5 lei 1881 : Stelele au 6 raze

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

roantichitati

Mesaj de roantichitati »

[quote="roantichitati"]Randalina este o scula care imprima prin deformare plastica . Cu ea se realizeaza deformarea plastica si poate fi montata pe mai multe utilaje in functie de rezultatul scontat . Randalina poate avea diverse modele si nu trebuie sa se identifice cu moleta folosita de strungari (care este si ea o randalina) dar care are in mod obisnuit acelas model , specific pt utilitatea dorita . In cazul monedelor , utilajul imprima cantul pieselor prin presare , executand astfel o deformare plastica , scula care actioneaza direct asupra muchiei este randalina . Majoritatea monedelor care au sinusoide , modele , inscriptii pe cant sunt realizate prin randalinare ( 250 lei 1939 /1940/1941 - 100000 lei 1946 , 500 lei - 1941 ....etc ) . In cazul de fata , nu avem o imprimare in interiorul muchiei , asa cum se executa in mod obisnuit cu randalina , ci avem litere , stele in relief . Deci , teoretic , presiunea ar fi trebuit aplicata pe toata suprafata muchiei , mai putin pe modelele de care am vorbit ( litere stele ). Din punct de vedere teoretic , si aceasta operatie ar putea fi obtinuta cu o randalina , insa presiunea ar trebui sa fie una mult mai mare decat la imprimarea in interiorul cantului , si cuplul de forta ar fi unul foarte mare .....Nu cred ca s-a folosit randalina in aceste cazuri . Daca urmariti cantul monedelor o sa vedeti 3 liniute iesite si ele in relief aflate de 120 de grade una de cealalalta . Din aceasta cauza eu cred ca imprimarea s-a facut cu ajutorul a 3 bacuri-matrita , prin presare / batere . In locul unde aceste bacuri -matrita se intalnesc raman acele liniute . Am facut un desen simplist spre a reliefa ceea ce am vrut sa spun .

RANDALINÁ, randalinez, vb. I. Tranz. A imprima, prin deformare plastica, zimti, striuri, desene, motive ornamentale sau inscriptii pe suprafata laterala a unei piese cilindrice, conice etc.; moletare cu ajutorul randalinei. – Din germ. randalieren.

MOLÉTA s. f. 1. unealta în forma de rotita cu muchia zimtuita, pentru a imprima pe suprafata unei piese forma negativa a zimturilor; randalina.

MOLETÁ, moletez, vb. I. Tranz. A imprima pe un obiect striuri, zimti etc. cu ajutorul moletei (1). – Din fr. moleter

Piesa prezentata de Yu_L.Yan este o un dispozitiv de moletare - (knurling tool ) .
Fişiere ataşate
matrita.muchie.jpg
matrita.muchie.jpg (46.94 KiB) Vizualizat de 15239 ori
marcus aurelius

Mesaj de marcus aurelius »

Cristian Ciuplea scrie:Stimate d-le Marcus Aurelius,
Desi am facut asociatia Steaua lui David cu gravorul de origine, am afirmat ca nici eu nu cred ca s-a intimplat asa.
Notiunile mele in medalistica din perioada lui Carol sunt destul de modeste. Poate ca steluta din scutul-stema la medalia "Cernavoda"
seamana mai mult cu cea a lui David, la Proclam. Regatului cele doua stelute au 6 raze, dar nu-s chiar ca a lui David.
Gasesc ideea interesanta si va rog de citeva exemple cu acea stea pe alte medalii.
Stimate d-le Ciuplea, in afara de cea cu Proclamarea Regatului, am adaugat un colaj ce l-am realizat la repezeala dintr-o parte din piese. Daca voi cauta mai atent, cu siguranta voi mai gasi si altele. Ce este interesant este faptul ca nu numai la piesele lui Carol I apare Steaua lui David, ci si la cele ale lui Ferdinand si chiar Carol al II-lea! Evident la piesele din perioada Regelui Mihai nu mai apare acest simbol dintr-un motiv lesne de inteles. Stima.
Fişiere ataşate
colaj.jpg
colaj.jpg (95.13 KiB) Vizualizat de 15143 ori
Nemo Mortalium Omnibus Horis Sapit
http://ordersandmedals.ro
banivechi

Mesaj de banivechi »

