Probe moderne
-
Cristian Ciuplea

Respect, se pare ca alte probleme in tara asta nu aveti !
Adica atentie, cine cumpara un Birlic mai usor decit un altul, trebuie sa-l ascunda imediat, sa nu faca pirnaie.
Dar unde a fost el produs, in garajul lui nea Vasile, la margine de Bucuresti ?
Oare nu trebuie sa te intrebi, de ce-s vinati pestisorii, cind rechinii se zbenguie liberi .
Mi-a placut deosebit argumentarea diferentei intre 5 lei 1978 ca proba sau numai moneda de curs.
Nu detin aceasta proba , deci nu-mi este frica de puscarie !
Totusi, sa zicem ca-s in Popa Tatu sau la tirgul Brasov si un profesionist imi ofera acel 5 lei 1978 la 500 de eurici, ca-i proba si mai este si RRR.
Daca n-am sublerul la mine si nici cintarul digital de performanta , ce fac ?
In mod logic nu-i posibil ca diferenta intre o moneda de curs si o proba consta in o,1 g si ca. 1mm diametru !
Putina dreptate are dl. Tripleseven, cind vede o culoare deosebita a monedelor de pe pag. 207.
Diferenta de culoare este luciul cimpului, care este mai de oglinda, fapt neintilnit la piesele normale, care au circulat.
Dar daca ne uitam cu f. mare atentie, vom mai descoperi si altceva, putin mai diferit fata de moneda de curs !
Adica atentie, cine cumpara un Birlic mai usor decit un altul, trebuie sa-l ascunda imediat, sa nu faca pirnaie.
Dar unde a fost el produs, in garajul lui nea Vasile, la margine de Bucuresti ?
Oare nu trebuie sa te intrebi, de ce-s vinati pestisorii, cind rechinii se zbenguie liberi .
Mi-a placut deosebit argumentarea diferentei intre 5 lei 1978 ca proba sau numai moneda de curs.
Nu detin aceasta proba , deci nu-mi este frica de puscarie !
Totusi, sa zicem ca-s in Popa Tatu sau la tirgul Brasov si un profesionist imi ofera acel 5 lei 1978 la 500 de eurici, ca-i proba si mai este si RRR.
Daca n-am sublerul la mine si nici cintarul digital de performanta , ce fac ?
In mod logic nu-i posibil ca diferenta intre o moneda de curs si o proba consta in o,1 g si ca. 1mm diametru !
Putina dreptate are dl. Tripleseven, cind vede o culoare deosebita a monedelor de pe pag. 207.
Diferenta de culoare este luciul cimpului, care este mai de oglinda, fapt neintilnit la piesele normale, care au circulat.
Dar daca ne uitam cu f. mare atentie, vom mai descoperi si altceva, putin mai diferit fata de moneda de curs !
Cred ca elinorri se referrea la "proba" Birlic, nu la 5 lei 1978. Birlicul e practic moneda de circulatie iar o piesa ce difera ca greutate (cu 3 grame, nu cu 0,1 ca la 5 lei 1978) e un fals clar atit timp cit nu scrie pe ea COPY, PROBA sau nu e explicitata clar existenta unor monede cu o anumita greutate ca fiind probe. Si fiind fals de moneda in circulatie nu mai are nimeni scuza ca e moneda veche (fals de epoca) sau ca diferenta e insesizabila.
Ii dau si d-lui Ciuplea dreptate, trebuie "saltati" cei ce fac bani de pe urma acestori "emisiuni neautorizate", nu cei ce dau bani pe ele...
Ii dau si d-lui Ciuplea dreptate, trebuie "saltati" cei ce fac bani de pe urma acestori "emisiuni neautorizate", nu cei ce dau bani pe ele...
-
Cristian Ciuplea

In mod sigur se refera la Birlic.
Prins poate fi un colectionar numai daca este turnat de un binevoitor.
Sa fie acuzat ca a incercat sa bage moneda falsa in circulatie ?
Nu cred ca cineva merge sa-si plateasca chiflele cu Birlic , deci situatia cade.
In cazul unui control, colectionarului i se va confisca piesa , lucru putin dureros pentru el.
Se va face si o ancheta, putina vilva prin presa, TV si poate ca drumul acelui Birlic sa fie urmarit.
Prins poate fi un colectionar numai daca este turnat de un binevoitor.
Sa fie acuzat ca a incercat sa bage moneda falsa in circulatie ?
Nu cred ca cineva merge sa-si plateasca chiflele cu Birlic , deci situatia cade.
In cazul unui control, colectionarului i se va confisca piesa , lucru putin dureros pentru el.
Se va face si o ancheta, putina vilva prin presa, TV si poate ca drumul acelui Birlic sa fie urmarit.
- tripleseven

