Coroana Romaniei - placa de mare ofiter in cutie patrata

Discuții - ordine, medalii și însemne militare.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, Alex

Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

Placa de mai jos vi se pare OK?

Imagine
Imagine

Dupa stare pare a fi doar o piesa argintata, dar pe de alta parte are marcaje care sugereaza ca ar fi de argint.

Imagine Imagine
tripleseven

Mesaj de tripleseven »

E OK piesa, e din argint dar are o patina ciudata, am mai vazut piese cu asemenea patina, cel mai bine daca o curatati ca sa se patineze uniform.
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

Multumesc pentru raspuns. Oricum, am mai descoperit un aspect: monograma de pe capac este diferita de cele pe cutii similare (desi poate este din alta perioada).

Imagine Imagine
tripleseven

Mesaj de tripleseven »

Cutia din imagine nu este romaneasca! Este de la Ordinul Fidelitatii al Casei de Baden ( Baden-Hausorden der Treue)
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

tripleseven scrie:Cutia din imagine nu este romaneasca! Este de la Ordinul Fidelitatii al Casei de Baden ( Baden-Hausorden der Treue)
Partea "frumoasa" este ca e marcata in interior "Josef Resch Fii/Bucarest". Personal am vazut cutii cu "Joseph Resch Fils" si "Josef Resch & Fils", deci ar fi o a treia variatiune a inscriptiei. Daca punem alaturi patina ciudata si monograma de la exterior, sunt toate astea semne de intrebare asupra autenticitatii piesei sau dovezi ale unei variatii interesante?

Imagine
tripleseven

Mesaj de tripleseven »

Ar fi fost util daca ati fi postat de la inceput si scanul de mai sus ...!
Oricum este ciudata combinatia ! Cutii din astea patrate se foloseau de regula pt medalii si plachete. Posibil sa fi fost o comanda speciala.

Cutia de mai jos apartine ordinului mentionat de mine. Faceti o comparatie!
Fişiere ataşate
ocb.jpg
ocb.jpg (54.55 KiB) Vizualizat de 14698 ori
ocb1a.jpg
ocb1a.jpg (34.77 KiB) Vizualizat de 14698 ori
ocb1.jpg
ocb1.jpg (66.45 KiB) Vizualizat de 14698 ori
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

tripleseven scrie:Ar fi fost util daca ati fi postat de la inceput si scanul de mai sus ...!
Adevarul e ca am descoprit treptat toate micile variatii. Intai patina ciudata si poansoanele, apoi diferentele din monograma si in ultimul rand diferentele de text de la interior.
tripleseven scrie:Oricum este ciudata combinatia ! Cutii din astea patrate se foloseau de regula pt medalii si plachete. Posibil sa fi fost o comanda speciala.
Sunt multe ciudatenii legate de piesa asta si nu imi dau seama daca ele indica un fals extrem de bine facut sau doar o variatie. Sa mai adaug un aspect. Piesa a aparut la licitatie in primavara si a fost vanduta pt cca 5-600 de euro (cu tot cu taxe daca imi aduc bine aminte). Acum a aparut din nou la aceeasi casa de licitatii. Sa fi fost in primavara o licitatie aranjata din dorinta de a creste pretul? Casa de licitatii este specializata pe alt profil si vehiculeza sume mult mai mari decat cat ar fi castigat din aranjarea licitatiei unui ordin relativ obisnuit (ma rog, asta nu exclude manipulari si la celelalte loturi, dar daca ar face-o in mod consistent s-ar afla si reputatia le-ar fi serios afectata). Sa fi fost placa returnata de cumparatorul neconvins de autenticitatea ei?
tripleseven scrie:Cutia de mai jos apartine ordinului mentionat de mine. Faceti o comparatie!
Monograma seamana, nu neg, dar asta contribuie la misterul piesei in discutie, nu?
tripleseven

Mesaj de tripleseven »

Magarii se fac din pacate si la casele de licitatii, nu vreau sa spun ca s-a intamplat si in cazul piesei postate de dv. Posibil sa fi fost returnata din cine stie ce motiv.
Ar fi util daca ati putea cere scanuri calitative de la piesa si cutie.
Personal piesa mi se pare a fi ok. Cutia poate a fost adaptata pt placa.
Tin minte ca am mai vazut pe undeva o placa de Steaua Romaniei Cls1-a , la fel, intr-o cutie patrata , cu cifrul lui C2. Eu sunt de parere ca sunt comenzi speciale. Poate a fost comandata numai placa si cei de la Resh au livrat-o in cutia in cauza.
Cristian Ciuplea

Mesaj de Cristian Ciuplea »

O stea de piept pentru mare ofiter in cutiea NUMAI de stea de piept ?
Foarte ciudat !
tripleseven

Mesaj de tripleseven »

Cristian Ciuplea scrie:O stea de piept pentru mare ofiter in cutiea NUMAI de stea de piept ?
Foarte ciudat !
stea de piept = placa ,
Traducerea din germana(Bruststern) sau engleza(breaststar) nu este valabila si in limba romana!
Cristian Ciuplea

Cuvintul placa suna , pentru mine, cam vulgar.
Deci eu doresc sa ramin la STEA de PIEPT.

