ANPC expertizeaza monede medievale?
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, BogdanC
Ma miram de ce ati fost atat de acid cu mine, e vorba despre bratari. Eu sunt convins de autenticitatea lor deci nu sunt tinta corecta. Am participat si la prezentarea de la SNR si acolo avand mai multe date am putut sa discern. Despre traseologie am intrebat chiar eu (la acea sedinta) pentru ca nu fusese pomenita. Dar, analiza prezentata aici (cea ANPC) nu este ceea ce numiti dvs o analiza compozitionala ci una sumara. Pe baza ei nu stiu cat de precis se poate determina autenticitatea. Sunt de acord ca-s putine cazuri in care se foloseste material original, am dat exemplul cu Becker pentru ca se stie c-a facut asta chiar cu mult dinainte de a se putea determina precis compozitia aliajelor. Metoda folosita de dvs este destul de scumpa cred si nu stiu in ce masura ar putea fi extinsa asupra pieselor mai putin importante, poate costul analizei unei asemenea piese este chiar mai mare decat valoarea piesei in sine.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
berserkr: depinde de analiza. In general, in lume, autentificarea cu patalama costa 10% din valoarea de piatza. Daca e vorba doar de o simpla compozitzie (fara urme de genul partzilor per milion) 1% e ultra-acoperitor, si nu dureaza decat cateva minute. Se mai adauga desigur analiza comparativa cu baza de date - daca aceasta exista - a tipului respectiv de moneda, dar chiar in cazurile mai complicate acesta nu creste mai mult de 5-6%. Depinde, evident, de tipul de moneda. Probabil pe 25 (?) septembrie dl Eugen Nicolae ne va relata la SNR noutatzile de la Congresul de la Glasgow (vine si o rusoaica cu kosonii de la Muzeul Ermitaj de care nu a auzit nimeni pana acum).