Care e mai rara?
Citesc si ma cutremur : 500, 1000, 2000 de euro ceruti sau oferiti pe acel "nasture amarat" care e 2 lei 1952. Opinia mea este ca pretul acestor piese e ridicat artificial.
Daca o comemorativa de argint BNR (ce-i drept necirculanta ) care are un tiraj de doar 500 de exemplare ajunge la a 2-a mana undeva la 400-500 de lei ( cu cateva exceptii ) deci 100-125 euro, ce justificare are 2 lei 1952 sa treaca de 500 de euro ?
Un raspuns ar fi tirajul.
Dar asta ar insemna ca numarul de piese ramase sa fie mult mai mic de 500, deci undeva de ordinul zecilor. Oare asa sa fie ?
Nu am nimic cu cei care ofera 500 de euro pentru 2 lei 1952 dar eu personal am taiat cu o linie groasa, in carnetul meu de piese lipsa, monedele de 1 si 2 lei 1952 . Cu 1000 de euro se pot lua piese mult mai semnificative pentru numismatica romaneasca moderna decat aceste monede al caror statut in circulatie este, din punctul meu de vedere, incert.
In opinia mea ele nu au fost puse in circulatie iar pe cel ce imi va aduce drept contrargument vreo piesa uzata il voi intreba daca in maxim 26 de zile de circulatie, de la 1 la 26 ianuarie 1952, o piesa se putea uza astfel.
In momentul in care Ministerul de Finante, stiind foarte bine ce reforma pregatea, batea deja la Moscova monede de 1, 3, 5, 10 si 25 de bani 1952 inca din anul 1951, credeti ca mai punea in circulatie monede de 1 si 2 lei 1952 ?
S-au poate ca da.
Si ca o incununare a acestei lipse de logica mai batea, asa in ciuda, si legendarul 20 lei 1952 ca sa fie setul complet.
Mai amintesc inca o data povestea lui 50 pfennig 1950 G "BANK DEUTSCHER LANDER". Cine stie despre ce e vorba sa cugete, cine nu, sa caute pe Google si apoi sa cugete.
Daca o comemorativa de argint BNR (ce-i drept necirculanta ) care are un tiraj de doar 500 de exemplare ajunge la a 2-a mana undeva la 400-500 de lei ( cu cateva exceptii ) deci 100-125 euro, ce justificare are 2 lei 1952 sa treaca de 500 de euro ?
Dar asta ar insemna ca numarul de piese ramase sa fie mult mai mic de 500, deci undeva de ordinul zecilor. Oare asa sa fie ?
Nu am nimic cu cei care ofera 500 de euro pentru 2 lei 1952 dar eu personal am taiat cu o linie groasa, in carnetul meu de piese lipsa, monedele de 1 si 2 lei 1952 . Cu 1000 de euro se pot lua piese mult mai semnificative pentru numismatica romaneasca moderna decat aceste monede al caror statut in circulatie este, din punctul meu de vedere, incert.
In opinia mea ele nu au fost puse in circulatie iar pe cel ce imi va aduce drept contrargument vreo piesa uzata il voi intreba daca in maxim 26 de zile de circulatie, de la 1 la 26 ianuarie 1952, o piesa se putea uza astfel.
In momentul in care Ministerul de Finante, stiind foarte bine ce reforma pregatea, batea deja la Moscova monede de 1, 3, 5, 10 si 25 de bani 1952 inca din anul 1951, credeti ca mai punea in circulatie monede de 1 si 2 lei 1952 ?
S-au poate ca da.
Si ca o incununare a acestei lipse de logica mai batea, asa in ciuda, si legendarul 20 lei 1952 ca sa fie setul complet.
Mai amintesc inca o data povestea lui 50 pfennig 1950 G "BANK DEUTSCHER LANDER". Cine stie despre ce e vorba sa cugete, cine nu, sa caute pe Google si apoi sa cugete.