Cu ocazia aceasta repet intrebarea:
Ati mai vazut dvs. o placa ( Bruststern )de Mare Ofiter la acest ordin,
dar numai in cutia ei ?
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

Multumesc pentru opiniile exprimate. Se pare ca misterul ce inconjoara aceasta piesa nu se disipeaza prea usor. Intr-adevar o placa/stea de mare ofiter in cutie individuala nu este ceva obisnuit pentru ordinele romanesti. Obiceiul de a acorda steaua/placa separat exista insa la ordinele germane si la cele nordice si poate ca a fost incercat sporadic si la ordinele romanesti. Semnele de intrebare ridicate sunt insa legate de patina ciudata a piesei (dar intalnita la piesele de argint), monograma pe cutia Resch ce pare mai curand a Ordinului Casei Baden decat a lui Carol I, precum si numele bijutierului de pe interiorul capacului. In ce masura incertitudinile legate de cutie (format, monograma, inscriptie) arunca dubii asupra placii/stelei? Sunt indicatii suficiente pentru a pune sub indoiala autenticitatea placii/stelei in sine?
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Aceasta patina eu o vad ca o urma de autenticitate , si nu invers . Decoratia a fost acoperita cu un strat fin de lac , in masura in care lacul s-a luat de pe ea s-a patinat , de aceea zonele patinate au o forma asa neregulata . Eu cred ca decoratia este autentica .
tripleseven

Mesaj de tripleseven »

Personal sunt de parere ca o cutie nu trebuie sa puna la indoiala autenticitatea unei piese.
Sunt sigur ca multi dintre noi am "completat" deja o decoratie din mai multe achizitii..cutia de pe ebay, piesa de la targul din Brasov si panglica de pe Okazii sau mai cine stie de unde!
Este posibil ca si in cazul piesei de mai sus sa se fi intamplat acelasi lucru. Dar cum am zis , nu as exclude posibilitatea ca aceasta cutie sa fi avut scopul unui ambalaj, numai de a proteja placa din magazin pana acasa!
Si in ziua de azi daca reparati o bijuterie mai scumpa o primiti inapoi intr-o cutie calitativa, nu vad de ce nu s-ar fi procedat si atunci la fel!
Singurele placi decernate oficial intr-o cutie, au fost probabil placile pt Dame de la Ord Coroana Romaniei.

Pt dl Ciuplea:
cum suna : steaua de piept de Steaua Romaniei ? :lol:
Cristian Ciuplea

Pentru dl. Tripleseven:
Daca precizati si despre ce clasa este vorba la steaua de piept , atunci
erau mai multe cuvinte, pina se repeta cuvintul STEA si suna mult mai bine. Gell ?

Nici eu nu cred ca etuiul rosu este romanesc.
Monograma CC este fara unu roman.
Si la Monaco exista etui-uri cu C dublu, dar tot fara 1 roman.
Cred ca aici a fost ceva manipulat, ca dintr-o cutie straina sa se faca una romaneasca.
In afara de asta, la clasele de Mare Ofiter si Mare Cruce, etui-urile erau lungi, in ele aflindu-se si crucea si steaua de piept.
Am inteles ca dl. Alex nu are piesa, dar poate niste poze mai clare.
Medalionul emailat, cu literele, cifrele si cele 2 stelute, plus coroana, sunt tipice pt. Karl Fischmeister, bijutier vienez.
Pe revers ar trebui sa scrie :
J.Resch & Fiu, Bucuresci.
Din poza postata nu se vede bine, poate ne confirma dl. Alex acest lucru.
Pe captusala capacului de la etui se vede insa clar " BUCAREST" +
" J.Resch + FII ".
Ordinul ar trebui sa fie original, dar cum a scris si dl. Roantichitati, a fost lacuit si acum se repatineaza. posibil sa nu fi fost nici bine curatat inainte de lacuire, sau poate ca a fost si reargintat, sa para mai frumos.
Scrie răspuns