1000 coroane 1902
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Cineva s-o jucat cu o stampila. Indiferent daca erau de 1000 kronen sau 10.000 kronen.
Cele cu acest revers au intrat in circulatie in 1919. Oficial sigur nu aveau cum sa fie stampilate la noi, iar la preschimbarea din 1920 oricum nu s-ar fi acceptat, chiar daca vreun exemplar ajungea sa fie stampilata cumva accidental.
Cele cu acest revers au intrat in circulatie in 1919. Oficial sigur nu aveau cum sa fie stampilate la noi, iar la preschimbarea din 1920 oricum nu s-ar fi acceptat, chiar daca vreun exemplar ajungea sa fie stampilata cumva accidental.
Ultima oară modificat 19 Oct 2009, 09:39 de către PRONUMISMATICA, modificat 1 dată în total.
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
este posibil dar domnii respectivi nu aveau nici varsta si nici interesul oricum vedeti ca am editat mesajul anterior.
si este prinsa si in MBR pag 361 pozitia 365a "pe avers in camp stanga jos scris vertical II AUFLAGE, culoare rosie"
iar pe siteul http://www.geldschein.at/galeriebis1924.html la poz KK-38a se vede ca numai bancnota cu reversul schimbat are inscriptia "II AUFLAGE"
si este prinsa si in MBR pag 361 pozitia 365a "pe avers in camp stanga jos scris vertical II AUFLAGE, culoare rosie"
iar pe siteul http://www.geldschein.at/galeriebis1924.html la poz KK-38a se vede ca numai bancnota cu reversul schimbat are inscriptia "II AUFLAGE"
Divide et impera
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Nu trebuie sa luati de buna absolut toate informatiile din MBR, s-au mai strecurat greseli si acolo. Nu am volumul aici la indemana sa verific ce zice despre aceasta emisiune din 1919, dar cred ca in momentul cand s-au aplicat stampilele la noi, acestea inca nici nu se aflau in circulatie.
Nu stiu exact data cand au aparut efectiv in circulatie, dar stiu ca supratiparul DEUTSCHOSSTERREICH s-a aplicat pe bancnotele existente in primavara anului 1919. Iar 1000 kronen 1902/1919 stiu ca au aparut ulterior, dar nu stiu exact cand. Si cum la noi coroanele s-au stampilat la inceputul verii aceluiasi an, este posibil ca bancnotele de 1000 kronen 1902/1919 inca nici nu erau pe piata.
La stampilare ele oricum nu s-ar fi acceptat, deci daca exista exemplare stampilate eu cred ca nu pot fi decat niste facaturi. Poate sa fie si de epoca, dar tot facaturi. Nu zic, ca persoanele de care ziceti ca le detin, ei le-au "fabricat". Si eu am bancnota de 2 korona cu stampila foarte probabil contrafacuta, dar nu eu am facut-o, am primit bancnota cadou.
Nici nu as da bani pe asa ceva. Cumpar bancnote kronen stampilate, numai daca pretul lor este similar su al unui alt exemplar nestampilat.
Starea in care se afla bancnotele este irelevant. Majoritatea falsurilor care se fabrica si acum in fostele state Yugoslave, ma refer la coroanele stampilate, se aplica pe bancnote uzate, pentru ca asa ar putea trece mai usor drept originale.
Nu stiu exact data cand au aparut efectiv in circulatie, dar stiu ca supratiparul DEUTSCHOSSTERREICH s-a aplicat pe bancnotele existente in primavara anului 1919. Iar 1000 kronen 1902/1919 stiu ca au aparut ulterior, dar nu stiu exact cand. Si cum la noi coroanele s-au stampilat la inceputul verii aceluiasi an, este posibil ca bancnotele de 1000 kronen 1902/1919 inca nici nu erau pe piata.
La stampilare ele oricum nu s-ar fi acceptat, deci daca exista exemplare stampilate eu cred ca nu pot fi decat niste facaturi. Poate sa fie si de epoca, dar tot facaturi. Nu zic, ca persoanele de care ziceti ca le detin, ei le-au "fabricat". Si eu am bancnota de 2 korona cu stampila foarte probabil contrafacuta, dar nu eu am facut-o, am primit bancnota cadou.
