5 lei 1881 : Stelele au 6 raze

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Cristian Ciuplea

5 lei 1881 : Stelele au 6 raze

Mesaj de Cristian Ciuplea »

Ce piese-s cunoscute in colectii din Romania si care ar fi gradul de
conservare ?

Moneda de curs sau proba monetara ?

Personal sunt contra PROBA.
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

Proba sau moneda ... greu de precizat.
Din ceea ce ati precizat dumneavoastra, ati vazut doar piese F - VF. Asta ar insemna sa incline balanta spre moneda.
Personal, nu am vazut nici macar o poza a muchiei acelei monede, daraminte moneda in sine. Deci ar fi o monedei mai mult decat rara. Asta daca e sa tin cont ca monedele, 1 leu 1870, 1 leu 1876, 2 lei 1901 sau 2 lei 1952, vazute pana acum real, sar de nr de degete de la o mana.
Am inteles ca in urma cu cativa ani ar fi existat si intr-o colectie din Iasi un exemplar, aflat tot in starea descrisa de dumneavoastra. De vazut insa ...
Din pacate posesorul colectiei, a decedat in urma cu ~ 2 ani, iar o parte din monedele bune au luat drumul spre B. Stambuliu. Cine stie. In cazul in care intradevar ar fi existat si aceasta moneda, este posibil sa fi picat in mana lui.
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Eu am vazut un singur exemplar pana acum, la targ la Brasov. Acum aprox. 3 ani. Destul de uzata, undeva intre F si VF. Vanzatorul era din Bucuresti, iar pretul din cate tin minte 1000 euro. Moneda a ajuns tot acolo, ca cele mentionate mai sus de colegul Yu_L.Yan.
Ultima oară modificat 20 Oct 2009, 16:47 de către PRONUMISMATICA, modificat de 2 ori în total.
Cristian Ciuplea

Cred ca o poza a muchiei este in noul cat. de monede si probe monetare,
E.Schäffer si B.Stambuliu.
Personal n-am avut decit un singura, un VF slab.
Am mai vazut poze la o alta, inclusiv muchia.
Era ceva mai buna decit a mea, un VF poate spre plus.
Cred ca pozele veneau tot din zona descrisa de dl.YU_L.YAN !

Dupa parerea mea, moneda in cca. VF este incomparabil mult mai rara decit 1 leu 1876, 2 lei 1901, 2 lei 1952 sau 1 leu 1870 , tot in cca. VF.
Dintre acestea imi doresc sa vad leul 1876 in AU sau UNC, celelalte exista
in calit. f.buna.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Da, exista o poza a muchiei in catalogul Schäffer-Stambuliu. Acolo este mentionata la probe. Totusi, daca ar fi vorba de o proba, cum se face ca cele cateva exemplare existente, sunt toate uzate? Si exemplarul din catalogul mentionat este in cel mai bun caz un VF.
Cristian Ciuplea

Tot de la aceasta idee plec si eu !
De ce acea uzura pronuntata ?
Daca s-ar mai gasi niste infos. despre alte piese vazute, deci sa vorbim de ceva palpabil, atunci gradul de conservare si-ar spune cuvintul.
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Poate ca proba a fost aruncata in circulatie? Voit sau nu...
PRONUMISMATICA
Site Admin

Sa zicem ca da... dar toate? Nu s-a pastrat niciuna la fel ("necirculata") ca multitudinea de celelalte probe? Sunt enorm de multe in catalogul de care am vorbit. Si din cate am inteles, mai sunt altele destule, care nici nu apar in catalog.
tripleseven

Mesaj de tripleseven »

Am o poza primita de la cineva sau memorata de pe net, nu mai tin minte exact!
Enjoy it :wink:
Fişiere ataşate
1881l5r6.jpg
1881l5r6.jpg (84.66 KiB) Vizualizat de 13732 ori
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

Nu e posibil ca aceaste monede sa fi avut o soarta similara cu monedele de 20 lei 1868 ? Tinute prin sertare sau mai stiu eu ce ? Daca a fost batuta pentru a fi pusa in circulatie cum se justifica numarul atat de mic care a ajuns in zilele noastre la un numar relativ mare de piese 5 lei 1881 ? Tind sa cred ca este o proba... dupa cum zicea domnul Ciuplea ajung degetele de la o mana pentru a le numara pe toate. Pare mai rara decat 20 lei 1868 !
Cristian Ciuplea

Eu nu pot crede ca-i proba.
Cred insa intr-o greseala, care s-a intimplat o singura data la aceasta moneda si ca "s-au prins" si repede.
Probabil ca au scapat f.putine, au circulat si evident ca apoi au ajuns la topit.
De ce nu-s trecute si stelele intoarse pe o raza la probe ?
Din astea au supravietuit mai multe, calitatea este tot de VF sau sub.
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

Cristian Ciuplea scrie:Cred insa intr-o greseala...
Ce fel de greseala? Ar mai putea fi o explicatie. Poate o matrita care dupa ce a batut sa zicem 100 de monede s-a spart si nu a mai putut si folosita?
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

Cristian Ciuplea scrie:Eu nu pot crede ca-i proba.
Cred insa intr-o greseala, care s-a intimplat o singura data la aceasta moneda si ca "s-au prins" si repede.
Sa nu fi fost pe placul autoritatilor datorita asemanarii izbitoare cu Steaua lui David, tinand cont ca populatia evreiasca, in acele timpur,i era foarte numeroasa in micul regat?
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
claus

Mesaj de claus »

nu cred in varianta cu proba. adica o proba aproape identica cu cele de circulatie...proba cu 6 raze, urmand sa puna in circulatie moneda doar cu 5 raze.(ceva nu a fost in regula cu cea de-a 6 raza!)

proba la 5 lei e cea din 1879 . asa am putea considera probe si cea cu steaua izolata pe-o raza sau cea cu a patra stea pe-o raza care s-a dat pe okazii anul trecut.
Cristian Ciuplea

Sa fi fost cel care a decupat stelele evreu si a facut-o de la el, eu nu cred .
Ca si stelele intoarse pe o raza, unde este clar ca a fost o greseala din neatentie, cred ca si la " 6 raze " a fost ceva similar.
Daca era vorba sa fie proba voita, atunci trebuia sa se umble la detalii pe av.
si sau revers, metalul raminind identic.

Din acea perioada nu cunosc un exemplu , unde muchia sa faca dintr-o piesa de curs o proba.
Scrie răspuns