250 lei 1935

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

sorin70

Mesaj de sorin70 »

Moneda respectiva a circulat pana in 1939 cand a fost inlocuita cu 250 lei MCRN deci nu a fost falsificata in timpul regimului Antonescu. Asta daca excludem rebaterile ulterioare. Iar despre perioada Carol II putem spune ca a fost cea mai prolifica in falsuri.
Falsuri au existat, exisat si vor exista chiar si in cele mai stricte regimuri.
Dolarul se falsifica chiar si in SUA in ciuda unei institutii creata special pentru a lupta cu falsul de moneda : Secret Service.
Nu putem exclude din oficiu falsificarea numai pe baza duritatii regimului respectiv de guvernare.
Diferenta de 5% este un fapt peste care nu se poate trece usor.
E posibil sa fie realizata dintr-un aliaj mai sarac in argint.
Anul nu vi se pare cam slab imprimat ?
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

sorin70 scrie: Anul nu vi se pare cam slab imprimat ?
Am intalnit si eu foarte multe astfel de monede care au viciul acesta.
capa

Mesaj de capa »

Poate spun prostii si e doar o coincidenta, dar uitandu-ma la densitatea metalelor:

Ag: 10490 kg/m3
Cu: 8930 kg/m3
Zn: 7135 kg/m3
Ni: 8800 kg/m3

Constat ca, in mod normal, densitatea monedei de 250 lei 1935 ar trebui sa fie 10100 kg/m3 (75% Ag, 25% Cu).

Densitatea monedei de 100 lei 1932 ar trebui sa fie: 9612,75 kg/m3 (50% Ag, 40% Cu, 5% Zn, 5% Ni).

Acum vine coincidenta, daca moneda s-ar fi batut fix la dimensiunile care trebuie dar cu aliajul monedei de 100 lei 1932, ar fi trebuit sa cantareasca: 12,8487 grame. :?
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Densitatea metalelor componenete e una si densitatea aliajului e alta (ce forumla ati folosit?). Folositi asta ca sa calculati:
http://www.handymath.com/cgi-bin/densit ... bmit=Entry
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
amonra

Mesaj de amonra »

Avand in vedere ca fiecare moneda e batuta la o presa de zeci de tone forta, presupun ca acel aliaj e mult mai dens decat in conditii normale, deci nu puteti estima densitatea asa usor doar pe baza datelor din tabelul elementelor si a volumului declarat.
Pecunia non olet.
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

sorin70 scrie:Am stat si m-am gandit de ce s-a inlocuit cu moneda de 250 lei 1940.
Continutul de argint al celor 2 este aproape identic , aprox 10.125 respectiv 10.02 g.
Probabil ca datorita desenului simplist al piesei tip 1935 era usor de falsificat si s-a optat pentru un desen mai elaborat.
Diferenta la piesa dv. este de 5% si nu este nicicum justificata de uzura, piesa fiind putin uzata. Acest 5% este un semn de intrebare asupra autenticitatii.
Sa nu excludem o rebatere. Anul mi se pare cam slab imprimat.
Cate ceva scrie si aici : http://www.geocities.com/romaniancoins/ ... i1935.html
Motivele pentru care o moneda este inlocuita sunt diverse, incepand cu uzura fizica si morala, continuand cu numarul mare de moneda falsa si ajungand chiar si la propaganda facuta cu ajutorul monedei.
capa scrie:Poate spun prostii si e doar o coincidenta, dar uitandu-ma la densitatea metalelor:

Ag: 10490 kg/m3
Cu: 8930 kg/m3
Zn: 7135 kg/m3
Ni: 8800 kg/m3

Constat ca, in mod normal, densitatea monedei de 250 lei 1935 ar trebui sa fie 10100 kg/m3 (75% Ag, 25% Cu).

Densitatea monedei de 100 lei 1932 ar trebui sa fie: 9612,75 kg/m3 (50% Ag, 40% Cu, 5% Zn, 5% Ni).

Acum vine coincidenta, daca moneda s-ar fi batut fix la dimensiunile care trebuie dar cu aliajul monedei de 100 lei 1932, ar fi trebuit sa cantareasca: 12,8487 grame. :?
Aici probabil ca trebuie luate in calcul dimensiunile, dar si grafica monedei, care difera, fiind vorba de o moneda cu o lucratura simpla dar care acopera o mare parte a flanului si alta mai "lucrata" dpdv grafic. Apoi grosimea blancului. Astea toate dau cu siguranta o diferenta in ceea ce priveste greutatea.
sorin70

Mesaj de sorin70 »

[quote="banivechi"]Mai oameni buni, chiar credeti povestea cu "falsuri Made in Monetaria Statului"?
quote]

E credibila din moment ce s-a intamplat si la case mai mari.
Vedeti cazul monedei de 50 pfenning 1950 Bank Deutscher Lander monetaria G - Karlsruhe parca. Fiind foarte rare s-au rebatut in anii '70 chiar in monetaria respectiva si s-a facut multa valva la momentul respectiv
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Monedele se mai pot inlocui si din cauze politice si de propaganda. Ele contin intotdeauna un mesaj.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

berserkr scrie:Monedele se mai pot inlocui si din cauze politice si de propaganda. Ele contin intotdeauna un mesaj.
Dupa cum spuneam
vlahul scrie:ajungand chiar si la propaganda facuta cu ajutorul monedei.
capa

Mesaj de capa »

berserkr scrie:Densitatea metalelor componenete e una si densitatea aliajului e alta (ce forumla ati folosit?). Folositi asta ca sa calculati:
http://www.handymath.com/cgi-bin/densit ... bmit=Entry
Asa este, am omis ca procentele sunt, de fapt, din masa.