Starea in care se afla bancnotele este irelevant. Majoritatea falsurilor care se fabrica si acum in fostele state Yugoslave, ma refer la coroanele stampilate, se aplica pe bancnote uzate, pentru ca asa ar putea trece mai usor drept originale.
inteleg ce vreti sa spuneti dar domnii aceia au varste venerabile , unul cred ca are peste 70 ani si au aceste piese de multi ani in colectie ... deci sa le fi facut ei nu cred, sa fie stampilate din greseala... posibil. iar daca le falsifica cineva folosea niste piese mai bune ,,, astea chiar is rupte un F cu indulgenta iar la una tin minte ca stampila debia se mai distingea... in fine.
Divide et impera
Cea mai buna cale de a afla ce bancnote au fost introduse legal la stampilare este sa citesti vol 2 din Sistemul banesc al leului si precursorii lui - C.C. Kiritescu. Daca nu ma insel, acum vreo 2 ani am mai pus intr-un topic un fragment din acea lege. Dar este doar pt Timbru special.badin19 scrie:inteleg ce vreti sa spuneti dar domnii aceia au varste venerabile , unul cred ca are peste 70 ani si au aceste piese de multi ani in colectie ... deci sa le fi facut ei nu cred, sa fie stampilate din greseala... posibil. iar daca le falsifica cineva folosea niste piese mai bune ,,, astea chiar is rupte un F cu indulgenta iar la una tin minte ca stampila debia se mai distingea... in fine.

http://coinsandliterature.blogspot.com/

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
De asta am si scris, ca nu zic ca "dansii le-au fabricat". Probabil le-au procurat si ei cu mult timp in urma. Falsificarea stampilelor in Ungaria deja se practica si acum cateva decenii. Apoi din cate vad dansii (proprietarii acelor bancnote) sunt din sudul tarii, relativ aproape de scoala de falsificatori de stampile din fostele tari Yugoslave. Acolo s-au fabricat cantitati enorme de bancnote stampilate (adica au aplicat ei acum stampile pe originalele nestampilate). Am vazut la vanzare loturi chiar si de mii de bucati, cu majoritatea pieselor fiind in stare cel mult F! Si pretul / bucata la en-gros sub 1 euro. De aceea zic, ca starea in care se afla acele bancnote este irelevanta. Daca cautati putin pe net, o sa gasiti si o lista cu mai multi dealeri croati si sarbi, despre care se stie ca s-au ocupat cu asa ceva.badin19 scrie:inteleg ce vreti sa spuneti dar domnii aceia au varste venerabile , unul cred ca are peste 70 ani si au aceste piese de multi ani in colectie ... deci sa le fi facut ei nu cred, sa fie stampilate din greseala... posibil. iar daca le falsifica cineva folosea niste piese mai bune ,,, astea chiar is rupte un F cu indulgenta iar la una tin minte ca stampila debia se mai distingea... in fine.
Repet, aceste bancnote de 1000 kronen emise in 1919 oricum nu aveau cum sa fie acceptate la operatiunea de stampilare si apoi de preschimbare. Singurele bancnote emise dupa destramarea imperiului care au fost stampilate la noi, au fost cele de 10.000 kronen 2 noi. 1918. Dar si astea cu probleme si scandal. In majoritatea statelor succesaoare Imperiului, ele nici nu au fost acceptate la preschimbare. Dar cum la noi au existat diverse interese, chiar daca "pe hartie" era interzis importul de asemenea bancnote, ele au ajuns in tara in cantitati insemnate, cu sprijinl unor persoane sus-puse. Povestea e mai lunga si mai complicata, dar ideea e, ca daca acesta a fost singura bancnota emisa dupa destramarea imperiului, care pana la urma la noi a ajuns sa fie stampilata de autoritati, si apoi preschimbata, atunci emisiunile ulterioare de 1000 kronen (si 10.000 kronen) din 1919 NU aveau cum sa fie stampilate si preschimbate legal. Deci MBR unde zice de 1000 korona 1902 (1919) emisiunea a IIa cu stampila romaneasca, este vorba de o eroare. Poate fi vorba numai de stampile contrafacute ulterior anului 1919.
-
cristoph
Am sa postez aici acest link. Poate nu are legatura cu discutia din topic, dar sigur are o legatura cu primul mesaj.
Un site cu toate bancnotele emise de Austria in perioada 1880 -1999
http://www.austriannotes.com/austria/index.shtml
Un site cu toate bancnotele emise de Austria in perioada 1880 -1999
http://www.austriannotes.com/austria/index.shtml