Insigna PMR sau PCR

Discuții - ordine, medalii și însemne militare.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, Alex

sorin70

Insigna PMR sau PCR

Mesaj de sorin70 »

Desi au existat insigne de membru pentru organizatiile Soimii Patriei, Pionieri si U.T.C. nu am intalnit nicio insigna de membru P.M.R. sau P.C.R.
Stie cineva daca au existat sau nu ?
tripleseven

Mesaj de tripleseven »

Sigur ca au existat , sunt ca cea din scan fara banderola cu congresul...
Fişiere ataşate
icom9.JPG
icom9.JPG (19.43 KiB) Vizualizat de 24867 ori
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Multumesc foarte mult pentru informatie, acum aflu pentru prima data ca au existat.
Din acestea cu Congresele am mai vazut, au aparut si pe okazii . Nu stiam de existenta celorlalte. Aveti o poza si cu cea "simpla" ? Nu am vazut la niciun membru de partid obisnuit aceasta insigna.
Primeau toti membrii de partid sau numai anumite categorii ?
Este rara ?
tripleseven

Mesaj de tripleseven »

Chestia cu primitul cred ca era facultativa, se dadeau ca si cele UTM/UTC , adica maistrul sau inginerul avea o cutie cu ele pe birou si fiecare care voia una se servea din cutie... cel putin tatal meu proceda asa cu ele.
Din pacate nu am scan cu cele simple, sincer sa fiu nici nu am considerat ca trebuie sa le am in colectie.
vali

insigne

Mesaj de vali »

am adunat si eu cateva insigne comuniste

Imagine
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Unele n-au nicio legatura cu comunismul, de exemplu "Centenarul independentei 1877 - 1977 ".
Faceti va rog distinctie intre insignele comuniste si cele emise in perioada asa- zisului comunism.
Insigna de membru PCR sau PMR nu o vad printre ele.
banivechi

Mesaj de banivechi »

sorin70 scrie:Unele n-au nicio legatura cu comunismul, de exemplu "Centenarul independentei 1877 - 1977 ".
:lol: O fi fost emisa cumva de Asociatia Anticomunista a Luptatorilor de la Plevna? As fi facut pariu ca tot cineva legat de vre-un comitet al UTC sau PCR a decis baterea insignei cu Independenta.
vali

Mesaj de vali »

adevarat, cea cu comemorarea Razboiului de Independenta este in afara subiectului
sorin70

Mesaj de sorin70 »

banivechi scrie:
sorin70 scrie:Unele n-au nicio legatura cu comunismul, de exemplu "Centenarul independentei 1877 - 1977 ".
:lol: O fi fost emisa cumva de Asociatia Anticomunista a Luptatorilor de la Plevna? As fi facut pariu ca tot cineva legat de vre-un comitet al UTC sau PCR a decis baterea insignei cu Independenta.
Din cate stiu eu Carol I ,Kogalniceanu, Valter Maracineanu, Maior Sontu, Penes Curcanul nici macar simplii dorobanti nu erau comunisti, iar in 1877 PCR nu exista in Romania, asa ca insigna, desi emisa in 1977, nu poate fi nicicum comunista.
Va rog cititi si al doilea rand al raspunsului meu anterior.
Sa nu facem confuzie intre subiect si epoca in care a fost emisa insigna.
Plachetele cu Stefan cel Mare, Cuza, Mihai Viteazul, Eminescu, etc. emise pana in 1989 tot comuniste sunt ?
vali

Mesaj de vali »

cred ca sunt considerate comuniste cele care au fost generate de ideologia comunista.nu vad legatura dintre Eminescu si Cuza cu sistemul comunist
banivechi

Mesaj de banivechi »

Partidul controla totul in societate. Si sportul, si cultura. Ba chiar si istoria, care asa cum se stie probabil, era "coafata" sa fie cit mai pe placul comunistilor. Acea insigna a fost emisa in urma unei initiative a partidului de a comemora pe larg centenarul independentei, deci a fost parte a unui act politic. Daca in loc de dorobant era efigia lui Carol I ma inclinam. Dar asa, eu o consider insigna comunista.
sorin70

Mesaj de sorin70 »

banivechi scrie:Partidul controla totul in societate. Si sportul, si cultura. Ba chiar si istoria, care asa cum se stie probabil, era "coafata" sa fie cit mai pe placul comunistilor. Acea insigna a fost emisa in urma unei initiative a partidului de a comemora pe larg centenarul independentei, deci a fost parte a unui act politic. Daca in loc de dorobant era efigia lui Carol I ma inclinam. Dar asa, eu o consider insigna comunista.
Este opinia dumneavoastra. O respect, dar nu pot fi de acord cu ea.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Sa inteleg ca nici monedele din setul 2050 ani de la faurirea statului centralizat dac nu sint comuniste?
Sau... medaliile aniversare 23 August? Ca nici cu 23 August 1944 n-au prea avut nici in clin nici in mineca comunistii...
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Faurirea statului dac nu are nimic de a face cu comunismul iar singurul element comunist al monedei este stema statului de pe avers.
Evenimentul comemorat nu are insa nimic comunist.
23 August a insemnat insa deschiderea drumului triumfal al comunismului in Romania. Acele medalii sunt intr-adevar comuniste.
In opinia mea caracterul unei piese comemorative/jubiliare este dat de evenimentul marcat si nu de emitent.
Eu spre exemplu nu consider comunista nici rubla cu Eminescu emisa de URSS in 1989. Eminescu nu poate fi considerat comunist.
Sa revenim totusi la subiectul nostru : insigna de membru PMR sau PCR.
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

ma scuzati ca intervin in aceasta disputa,dar conform logicii dumneavoastra,nici ordinul tudor vladimireacu sau meritele (cultural,sportiv,stiintific etc) emise in perioada comunismului nu ar trebui socotite distinctii comuniste...
Scrie răspuns