Cu ajutorul calculatorului indicat de dumneavoastra rezultatele sunt:

100 lei 1932: 9510,5 kg/m3
250 lei 1935: 10051 kg/m3

Ceea ce, intr-un calcul simplist, ignorand schimbarea densitatii prin presare si presupund ca indiferent de aliajul folosit volumul monedei rezultate e acelasi pentru aceleasi stante, obtin o valoare mai mica: 12,78 grame.
amonra scrie:Avand in vedere ca fiecare moneda e batuta la o presa de zeci de tone forta, presupun ca acel aliaj e mult mai dens decat in conditii normale, deci nu puteti estima densitatea asa usor doar pe baza datelor din tabelul elementelor si a volumului declarat.
Pentru mine informatia asta este noua. Am considerat neglijabila intotdeauna componenta schimbarii densitatii la batere. Singura informatie pe care o gasesc despre asa ceva este aici:

https://www.kitcomm.com/archive/index.php?t-30537.html

"Typical rule of thumb for density change vs pressure for solids is 0.000001 per atmosphere of pressure. So if you took your gold from the surface of the earth on a standard day, and took it into space, the density would decrease by 0.0001%. If you stamped a gold coin under 15,000 psi of pressure the density would change by .01%, while being stamped, but then go back to it's original density."
claus

Mesaj de claus »

ar putea fi utila o "baza de date" cu caracteristicile monedelor astea de 250 din 35...diametru, greutate, muchia, milesim cu batere slaba...etc.

ar fi interesant daca din asta ar rezulta o legatura intre cele cu batere slaba,-milesim slab vizibil- si cele mai "usoare".

au fost si inca sunt cateva pe okazii din astea cu milesim slab, daca posesorii sunt membri poate ne ajuta cu greutatea pieselor
capa

Mesaj de capa »

Legat de milesim slab imprimat:

Okazie! 250 Lei 1935 Carol II Romania 13,5 g, Ag 75 % Frumoasa:

http://www.okazii.ro/catalog/36985892/O ... moasa.html

Nu stiu daca domnul care o vinde (dl. bricon pe okazii) este membru al acestui forum, dar i-am adresat printr-un mesaj privat rugamintea de a o cantari, daca are aceasta posibilitate.
Fişiere ataşate
250LEI1935a.jpg
250LEI1935a.jpg (64.35 KiB) Vizualizat de 11418 ori
250LEI1935b.jpg
250LEI1935b.jpg (62.11 KiB) Vizualizat de 11418 ori
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
picard

Mesaj de picard »

Am folosit odata metdoda de calcul a greutatii unei monede pe baza densitatii.
Era o moneda de Aur; volumul l-am calculat masurand moneda cu sublerul.
Folosind ca grosime a monedei o grosime medie (grosimea variaza din cauza basoreliefului de pe meoneda) am obtinut o greutate de 8 grame.
Ulterior am aflat ca la batere moneda avea 7,9 grame. De unde deduc o eroare destul de mica respectiv o influenta destul de mica a modifiocarii denitatii datorata presarii.
Talerul şi mahmudeaua sunt a omului nebun.
Zimţii dă florin sunt solzii care dracu-i poartă-n spete.
Guldenul mare ca roata dîmprejur dă sfîrc la fete
La fel duce în ispită, firfiricul şi carboava
Ca şi filtrul dă amoriu picură-şi în sîn otrava,
Lira minte, rubla-nşeală, ţechinul te măsluieşte
Şi Mamona cînd vrei aur scuipă-n palme şi rînjeşte.
claus

Mesaj de claus »

Totusi, in cazul primei monede, diferenta de la 12.85 pana la 13.5 e mare, daca luam in considerare uzura redusa.

Nu ma gandesc ca moneda cantareste mai putin din cauza baterii slabe la milesim, de acolo e putin probabil sa poata rezulta o asa diferenta.

Voi incerca sa incropesc o lista de minim 10 inregistrari cu masele unor monede asemanatoare-milesim slab, uzura putina. Rog pe cei ce pot ajuta sa-mi trimita pe pm masa si eventual foto.
capa

Mesaj de capa »

Moneda domnului Bricon din postul meu anterior are 13,40 g.

(ii multumesc pe aceasta cale pentru amabilitatea de a se duce sa o cantareasca la doi bijutieri diferiti doar pentru a satisface curiozitatea unui necunoscut)
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
Scrie răspuns