O stea cu 6 raze nu este neaparat Steaua lui David ( http://ro.wikipedia.org/wiki/Steaua_lui_David ) care este formata din 2 triunghiuri echilaterale suprapuse... tot asa cum nici toate stelele cu 3 raze nu sint simbolul Mercedes...
marcus aurelius

Mesaj de marcus aurelius »

banivechi- Multumesc de remarca. NU am asociat "Steaua lui David" cu Sionismul. De asemenea nici zvastica nu o asociez neaparat cu nazismul sau Steaua cu 5 raze cu comunismul. Termenul de "Steaua lui David" este general si desemneaza un simbol nu o religie. Daca spui "Steaua lui David" este mai putin abstract decat sa spui Stea cu 6 colturi.
Nemo Mortalium Omnibus Horis Sapit
http://ordersandmedals.ro
badin19

Mesaj de badin19 »

banivechi scrie:tot asa cum nici toate stelele cu 3 raze nu sint simbolul Mercedes...
buna asta :lol: sunt de acord cu dv ca acele stele cu 6 raze nu au nimic de a face cu steaua lui david .... eventual a lui becali
Divide et impera
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

marcus aurelius scrie: Termenul de "Steaua lui David" este general si desemneaza un simbol nu o religie. Daca spui "Steaua lui David" este mai putin abstract decat sa spui Stea cu 6 colturi.
Steaua lui David desemneaza un simbol cu semnificatie speciala asociat unei religii . Nu poti sa spui "Steaua lui David" unui alt simbol , in primul rand pentru ca sunt doua semne distincte , diferite , in al doilea rand pentru ca el poate face niste asocieri care in fapt nu exista ! Stelele de pe medaliile lui Carol si de pe muchia monedei nu au legatura cu steaua lui David si nu trebuie create legaturi , pt ca ele nu exista .
Fişiere ataşate
Steaua_David_.jpg
Steaua_David_.jpg (13.4 KiB) Vizualizat de 15077 ori
banivechi

Mesaj de banivechi »

Am gasit moneda din epoca ce are stele cu 6 raze pe muchie: un "Duro" de argint (5 Pesetas spaniole). Am unul din 1875 cu JUSTICIA ** Y ** LIBERTAD** pe muchie.
Cristian Ciuplea

Mesaj de Cristian Ciuplea »

Am aflat si eu ca la moneda spaniola de 5 pesetas Amadeo stelele au 6 raze.
Probabil ca stelele monedei de 5 lei s-au dat jos, ca apoi sa fie inlocuite cu cele spaniole.
banivechi

Mesaj de banivechi »

O poza cu muchia monedei de 5 pesetas intre doua de 5 lei.
Fişiere ataşate
stele muchie.jpg
stele muchie.jpg (63.6 KiB) Vizualizat de 14815 ori
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

slashy
**
**

Mesaj de slashy »

Cristian Ciuplea scrie:Cred ca o poza a muchiei este in noul cat. de monede si probe monetare,
E.Schäffer si B.Stambuliu.
Personal n-am avut decit un singura, un VF slab.
Am mai vazut poze la o alta, inclusiv muchia.
Era ceva mai buna decit a mea, un VF poate spre plus.
Cred ca pozele veneau tot din zona descrisa de dl.YU_L.YAN !

Dupa parerea mea, moneda in cca. VF este incomparabil mult mai rara decit 1 leu 1876, 2 lei 1901, 2 lei 1952 sau 1 leu 1870 , tot in cca. VF.
Dintre acestea imi doresc sa vad leul 1876 in AU sau UNC, celelalte exista
in calit. f.buna.
O poza cu 1 leu 1876 - sincer nu mai stiu unde a ajuns, ca sa aveti sansa sa o vedeti si in realitate.

http://picasaweb.google.com/amariei.cri ... 8727460658
"No eternal reward will forgive us now for wasting the dawn"
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

Era a d-vs piesa?
slashy
**
**

Mesaj de slashy »

ovidiu^ scrie:Era a d-vs piesa?
Asta din poza , nu - am vrut sa o achizitionez la vremea aceea dar nu am mai apucat.
"No eternal reward will forgive us now for wasting the dawn"
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

Frumoasa. Cu cat s-a vandut?
Cristian Ciuplea

Mesaj de Cristian Ciuplea »

Multumesc d-le slashy pentru poza !
Este o calitate mai deosebita pentru 1 leu 1876, totusi pina la AU mai este o bucatica de drum.
Scrie răspuns