privinta i-am fi recunoscatori.

Multumesc
andreka

Mesaj de andreka »

S-au tiparit in mai multe serii, dar cu aceleasi serii de numerotare de fiecare data. Se gasesc foarte multe bancnote rusesti ca si in cazul de fata.
De m-or tine cu secara/Osenia-i a mea tara/De m-or tine cu ovaz/Osenia nu o las !
*
Osania-nu-i ocara.../Inima-i de foc si para,/De-o aprinzi/Nu vrea sa moara !...
*
Cu osanul nu te pune/Cu osanca dute-n lume...
cristoph

Mesaj de cristoph »

Bancnota este emisa in timpul Razboiului civil din Rusia, ca si bancnotele din 1918 despre care vorbeste colegul nostru. In perioada respectiva deja incepuse inflatia in Rusia si cred ca nici controlul emisiunilor de bani numai era atat de riguros. Tot in aceasta perioada apar emisiunile locale de bancnote.
Fişiere ataşate
rusia.jpg
rusia.jpg (87.2 KiB) Vizualizat de 6061 ori
Alek
**
**

Mesaj de Alek »

De fapt, la bancnotele de 1 rublă "1898" si 5 ruble "1909" semnate Şipov, cu trei cifre şi două litere în prefix, adică emise după 1915, respectiv după 1917, acel număr nici nu mai reprezenta o serie propriu-zisă, ci mai degrabă desemna o emisiune întreagă, un lot masiv de bani de hârtie aruncati pe piaţă, fără niciun fel de acoperire. A fost începutul haosului monetar încheiat abia în 1922, odată cu introducerea cervoneţului şi a rublei-aur.
stefan vasilita

Mesaj de stefan vasilita »

seria corespunde si semnaturii unui casier. erau tiparite fara serie si semnaturi( mai bine zis inca se mai gaseau in depozitul bancii) si se comandau tiparirea lor.
un casier ordona gravarea unei serii, spre exemplu seria YA 001 era controlata de Afanasiev, a YA 002 de Barishev si tot asa
din pacate nu se stie exact nr de piese tiparite pentru fiecare dar sunt si aici serii rare si mai putin rare. cele mai rare sunt erorile, anumite serii sovietice cu anumite numere si erori cu serie corespunzatoare unui casier dar semnatura altuia.
din pacate preturile lor, cu rare exceptii, sunt foarte mici, un vf fiind cam 20 centi in Rusia si cataloagele rusesti si ceva mai mult aici. erorile de mai sus sunt mai scumpe ce e drept...
Fişiere ataşate
2.JPG
2.JPG (71.9 KiB) Vizualizat de 5953 ori
Scrie răspuns