Ok, am inteles cum este cu Birlicul meu, daca as fi locuit in Romania ar fi trebuit sa-l ascund acum ca sa nu am probleme.
Intrebarea este in ce categorie se incadreaza proba din ag al replicii medaliei Brancoveanu unde originalul este din aur si medalia a fost emisa si ea parca tot in 2005 daca nu ma insel?
@ Mr Ciuplea : ceea ce priveste achizitionarea probei in Popa Tatu, este indicat sa luati sublerul si balanta dar ce faceti daca vanzatorul nu accepta sa o scoateti din capsula sau rama de carton?
Intrebarea este in ce categorie se incadreaza proba din ag al replicii medaliei Brancoveanu unde originalul este din aur si medalia a fost emisa si ea parca tot in 2005 daca nu ma insel?
@ Mr Ciuplea : ceea ce priveste achizitionarea probei in Popa Tatu, este indicat sa luati sublerul si balanta dar ce faceti daca vanzatorul nu accepta sa o scoateti din capsula sau rama de carton?
Cantaresti ceva cartonase si capsule goale daca tot ai balantatripleseven scrie:@ Mr Ciuplea : ceea ce priveste achizitionarea probei in Popa Tatu, este indicat sa luati sublerul si balanta dar ce faceti daca vanzatorul nu accepta sa o scoateti din capsula sau rama de carton?
-
Cristian Ciuplea

D-le Tripleseven,
ma bucur pentru dvs. ca nu locuiti in Romania si deci nu aveti probleme cu Birlic.
In ceea ce priveste o eventuala oferta la proba de 5 lei 1978 in Popa Tatu,
eu am vazut cutia cu cele doua exemplare, deci stiu despre ce este vorva.
Desi nu cred ca prin Popa Tatu, in cutia plina cu 5 lei 1978, se va rataci si o proba, dar ea se poate recunoaste foarte usor, deci la prima vedere.
Arata ca un proof, adica cimpul cu luciu de oglinda , relieful mat.
Exista insa si mici diferente de design, care se vad greu, este adevarat, din cauza pozelor.
Deci treaba cu scosul monedei din rama de catre vinzator se exclude.
Daca detineti in colectie un 5 lei 1978 normal si probabil ca da, atunci trebuie sa va uitati cu mare atentie la poza de pe pag. 207, avers, linga an.
Ar trebui sa descoperiti o diferenta .
Succes !
ma bucur pentru dvs. ca nu locuiti in Romania si deci nu aveti probleme cu Birlic.
In ceea ce priveste o eventuala oferta la proba de 5 lei 1978 in Popa Tatu,
eu am vazut cutia cu cele doua exemplare, deci stiu despre ce este vorva.
Desi nu cred ca prin Popa Tatu, in cutia plina cu 5 lei 1978, se va rataci si o proba, dar ea se poate recunoaste foarte usor, deci la prima vedere.
Arata ca un proof, adica cimpul cu luciu de oglinda , relieful mat.
Exista insa si mici diferente de design, care se vad greu, este adevarat, din cauza pozelor.
Deci treaba cu scosul monedei din rama de catre vinzator se exclude.
Daca detineti in colectie un 5 lei 1978 normal si probabil ca da, atunci trebuie sa va uitati cu mare atentie la poza de pe pag. 207, avers, linga an.
Ar trebui sa descoperiti o diferenta .
Succes !
NU, ATENTIE! "Dumneavoastra trebuie sa dovediti ca o detineti ca si colectionar si nu o puneti in circulatie" Nu trebuie sa dovedeasca nimeni ca n-a avut intentia decat daca exista probe c-a avut intentia. Sa nu uitam! Deci nu e o problema decat daca cineva incearca sa puna in circulatie o asemenea moneda. Ce inseamna "sa puna in circulatie"? Foarte clar si fara dubii: sa plaseze moneda ca pe-o moneda de circulatie deci nu s-o vanda ca pe un obiect numismatica, ci s-o foloseasca la magazin ca pe orice moneda in circulatie. Deci haideti sa nu exageram. Dle Ciuplea, nu mai fericiti lumea ca nu sta in Romania, in fond aici este ecast forum unde si dvs comunicati cu oameni care au interese comune.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
-
Cristian Ciuplea

