1937 - 50 Lei - FALS sau PROBA ???
1937 - 50 Lei - FALS sau PROBA ???
1937 - 50 Lei - nichel, 24 mm, 5,83 gr, muchie zimtata.
1937 - 50 Lei - bronz, 24 mm, 6,18 gr, muchie zimtata.
... cred ca este executat cu stanta monetariei !
... este posibil sa fie o proba pusa in circulatie si "prinsa" de BNR si demonetizata ca fiind FALS ???
astept opiniile dumneavostra.
multumesc !
1937 - 50 Lei - bronz, 24 mm, 6,18 gr, muchie zimtata.
... cred ca este executat cu stanta monetariei !
... este posibil sa fie o proba pusa in circulatie si "prinsa" de BNR si demonetizata ca fiind FALS ???
astept opiniile dumneavostra.
multumesc !
- Fişiere ataşate
-
- rv
- 1937 - rvv.jpg (98.12 KiB) Vizualizat de 12182 ori
-
- av
- 1937 - avv.jpg (92.49 KiB) Vizualizat de 12182 ori
Mie mi se pare o copie turnata intr-o forma de ghips facuta dupa o moneda buna (metoda cea mai des intilnita de falsificare). Daca e si centrifugata si deci metalul topit ajunge cu o anumita presiune in forma, detaliile ies cu atit mai bine...
Si e poansonata ca fals de Monetaria Nationala.
Si e poansonata ca fals de Monetaria Nationala.
Ultima oară modificat 29 Oct 2009, 22:33 de către banivechi, modificat 1 dată în total.
-
Cristian Ciuplea

-
Cristian Ciuplea

Daca, sa spunem, prietena sau sotia Dv, in cautare de un cadou potrivit de Craciun sau de ziua Dv ar lua o asemenea teapa ati fi tot atit de amuzat?Hunter` scrie:lucru care m-a amuzat teribil.
Cel care are un fals si il scoate la vinzare drept proba e probabil un numismat cu experienta. Stie ca e fals, stie cit valoreaza o proba si stie si unde s-o vinda. Am scapat ceva? A, da, ca aceasta actiune se cheama inselaciune.
banivechi scrie:Daca, sa spunem, prietena sau sotia Dv, in cautare de un cadou potrivit de Craciun sau de ziua Dv ar lua o asemenea teapa ati fi tot atit de amuzat?Hunter` scrie:lucru care m-a amuzat teribil.
Cel care are un fals si il scoate la vinzare drept proba e probabil un numismat cu experienta. Stie ca e fals, stie cit valoreaza o proba si stie si unde s-o vinda. Am scapat ceva? A, da, ca aceasta actiune se cheama inselaciune.
Vanzatorul nu cred ca stia ca piesa nu este buna, iar moneda nu a fost cumparata de prietena sau sotia mea, ci de B. Stambuliu, cel care a publicat de curand un catalog de probe si se presupune ca este un as in materie. Acum vi se pare si dumneavoastra putin amuzant?
In cazul asta incep sa cred ca era totusi vorba de o proba.
B.S. nu a ajuns acolo unde este achizitionins facaturi, si probabil a vazut mai multe probe de monede romanesti decit noi toti la un loc. Deocamdata este cea mai mare autoritate in materie. Declaratia Dv. de aici mi se pare cam lipsita de substanta. Stambuliu are cu ce sa-si dovedeasca competenta macar prin lucrarea recenta.
B.S. nu a ajuns acolo unde este achizitionins facaturi, si probabil a vazut mai multe probe de monede romanesti decit noi toti la un loc. Deocamdata este cea mai mare autoritate in materie. Declaratia Dv. de aici mi se pare cam lipsita de substanta. Stambuliu are cu ce sa-si dovedeasca competenta macar prin lucrarea recenta.
Acum chiar ma jigniti. Cu alte cuvinte eu habar nu am ce vorbesc, sau.. ? Piesa respectiva a fost achizitionata cu 30 RON de pe masa de la Brasov si a fost vazuta de mai multa lume inainte sa fie cumparata de B.S. , parerea mea nu a fost singulara. Nu stiu ce dovezi ati dori sa produc ca sa nu vi se mai para "lipsita de substanta" declaratia mea. Daca ar fi piesa in posesia mea, v-as face cu cea mai mare placere o poza cu cantul. Zimtii erau evident inegali si oblici. Iar sa cumpar piesa, presupunand ca as mai gasi-o, ca sa va dovedesc cele spuse, ar fi o aroganta cam costisitoare.banivechi scrie:In cazul asta incep sa cred ca era totusi vorba de o proba.
Pe mine nu m-ar surprinde ca moneda sa fie un fals iar BS sa o fi luat de proba.
Autoritate sau nu in domeniu, stiu si eu un caz cand a luat tot de la Brasov o strutocamila (o decoratie romaneasca completata cu influiente germanice). Si la fel, la decoratii de pricepe omul. Dar decoratia respectiva era o facatura
Autoritate sau nu in domeniu, stiu si eu un caz cand a luat tot de la Brasov o strutocamila (o decoratie romaneasca completata cu influiente germanice). Si la fel, la decoratii de pricepe omul. Dar decoratia respectiva era o facatura

http://coinsandliterature.blogspot.com/

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
Nu am nici cea mai mica intentie sa jignesc pe cineva.Hunter` scrie: Acum chiar ma jigniti. Cu alte cuvinte eu habar nu am ce vorbesc, sau.. ?
Haideti sa fac un mic rezumat al situatiei descrisa de Dv, asa cum o citesc eu, care nu va cunosc nici pe Dv, si nici pe D-l Stambuliu.
Spuneti ca:
.Am vazut si la Brasov o piesa de 50 Lei 1937 sau 1938 care parea a fi din bronz, insa se cunostea dupa zimti ca nu este in regula. In orice caz, ea s-a vandut ca proba la 200 euro , lucru care m-a amuzat teribil. Very Happy
Am raspuns ca
Ati replicat ca:Cel care are un fals si il scoate la vinzare drept proba e probabil un numismat cu experienta. Stie ca e fals, stie cit valoreaza o proba si stie si unde s-o vinda.
Pai cum de nu a stiut ca nu este buna, daca:Vanzatorul nu cred ca stia ca piesa nu este buna, iar moneda nu a fost cumparata de prietena sau sotia mea, ci de B. Stambuliu
?Piesa respectiva a fost achizitionata cu 30 RON de pe masa de la Brasov si a fost vazuta de mai multa lume inainte sa fie cumparata de B.S. , parerea mea nu a fost singulara.
Ce se intelege din afirmatiile Dv? Ca toti cei care ati studiat piesa ati decis ca e falsa, mai putin proprietarul si cumparatorul. Cumparatorul fiind autorul unei lucrari foarte bune, de altfel, despre probele monedelor romanesti. Acum mi se pare si mie hazliu.
Insa, daca v-am jignit imi cer scuze.