Articol despre investitiile in monede

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

amonra

Mesaj de amonra »

Asta ca sa lasam la o parte concluziile "moi" pe care le trage autorul cu privire la aparitia prematura pe Ebay a comemorativelor. Probabil ca ziarul nu a vrut sa se puna rau cu BNR, insa acolo chiar nu e loc de negociat.

Concluzia logica nu poate fi decat una : cineva din Monetarie are o relatie mai "directa" cu "dilerii" si nu numai. Si mai e si problema pieselor fara certificat, discutata parca pe forum...
Daca ar fi o societate privata, n-ar fi mare chestie, insa la stat se numeste coruptie.
Pecunia non olet.
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

skortzy scrie:
La noi, tiraje mai mari de 5.000 de exemplare au fost înregistrate numai în perioada 1995-2000, iar după aceasta, cel mai mare tiraj pentru un set numismatic n-a mai depăşit cota de 5.000 decât în cazul setului dedicat trecerii la leul nou (2005) şi la aniversarea a 120 de ani de la înfiinţarea BNR (2001). În rest, emisiunile au tiraje cuprinse între 1.000 şi 2.000 de exemplare.
Ultima propozitie nu e corecta. Moneda cu Unirea a avut tirajul de 3000 de exemplare. Pe langa asta, tirajul cel mai mic a fost 35, nu 1000.
Daca se refera strict la seturi (de monetarie), au dreptate.
amonra scrie: Concluzia logica nu poate fi decat una : cineva din Monetarie are o relatie mai "directa" cu "dilerii" si nu numai. Si mai e si problema pieselor fara certificat, discutata parca pe forum...

Aparitia pe Ebay corespune intr-adevar cu ziua de lansare. Ele pot fi luat de la ghiseu in acea zi, sau pot fi (probabil) alimentati de cineva idn interiorul BNR. De la MS, nu prea au cum sa le ia. Ei doar executa comanda si apoi le expediaza in BNR.
Cat despre monede facute pe langa, spre multumirea mea, a cam disparut practica de ceva vreme. Au ramas in circuit cele facute pana acum 2 ani. Mesterii in schimb s-au reprofilat. Viitorul lor e asigurat de plachete si medalii (unii spun ca chiar si unele decoratii).
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
Hunter`

Mesaj de Hunter` »

amonra scrie:Asta ca sa lasam la o parte concluziile "moi" pe care le trage autorul cu privire la aparitia prematura pe Ebay a comemorativelor. Probabil ca ziarul nu a vrut sa se puna rau cu BNR, insa acolo chiar nu e loc de negociat.

Concluzia logica nu poate fi decat una : cineva din Monetarie are o relatie mai "directa" cu "dilerii" si nu numai. Si mai e si problema pieselor fara certificat, discutata parca pe forum...
Daca ar fi o societate privata, n-ar fi mare chestie, insa la stat se numeste coruptie.
Personal cred ca se exagereaza putin cu acuzele la adresa BNR. Piesele comemorative nu au cum sa plece din banca inainte de a fi vandute oficial la ghiseu, acolo nu are cum sa fie "veselia" pe care toata lumea o acuza, nimeni nu ar risca atat pentru cativa lei. Explicatia pentru aparitia "prematura" pe e-bay este una foarte simpla. Individul X se duce la BNR dis de dimineata in prima zi in care apare respectiva emisiune, cumpara monedele, dupa care se grabeste sa ajunga acasa pentru a face poze. Pozele ajung la vanzatorii de pe ebay, care pun in vanzarea moneda comemorativa abia emisa de BNR, fara sa o aiba efectiv in posesia lor, urmand sa o primeasca mai tarziu. Cine urmareste cu atentie ebay-ul a putut observa ca exista o concurenta destul de mare cand vine vorba de piesele BNR si acest avantaj de cateva zile sau poate de doar cateva ore poate face diferenta. Un foarte bun exemplu de ceea ce inseamna era capitalista si nimic mai mult. Toata stima.
Daca vrem,totusi, sa vorbim despre nereguli, eu mi-as indrepta atentia spre probele monetare care au scapat pe piata dupa anul 2000. La anumite emisiuni BNR, numarul probelor monetare de pe piata depaseste cu mult pe cel al pieselor originale, vandute oficial de BNR - lucru complet absurd.
In ceea ce priveste monedele "facute pe langa" , nu sunt in deplina cunostinta de cauza, insa, voi indrazni sa-mi expun o parere. Imi este foarte greu sa cred ca matrita "circula" atat de usor pe la monetarie si se pot bate monede cu ea fara sa observe nimeni. Imi aduc aminte ca am vazut in urma cu mult timp un Birlic, fara certificat, cu toate detaliile perfecte, totul in regula, mai putin greutatea care nu corespundea. Daca intr-adevar aceste piese au fost batute cu matrita originala, scopul fiind vanzarea lor ca fiind bune, de ce nu au fost facute la aceeasi greutate cu cele originale?
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Hunter` scrie: Daca intr-adevar aceste piese au fost batute cu matrita originala, scopul fiind vanzarea lor ca fiind bune, de ce nu au fost facute la aceeasi greutate cu cele originale?
Pentru ca este o chestiunde de densitate a materialului. Foarte probabil ca cine a facut proba sa nu detina acelasi tip de material. Apoi daca ar fi fost prins era vorba de o proba si nu de un fals.
Scrie răspuns