Trimiteri externe, colete, scrisori, etc.

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

dorinn_m

Mesaj de dorinn_m »

Multumesc tuturor pentru sfaturi !
Din pacate pentru un colectionar debutant concluzia e cam neplacuta. LEGAL NU POTI FACE SCHIMBURI CU STRAINATATEA.
Daca te prind risti.. inca nu e clar ce: amenda de la posta sau chiar dosar la vama pentru export de obiecte de patrimoniu.In orice caz sicane.
Asa ca ...ramane sa imi imbogatesc colectia cu ce gasesc prin pietele de vechituri, desi cred ca anumite piese antice nu ar fi chiar legal sa se vanda , sau risti ( din ce am citit pe aici) sa te "imbogatesti" cu falsuri :)
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

poti face schimb de bancnote,eventual.se pot trimite in scrisoare recomandata,nu sunt grele,le poti une intre doua cartoane subtiri.problema este insa ca va trebui sa le trimiti recomandat (asta inseamna intre 8.3 ron si....sa spunem 15-20 ron,depinzand de greutate,destinatie si daca trimiti par avion sau nu) si,la costurile astea postale,trebuie sa trimiti suficiente bancnote ca numar (sau valoare),ca sa merite schimbul.ca daca trimiti trei bancnote si platesti taxe postale 9 ron,si primesti in schimb trei bancnote care aici le-ai putea lua cu 2-3 ron bucata,nu merita efortul...
bineinteles,riscul sa fie descoperite exista,este mai mic insa ca la monede.si,sincer,nu cred ca o sa iti dea cineva amenda pentru 10-15 bancnote,mai ales daca sunt din perioada 1945-1998
dorinn_m

Mesaj de dorinn_m »

Multumesc cartelcoserv pentru sfatl! Desi am si "ceva" bancnote in colectia mea pasiunea mea este in special pentru monede. Asa ca pana vor aparea vremuri mai bune, cum ziceam, ma voi limita la ce ofera piata interna.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Ca se vorbea mai sus de "recomandate voluminoase", eu tocmai am primit un catalog din Franta si nu a fost clasificat drept pachet, ci recomandata. In consecinta l-am ridicat de la posta, nu de la vama. Ma mir...
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Din cate stiu eu cataloagele si plianetele nu se taxeaza vamal si de aceea probabil ca nu a mai fost vamuit.
stfp

Mesaj de stfp »

In caz ca acel catalog este o carte (deci nu CD, de exemplu) este posibil sa fi fost expediat ca 'tiparitura' sub un alt regim. Nu stiu daca in Europa exista conceptul dar in SUA sigur exista un tarif mai mic pentru 'bound printed matter' (in principal carti dar si brosuri, reviste, partituri muzicale) - cu alte cuvinte e mai ieftin sa trimiti o revista de juma' de kil decat un pachet sau chiar o scrisoare scrisa de mana de aceeasi greutate.

Tot din acelasi motiv unele reviste ce ajung la noi in plicuri non-transparente au cate un colt al plicului taiat pe 3-4 centimetri pentru a se vedea ca inauntru este ceva tiparit; expeditorul face asta pentru a dovedi administratiei postale din tara de origine ca este eligibil pentru acel tarif mai mic, de tiparituri.

@dorinn_m: Sfatul meu este sa NU te limitezi la piata interna; fara suparare aceasta piata este absurda; intr-o tara unde salariile sunt de X ori mai mici decat in Europa Occidentala / SUA preturile sunt substantial mai mari. E suficient sa arunci un ochi pe http://coins.ebay.com/ si te lamuresti. Nu vreau sa supar pe nimeni cu afirmatia asta; doar constat un fapt de viata - pretul cerut pe o moneda/bancnota aici in Romania este mai mare decat acelasi pret in Europa de Vest care la randul sau este mai mare decat pretul din SUA; e vorba aici de monede/bancnote straine, nu romanesti.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Timbrul e de 15,80 euro, la o greutate de 0,765kg. N-a fost prea ieftin, desi e declarat ca si catalog... am platit transportul aproape cit catalogul (25 euro). Plus costul trimiterii platii, am ajuns la 45 euro. Oricum mai ieftin decit unul editia 2005 care (inca) costa 65 euro in librarie...
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

banivechi scrie:Ca se vorbea mai sus de "recomandate voluminoase", eu tocmai am primit un catalog din Franta si nu a fost clasificat drept pachet, ci recomandata. In consecinta l-am ridicat de la posta, nu de la vama. Ma mir...
vin cu o clarificare.
totul depinde de cel care expediaza din exterior.
daca expediaza in sistem de scrisoare recomandata sau tiparituri, trimiterea va sosi acasa,fara sa treaca prin vama.
daca expediaza in regim de "small package" (colet),atunci ,automat,va trece prin vama,chiar daca are 20 grame.
eu am primit cataloage de peste 1 kg jumatate acasa,fara sa treaca prin vama,si coletei de 20 grame care a trebuit sa ma duc sa le ridic de la trimiteri externe (deci venite prin vama)
dorelb

Mesaj de dorelb »

Eu am primit colete cu reviste, cataloage de licitatii destul de voluminoase si chiar si CD din strainatate direct la posta, ba mi le mai aducea postasul si acasa.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

dorelb scrie:Eu am primit colete cu reviste, cataloage de licitatii destul de voluminoase si chiar si CD din strainatate direct la posta, ba mi le mai aducea postasul si acasa.
SI eu la fel, dar nu sunt colete, sunt ba scrisori recomandate, ba scrisori cu valoare. Am primit chiar si carti mai voluminoase. Singura problema ar fi ca uneori postasul incearca sa inghesuie in cutia postala cate un catalog care i se pare ca indoit in doua ar intra.. Uneori reuseste. In acelasi timp reuseste sa deteriorizeze intr-o buna masura si publicatia care era in plic.
dorelb

Mesaj de dorelb »

da, ai dreptate, le-am zis colete pentru ca seamana cu niste colete, dar cred ca erau intradevar niste scrisori mai voluminoase. Cit priveste postasul cred ca toti gindesc la fel, si al meu se chinuie sa-mi inghesuie in cutia postala tot ce primesc si uneori reuseste. apoi ma chinui eu sa le extrag din cutie. si la sfirsit regret ca mi le-a adus acasa.
Scrie răspuns