5 lei 1881

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Cristian Ciuplea scrie:Domnule Roantichitati,

nu am presupus nimic, v-am intrebat daca va pricepeti si la monede bine, adica daca ati tinut in mina niste piese de 5 lei in AU sau UNC sau poate si peste.
Domnule Ciuplea ,

In afara postului anterior , n-am vazut sa ma fi intrebat asa ceva . Am sa va raspund . Am in colectia personala starile la care faceti referire , si da , am mai tinut in mana si in alte parti . Daca ne referim strict la UNC`uri cea mai mare "pondere" ( in ordinea in care eu le-am reperat ) o au 1906 , 1901 , 1883 - desi sunt rare , in cazul celorlalte raritatea e mult mai mare . Despre starea monedelor asupra carora am discutat nu vreau sa mai revin , pt ca tinde sa devina un foileton , imi mentin parerea .Despre "prospetimea campului " pot sa va spun ca aceasta dispare in multe cazuri in functie de patina . Sunt monede PROFF care nu mai au pic de "prospetime" sunt perfect mate (asta daca "prospetime" pt dumneavoastra inseamna luciu de batere ) . Mai jos ilustrativ , e o moneda "din ograda proprie".

Imagine

Imagine

Imagine

.
Cristian Ciuplea

Mesaj de Cristian Ciuplea »

Domnule Roantichitati,

Daca comparam pozele acestor doua monede de 5 lei, fara sa ne gindim la gradarea americana, atunci care este mai calitativa din ele ( ca relief, luciu / prospetime , cimp curat ) ?

Pentru mine este 5 lei 1881 DOMN.
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Cristian Ciuplea scrie:Domnule Roantichitati,

Daca comparam pozele acestor doua monede de 5 lei, fara sa ne gindim la gradarea americana, atunci care este mai calitativa din ele ( ca relief, luciu / prospetime , cimp curat ) ?

Pentru mine este 5 lei 1881 DOMN.
Aceasta este o moneda NECIRCULARTA , un UNC in partea superioara a clasei din care face parte , iar moneda pusa in discutie eu am considerat-o un A-UNC la limita minima , deci e normal ca nu se poate face comparatie intre cele doua piese . Diferenta dintre AU50 - AU52 si un minim MS64 este foarte mare ! Pentru a vedea ce reprezinta un AU50 puteti da un simplu search pe Google dupa imagini . Sau pentru dumneavoastra piesa de mai sus nu reprezinta un UNC si dumneavoastra vroiati sa-mi faceti comaratie "intre A-UNC`uri" ????!!!!
Cristian Ciuplea

Moneda dvs. este o piesa frumoasa, UNC sau = MS 60.
Ce au declarat americanii ca AU, deci aproape UNC, este o clasa sub !
Chiar daca la prima vedere diferenta ca relief este mica, dar ea exista.
Cind parul de pe cap , in partile inalte, nu mai este cum a fost, lucru valabil si pentru barba, atunci nu mai am nici o sansa sa mai spun " aproape UNC ".
AU ar trebui sa insemne doar citeva contacte in plus fata de UNC, dar nu
o tocire a partilor inalte ale reliefului .
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

roantichitati scrie: Mai jos ilustrativ , e o moneda "din ograda proprie".
Mie mi se pare mai mult o "curte regeasca" decat ograda :D .Intradevar o piesa exceptionala care parerea mea nici nu mai are nevoie de o descriere in termeni numismatici...pur si simplu "vorbeste" de la sine.Felicitari!
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Cristian Ciuplea scrie:Moneda dvs. este o piesa frumoasa, UNC sau = MS 60.
Cind parul de pe cap , in partile inalte, nu mai este cum a fost, lucru valabil si pentru barba, atunci nu mai am nici o sansa sa mai spun " aproape UNC ".
AU ar trebui sa insemne doar citeva contacte in plus fata de UNC, dar nu
o tocire a partilor inalte ale reliefului .