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Cateva exemple de preturi obtinute recent pe ebay si okazii pentru monede de 1 leu 1952:
http://transylvanian-numismatics.com/po ... p?lid=1066
http://transylvanian-numismatics.com/po ... hp?lid=818
http://transylvanian-numismatics.com/po ... php?lid=22
http://transylvanian-numismatics.com/po ... .php?lid=4
http://transylvanian-numismatics.com/po ... p?lid=1066
http://transylvanian-numismatics.com/po ... hp?lid=818
http://transylvanian-numismatics.com/po ... php?lid=22
http://transylvanian-numismatics.com/po ... .php?lid=4
sorin70 scrie:Daca o comemorativa de argint BNR (ce-i drept necirculanta ) care are un tiraj de doar 500 de exemplare ajunge la a 2-a mana undeva la 400-500 de lei ( cu cateva exceptii ) deci 100-125 euro, ce justificare are 2 lei 1952 sa treaca de 500 de euro ?
Sunt mult mai multe persoane care colectioneaza monede moderne romanesti de circulatie decat cele care colectioneaza piese comemorative emise de BNR, de aici si o cerere mult mai mare pentru piese precum 2 Lei 1952.
@sorin70 In mare parte de acord cu ce-ati spus, insa legat de circulatia lor, trebuie sa va spun ca eu nu cred ca s-au retras integral de pe piata (nici nu cred ca era posibil) si ca multi dintre cei care le-au avut le-au cheltuit. Mai mult este foarte posibil sa fi circulat fara ca oamenii sa realizeze ce an poarta pe ele. Ganditi-va, in perioada aia erau simple monede de circulatie.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
-
Tudor C
acum se vor supara toti dealerii.sorin70 scrie:Citesc si ma cutremur : 500, 1000, 2000 de euro ceruti sau oferiti pe acel "nasture amarat" care e 2 lei 1952. Opinia mea este ca pretul acestor piese e ridicat artificial.
S-au poate ca da.
Nu stiu ce sa zic, dar marea majoritate a colectionarilor avansati le cam are. Din cate cunosc eu si extrapoland (evident cu riscul de a gresi) estimez un numar de cel putin cateva sute, daca nu cumva chiar si catre 1000 de monede 2 lei 1952 existente in colectiile numismatice din Romania.sorin70 scrie: Dar asta ar insemna ca numarul de piese ramase sa fie mult mai mic de 500, deci undeva de ordinul zecilor. Oare asa sa fie ?
''Orice ar fi sã ne aducã viitorul ºi oricât de mult ar trebui sã suferim, nu încetaþi a cultiva ceea ce a fost ºi trebuie sã rãmânã specificul sufletului românesc: credinþa, vrednicia, setea de libertate ºi dreptate precum ºi omenia cea mai deplinã faþã de semeni''
Majestatea Sa Mihai I Regele Românilor
Majestatea Sa Mihai I Regele Românilor
Eu am sustinut chiar ca nu au circulat de loc. Teoretic ar fi putut circula 26 de zile , dar doar teoretic. Am adus argumentele in mesajul meu.berserkr scrie:@sorin70 In mare parte de acord cu ce-ati spus, insa legat de circulatia lor, trebuie sa va spun ca eu nu cred ca s-au retras integral de pe piata (nici nu cred ca era posibil) si ca multi dintre cei care le-au avut le-au cheltuit. Mai mult este foarte posibil sa fi circulat fara ca oamenii sa realizeze ce an poarta pe ele. Ganditi-va, in perioada aia erau simple monede de circulatie.
Nu trebuie sa va cutremuratisorin70 scrie:Citesc si ma cutremur : 500, 1000, 2000 de euro ceruti sau oferiti pe acel "nasture amarat" care e 2 lei 1952. Opinia mea este ca pretul acestor piese e ridicat artificial.
-
Tudor C
Piesa nu este o megararitate , nici nu am afirmat asta. Am postat poza in cazul in care intereseaza pe cineva care nu urmareste licitatiile de pe eBay.claus scrie:totusi, 3 bani 1954 nu e o mega raritate. o licitatie pentru 5 lei 1881 6 raze ar merita anuntata, 3 bani se gaseste la orice ora pe ebay okazii etc.