D-le berserkr,
respect sentimentul dvs. ca traiti intr-o democratie, care si functioneaza.
Nici eu nu cred ca dracul este atit de negru.
Totusi, aici exista si posibilitatea ca colectionarul " x " sa ramina fara moneda, adica sa-i fie confiscata si eventual sa ramina si fara despagubire.
Nu cred ca o urmarire penala ( ca a introdus in circulatie sau ca a produs moneda ) sa aiba succes.
respect sentimentul dvs. ca traiti intr-o democratie, care si functioneaza.
Nici eu nu cred ca dracul este atit de negru.
Totusi, aici exista si posibilitatea ca colectionarul " x " sa ramina fara moneda, adica sa-i fie confiscata si eventual sa ramina si fara despagubire.
Nu cred ca o urmarire penala ( ca a introdus in circulatie sau ca a produs moneda ) sa aiba succes.
@elinorri Nu cred ca termenul "putere de circulatie" se refera la circulatia intre colectionari. Ca sa fiu sincer mi se pare chiar o presupunere fortata. :Putere de circulatie" e un termen clar si inseamna circulatie ca moneda obisnuita, sigur, poate n-ar fi primita de un comerciant dar legal as putea insista perfect indreptatit sa fie primita ca orice alta moneda. Faptul ca un comerciant nu studiaza toate emisiunile nu inseamna ca poate refuza o moneda in circulatie. Asta s-a vazut clar la noile bancnote de 10 lei. Multi au crezut ca-s falsuri pentru ca nu stiau ce-i cu ele, dar in cele din urma s-au primit si se primesc.
@ Cristian Ciuplea De unde ati tras concluzia cu abuzul (legal indreptatit) posibil la noi? Nu cunosc niciun caz. Zvonuri am auzit, dar legal e imposibil in mod normal. Ca exista inca oameni care abuzeaza prin neintelegerea sau interpretarea malitioasa a legii, asta e oriunde si din pacate si la noi dar nu este "sentiment" faptul ca traiesc intr-o democratie. Este realitate. Ca n-or fi toate roze, e altceva, dar exagerarile nu sunt bune nici pentru cei de aici nici pentru perceptia celor de afara. Prefer sa afirm adevarul, decat sa ma lamentez aruncand asupra unei presupuse lipse de democratie ceea ce nu-mi convine. Ceea ce trebuie facut sta in noi astia de aici.
@ Cristian Ciuplea De unde ati tras concluzia cu abuzul (legal indreptatit) posibil la noi? Nu cunosc niciun caz. Zvonuri am auzit, dar legal e imposibil in mod normal. Ca exista inca oameni care abuzeaza prin neintelegerea sau interpretarea malitioasa a legii, asta e oriunde si din pacate si la noi dar nu este "sentiment" faptul ca traiesc intr-o democratie. Este realitate. Ca n-or fi toate roze, e altceva, dar exagerarile nu sunt bune nici pentru cei de aici nici pentru perceptia celor de afara. Prefer sa afirm adevarul, decat sa ma lamentez aruncand asupra unei presupuse lipse de democratie ceea ce nu-mi convine. Ceea ce trebuie facut sta in noi astia de aici.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
-
thebluelion

Domnule Elinorri, aici va inselati putin, deoarece in comunicat scrie ca:Elinorri scrie: Un alt aspect asupra caruia trebuie sa mai atrag atentia este faptul ca de la emisiunea numismatica dedicata domnitorului Vlad Tepes cu ocazia aniversarii a 550 de ani de atestare a Bucurestiului, (daca nu mi-a scapat mie), nu mai scrie nimic in comunicatele BNR de "puterea circulatorie pe teritoriul Romaniei", deci teoretic ultimele emisiuni in scop numismatic nu mai sunt protejate atat de temeinic de lege (astfel incat sunt incurajati falsificatorii, riscul de a fi pedepsiti fiind minim, dupa cum am explicat mai sus). Cred ca acest lucru ar trebui sa va ingrijoreze mai mult !
"Monedele din aur, argint şi tombac cuprat, dedicate domnitorului Vlad Ţepeş cu ocazia aniversării a 550 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Bucureşti de către acesta, la 20 septembrie 1459, au putere circulatorie pe teritoriul României."
http://www.bnro.ro/page.aspx?prid=2725