Domnule Ciuplea !
Moneda de mai sus vad ca dumnneavoastra ati etichetat-o cu foarte mare precizie MS60 (adica cea mai mica gradatie UNC ) , pot sa va spun ca toti colegii de breasla care au vazut-o , persoane care au ceva experienta , oameni care fac ROMANIA la STARE si asta nu doar declarativ , au avut alta impresie despre piesa si au dat alte valente referitor la stare (nu intru in detalii) , impartasind astfel si parerea mea . Nu vreau sa fac din asta o polemica pt ca ma aflu in situatia ingrata de a fi piesa mea , fiinad astfel suspectat de subiectivism . Vorbind insa la general pot sa va spun ca punctele de contact de care spuneati , care sunt amintite textual si in caracterizarea unor stari , sunt mici lovituri , eventual zgarieturi pe care monedele le-au acumulat imediat dupa batere si in timpul transportului . Aceste puncte de contact pot face departajarea intre UNC`uri , in functie de multitudinea si profunzimea lor. O moneda A-UNC poate avea urme de circulatie , mici e adevarat , de aceea se si numeste APROAPE necirculata , plaja de departajare , incepand de la AU50 pana la MS`uri este destul de mare deci si intre AU50 si AU58 este o diferenta mare . Este evident ca acele mici urme de circulatie se vor putea observa pe cele mai inalte reliefuri .In ceea ce priveste "cum spune cartea" daca o sa va uitati , pe multe site`uri de gradare acolo unde textul este insotit de o fotografie o sa aveti de multe ori impresia ca simtiti o discordanta dintre text (cum scrie cartea) si piesa care o prezinta drept etalon .Asta tine de modul de interpretare diferit al fiecaruia dintre noi . De aici se poate vedea adevarul sintagmei " O imagine face cat 1000 de cuvinte". Cuvintele fiecare le interpreteaza intr-o maniera proprie , dar imaginea sugereaza mult mai clar situatia care se vrea a fi reprezentata . Acum cativa ani eram mult "mai exigent" decat dumneavoastra , si aici, pe acest forum afirmam " o moneda UNC este o moneda PERFECTA ...fara absolut nici un fel de urma de zgarietura , lovitura sau alta urma de manipulare chiar la o marire a imaginii monedei de 30 de ori . O moneda care sa fie intr-o stare absoluta ca atunci cand ea a iesit de sub matrita ." . Facand aceasta afirmatie am fost combatut si in acest timp care a trecut am observat cu mare atentie modul de gradare a monedelor la toate piesele la care am avut acces direct si indirect . Este adevarat ca exista si gradari inexacte , dar in marea lor majoritate respecta anumite standarde . Nu mi-am dat seama care este marja erorilor de gradare , poate fi mare , dar sunt convins ca acestea sunt exceptiile care intaresc regula si nu invers . Daca acum , ca exista aceste standarde de gradare , exista atatea confruntari si controverse ce s-ar intampla daca aceste institutii n-ar exista de loc ? Nu ridiculizati rolul acestora pt ca faceti o gresala . Citeam undeva un articol in care se spunea ca monede care treceau de o anumita valoare puteau fi depuse drept garantie la unele banci in scopul ridicarii unui imprumut , cu conditia ca acestea sa fie incapsulate , gradate doar de anumite institutii recunoscute de banca .Cred ca e timpul sa incheiem aceasta controversa , nu tin sa am ultimul cuvant , ceea ce aveam de spus , am spus .
Ovidiu^ scrie:Mie mi se pare mai mult o "curte regeasca" decat ograda .Intradevar o piesa exceptionala care parerea mea nici nu mai are nevoie de o descriere in termeni numismatici...pur si simplu "vorbeste" de la sine.Felicitari!
Meritul meu este foarte mic .Aveti spiritul colectionarului care poate transmite prin cuvinte "entuziasmul" in momentul in care apreciaza ceva .Ma bucur ca v-a placut . Multumesc !

Mai jos este o foto din alt unghi in care se vede patina ( mai accentuata
putin decat in realitate) si campul monedei .

Imagine

.
Cristian Ciuplea

Draga domnule Roantichitati,

v-am spus ca moneda este frumoasa si ca o incadrez ca UNC.
UNC nu poate fi decit UNC, adica MS60. Alt UNC nu exista !
Ce inseamna UNC, la nemti UNZ sau bankfrisch = proaspata ca de la banca?
Deci moneda a fost transportata de la monetarie pina la banca, urme de contact ( puncte mai fine sau mai adinci, zgirieturi mai scurte sau mai lungi ) vor exista. In acest punct suntem de acord.
Nu aveti voie sa incurcati UNC cu BU = FDC = Stempelglanz ( la germani ).
Acest BU incepe pt. mine cu un MS63, deci o moneda care are mai putine puncte si linii fine de contact decit UNC ( MS60 ).
MS61, AU 50-58 sau 59, aceste grade-s mofturi americane !
Cui vor ei sa spuna ca exista monede in " aproape necirculat " incepind cu AU 50, 51, poate 54 sau 55 .
Credeti ca se poate justifica angajatul firmei americane "X", care incearca sa ne spuna ca moneda pe care a gradat-o este AU 55 si nu 54 ?
Nu poate si este si logica treaba !
Nu stiu cum au clasificat moneda dvs. prietenii , care se pricep, dar eu inclin sa spun ca la MS 60 s-a terminat.
Oricum piesa este intr-un grad de conservare f. bun pentru un 5 lei, chiar daca nu-i un an mai deosebit.
Este cu atit mai interesanta daca ati cumparat-o chiar din Romania si deci ca a scapat sa treaca cirpa de curatat argintul peste ea.
Scrie răspuns