Bancnote de 1 leu 1966 de diferite marimi?

Bancnote România, bancnote străine.

Moderatori: Deus, NumisKID

Încuiat
ionutz
*
*

Mesaj de ionutz »

Am achizitionat de curand o bancnota de 1 leu 1966 intr-o stare mult mai buna, eu avand una in stare foarte uzata! Am observat ca cea mai noua este mai mare decat cea uzata, are dimensiuni de 10,5 x 5,3 cm total, iar desenul are 9,4x4,3 cm! Cea veche (uzata) are dimensiunile de 9,8 x 5,1cm total, iar desenul de 8,8 x 4cm.
Cu alte cuvinte, desenele sunt diferite cu 6mm in lungime si 3mm in latime. Stiu ca prin uzura bancnotei de modifica cu putin dimensiunile, dar chiar asa mult?
Fişiere ataşate
IMG_0002.jpg
IMG_0002.jpg (56.52 KiB) Vizualizat de 8735 ori
IMG_0003.jpg
IMG_0003.jpg (54.46 KiB) Vizualizat de 8735 ori
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Probabil ca in afara faptului ca s-a uzat , a fost udata ....poate spalata odata cu hainele .....si s-a intamplat fenomenul care se intalneste si la rufe adica "a intrat la apa".
andreka

Mesaj de andreka »

Este normal ce s-a intamplat cu aceasta bancnota.
De m-or tine cu secara/Osenia-i a mea tara/De m-or tine cu ovaz/Osenia nu o las !
*
Osania-nu-i ocara.../Inima-i de foc si para,/De-o aprinzi/Nu vrea sa moara !...
*
Cu osanul nu te pune/Cu osanca dute-n lume...
Faszika

Mesaj de Faszika »

Si eu am 1 leu 1952 serie albastra UNC si 1 leu 1952 serie albastra SPECIMEN UNC si un e mai mare decat celalalt cu 2-3 mm.
ionutz
*
*

Mesaj de ionutz »

Multumesc pentru raspunsuri:)
Cred ca aveti dreptate cu faptul ca "a intrat la apa", hartia bancnotei uzate este foarte moale, exact ca un materilal textil! Totusi, ma gandeam ca prin umezire/spalare hartia se strica (un prieten a uitat buletinul in pantaloni cand i-a spalat, iar apoi nu a gasit decat copertile!).
Faszika - eu stiam (observasem) ca prin uzura, bancnotele se micsoreaza putin (daca pot sa spun asa) aria micsorata fiind proportionala cu micile cute pe care le suporta hartia! Totusi, nu-mi explicam de unde aceste diferente destul de mari, mai ales ca sunt cu serii asemanatoare: G00xx
sorin70

Re: Bancnote de 1 leu 1966 de diferite marimi?

Mesaj de sorin70 »

ionutz scrie:Multumesc pentru raspunsuri:)
Totusi, nu-mi explicam de unde aceste diferente destul de mari, mai ales ca sunt cu serii asemanatoare: G00xx
Vechimea bancnotei nu e data de litera din serie ci de numarul din serie.

Cea cu seria G 0030 e mai noua decat cea cu seria G 0003.
Spre exemplu A 0153 e mult mai noua decat G 0001
Si mai pot fi si conditiile diferite: una probabil a circulat iar cealalta a fost pastrata.
Faszika

Mesaj de Faszika »

Mai este o explicatie pt. diferitele marimi (nu la aUNC sau UNC)

Prima bnancota care este in stare f. uzata, aia a circulat poate si 20 de ani, in 20 ani in circulatie avea timp sa micsoreaza ;)
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Vad ca lumea presupune ca o bancnota este folosita strict in conformitate cu o regula si nu mai sufera nicio schimbare. Dragi numismati, o bancnota care nu mai circula este un obiect special numai pentru un numismat. Ea se poate sa fi trecut prin multe fenomene de-a lungul timpului. Chiar daca arata bine, poate fi fiarta poate fi spalata cu diferite substante, poate sa fi stat in mediu umed sau uscat poate sa fi fost spalata cu o rufa, taiata cu lama in cadrul unui pariu, nu stiu cum sa cuprind orice i s-ar fi putut intampla. In plus ca orice obiect facut de mana omului ea are o toleranta. Numai pentru ca mijloacele de masurare sunt mai performate de cativa ani nu trebuie sa presupunem ca orice obiect facut inainte respecta aceste mijloace (si la monede e valabil).
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
cristoph

Mesaj de cristoph »

Am urmarit aceasta discutie si nu vad ce rost are sa mai continue. Au fost date deja argumente de ce unele bancnote sunt mai mici ca dimensiune ca altele.

Acum nu cred ca se doreste descoperirea unor noi variante de bancnota doar ca au cu 2-3 mm mai mult?

Daca cineva e interesat de alte bancnote pentru colectie poate sa inceapa sa colectioneze bancnote "Fancy Numbers" ( serii gen 111111, etc).

Discutie inchisa.
Încuiat