100 lei 1966
100 lei 1966
Faptul ca aveam o bancnota de 100 lei 1966 in stare aUNC in colectie ma cam supara...asa ca am hotarat sa achizitionez una UNC. Cand am ajuns acasa si le-am comparat am constatat ca au marimi diferite. Practic la cea noua marimea bordului alb este mai mare cu 4 mm fata de cea aUNC.Stiu ca a mai fost discutat acest subiect dar acolo se punea in discutie o bancnota foarte uzata cu una in stare foarte buna, deci diferenta era admisibila . Aici sunt doua bancnote necirculate. Filigranul la amandoua este identic deci as exclude ca una din ele ar fi un fals...Stiu ca ce este facut de mana omului are o toleranta insa 4 mm mi se pare o toleranta cam mare. Atasez si pozele. Pareri?
- Fişiere ataşate
-
- 1.JPG (83.63 KiB) Vizualizat de 11962 ori
-
- 2.JPG (67.59 KiB) Vizualizat de 11962 ori
-
thebluelion

nu am bancnotele langa mine pentru a compara daca sunt diferente la portret dar nu mi s-a parut. am incarcat doua poze la rezolutie mai mare si cu diferite stadii de conservare ale bancnotelor. credeti ca cea mai "scurta" ar putea fi un fals?filigranul este identic la amandoua bancnotele iar bancnote taiate am mai vazut. daca a fost taiata atunci s-a facut o treaba buna , taieturile sunt perfecte.maine voi incarca o poza doar cu portretele pentru a putea fi observate mai bine
multumesc
http://img174.imageshack.us/img174/3066/p1070426t.jpg
http://img406.imageshack.us/img406/1517/p1070432q.jpg
multumesc
http://img174.imageshack.us/img174/3066/p1070426t.jpg
http://img406.imageshack.us/img406/1517/p1070432q.jpg
-
thebluelion

-
Faszika
Referitor la partea tiparita este o diferenta de doar 0.4 mm dar asta mi se pare normal . si la euro am intalnit mici diferente mai ales la bancnote din serii diferite.As fi curios totusi sa vad o alta bancnota din seria B (macar aUNC sa fie).daca are cineva o poza pentru a vedea bordurile l-as ruga sa o posteze. Multumesc tuturor. Precizez si ca nu vreau sa "descopar" o noua varianta a acestei bancnote , este o curiozitate personala. Multumesc inca o datavlahul scrie:Daca doriti sa va lamuriti masurati/comparati partea tiparita a bancnotelor, daca au aceleasi dimensiuni...
Părerea mea este ca bancnota aUNC a fost "tunsă" puţin. Este însă bine să ştiţi că există cel puţin două variante ale aceleiaşi bancnote, lucru ignorat şi de catalogul Pick, şi de catalogul (?) Zimbrul. Pe verso, norii din jurul cupolei Ateneului Român sunt diferiţi, adică la unele tiparul este foarte fin, aşa cum se cuvine unei bancnote, iar la altele este de-a dreptul grosolan. La cele din urmă, liniile orizontale de pe cele două aripi laterale ale Ateneului sunt foarte pronunţate. Dacă vă interesează, voi reveni mâine sau poimâine cu un scan. Despre cele mai grosolane se spune că ar fi fost tipărite după 1990 de guvernul lui Petre Roman, pentru a acoperi măririle de salarii din acel an. Este o legendă urbană neconfirmată, dar care circulă printre colecţionarii care "fac România" şi nu numai. Eu am auzit-o de la un foarte respectabil membru al acestui forum. Rămâne însă întrebarea: de ce au ieşit atât de grosolan, nu mai existau plăcile originale? Dacă nu, cum au fost realizate noile plăci? Evident, din surse oficiale nu vom primi niciun răspuns.
Da, liniile orizontale difera mult, exista bancnote cu linii foarte groase si exista bancnote cu linii foarte subtiri, pe alocuri intrerupte.Alek scrie: La cele din urmã, liniile orizontale de pe cele douã aripi laterale ale Ateneului sunt foarte pronunþate. .
Am insa un exemplar la care aceste linii lipsesc cu desavarsire!
''Orice ar fi sã ne aducã viitorul ºi oricât de mult ar trebui sã suferim, nu încetaþi a cultiva ceea ce a fost ºi trebuie sã rãmânã specificul sufletului românesc: credinþa, vrednicia, setea de libertate ºi dreptate precum ºi omenia cea mai deplinã faþã de semeni''
Majestatea Sa Mihai I Regele Românilor
Majestatea Sa Mihai I Regele Românilor
- GHEORGHIU RAMIRO GABRIEL

Din pacate acele bancnote de 100 de lei, anul emisiunii 1966, ca de altfel si bancnotele de 50, 25 lei, 10 lei sau 5 lei acelasi an de emisiune nu contin elemente de siguranta
din acea perioada de genul filigranului sau alte elemente mai noi de genul ferestrelor transparente, cernelurilor care isi schimba culoarea, elementelor de suprapunere sau microperforatiilor.
Adica bancnotele de 100 lei, an 1966, ar putea usor sa fie reproduse fidel.
Adica bancnotele de 100 lei, an 1966, ar putea usor sa fie reproduse fidel.
In prezent - da, dar la vremea cand circulau - foarte greu, aproape imposibil. In acea perioada nu exista tehnologia de azi, iar la cea de atunci nu avea acces oricine, plus ca intervenea frica de sistem. Falsificarea se condamna cu ani multi de inchisoare. Totusi au existat si circulat falsuri de epoca dar la slaba calitate, in primul rand hartia si apoi imprimarea le dadea de gol, sunt prezentate in galeria de imagini.GHEORGHIU RAMIRO GABRIEL scrie:bancnotele de 100 lei, an 1966, ar putea usor sa fie reproduse fidel.
http://transylvanian-numismatics.com/ph ... ?pic_id=11
- GHEORGHIU RAMIRO GABRIEL

Este memorabil serialul BD cu Toma Caragiu, in rolul militianului care incerca sa depisteze reteaua de falsificatori de bancnote de 100 de lei ( fazele de la magazinul de conserve impreuna cu Dem Radulescu, deghizarea lui intr-un colectionar de arta batran care vindea tablouri etc ).
Acele scene au facut deliciul mai multor generatii si ne mai distreaza si in prezent....
Acele scene au facut deliciul mai multor generatii si ne mai distreaza si in prezent....