Tablou familia regala.
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
-
Raskolnikov21

Tablou familia regala.
Buna seara ! Sper ca este topicul potrivit. Am intrat in posesia unui tablou (cred), cu familia regala.Este din carton de prosta calitate si este destul de degradat. Poate ma puteti lamuri in ce scop a fost folosit. Era ceva in genul celor cu Nicolaie Ceausescu?(cele care se puneau in salile de calsa?) poate era un mijloc propagandistic ?Mai jos atasej o imagine.
- Fişiere ataşate
-
- picture0000001.jpg (66.28 KiB) Vizualizat de 12917 ori
- marcus aurelius

Parerea mea si aici pot fi contrazis de altii, este ca in perioada Carol I - Ferdinand exista un "cult" al regalitatii diferit de cel din perioada comunista (nu ca nu ar fi existat intr-o oarecare masura sau perioada si atunci). Acest cult nu era impus nici fals. Era o stima a romanului fata de biserica si Rege (inclusiv a familiei acestuia) care nu are nimic de-a face cu propaganda din perioada lui Carol al II-lea sau cu perioada lui Ceausescu. A fost o perioada in care Romania a crescut, la propriu si figurat. Modelul s-ar putea spune nu este doar romanesc, la fel in Rusia fiecare om avea cel putin o icoana si un portret al tarului. Sau in Germania si exemplele ar putea continua. Intr-o epoca in care nu exista televiziune, internet, sau mass media asa cum o stim azi, existau alte modalitati de a face cunoscut portretul regelui sau al familiei acestuia.
Nemo Mortalium Omnibus Horis Sapit
http://ordersandmedals.ro
-
Raskolnikov21

Sunt intru totul de acord cu dumneavoastra domunle marcus aurelius, m-am exprimat eu gresit. Stiu ca in acea perioada regele se bucura de o sincera simpatie din partea poporului si pe buna dreptate. Eu cred ca oamenii tineau cu drag un asemenea tablou pe perete(spre deosebire se cele cu "tovarasul" pe care erai obligat sa-l saluti cand intrai in sala de clasa.) Nu am intentionat sa fac nici un fel de legatura.
Nu-mi aduc aminte sa fi salutat vreodata tabloul ala (cu Ceausescu), dvs cine v-a spus ca erai obligat sa faci asta? Intreb de curiozitate. Exagerarea nu e buna in niciuna dintre directii. In rest, de acord cu ce-a spus Marcus Aurelius. Ba chiar englezii aveau familia regala pe farfurii si cani, unele dintre ele avand astazi ceva valoare in functie de raritate. Cele de la incoronari sunt destul de speciale si vanate de colectionari. Nu era nimic neobisnuit intr-un regat, mai ales pana pe la mijlocul sec XX.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
- marcus aurelius

Sa stiti ca si noi romanii aveam pe tavi, farfurii sau cani, familia regala. Oamenii chiar plateau sa le aiba in casa... ceea ce clar nu se poate spune de Ceausescu.
Nemo Mortalium Omnibus Horis Sapit
Eu am un soi de tava sau mai bine zis tingire. Este din metal diametru cam 40 de centimetri. Pe fata interiaora este desenat prin puncte ( puncte obtinute prin lovire cu un obiect foare ascutit) unul din regii României si scris anul si evenimentul istoric care s-a dorit a fi marcat.
(nu am acum acces la ea pentru detalii suplimentare).
Desenul este rudimentar dar obiectul spune foarte mult despre cultul pe care taranii il aveau fata de rege.
(nu am acum acces la ea pentru detalii suplimentare).
Desenul este rudimentar dar obiectul spune foarte mult despre cultul pe care taranii il aveau fata de rege.
Talerul şi mahmudeaua sunt a omului nebun.
Zimţii dă florin sunt solzii care dracu-i poartă-n spete.
Guldenul mare ca roata dîmprejur dă sfîrc la fete
La fel duce în ispită, firfiricul şi carboava
Ca şi filtrul dă amoriu picură-şi în sîn otrava,
Lira minte, rubla-nşeală, ţechinul te măsluieşte
Şi Mamona cînd vrei aur scuipă-n palme şi rînjeşte.
Zimţii dă florin sunt solzii care dracu-i poartă-n spete.
Guldenul mare ca roata dîmprejur dă sfîrc la fete
La fel duce în ispită, firfiricul şi carboava
Ca şi filtrul dă amoriu picură-şi în sîn otrava,
Lira minte, rubla-nşeală, ţechinul te măsluieşte
Şi Mamona cînd vrei aur scuipă-n palme şi rînjeşte.
-
Miki Duta
Stiu. Am vazut serviciu cu familia regala. Era ceva normal, dupa cum am spus. Iar despre Ceausescu, am spus numai ca nu era nimeni obligat sa-i salute tabloul. Mistificarile nu fac bine, fie ca e vorba despre trecut (care e destul de aproape ca sa ne putem aduce aminte cum a fost) fie ca anticipari nerealiste ale viitorului.marcus aurelius scrie:Sa stiti ca si noi romanii aveam pe tavi, farfurii sau cani, familia regala. Oamenii chiar plateau sa le aiba in casa... ceea ce clar nu se poate spune de Ceausescu.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
E inclin sa cred ca era vorba de propaganda ( o spun fara malitiozitate ). Doi regi pe un singur tablou ( chiar avand si consoartele ) e prea mult.
Acum e de vazut cand e datat tabloul :
1. Daca inca mai era Carol in viata era o incercare de a-l afirma pe Ferdinand ca succesor .
2. Daca era facut dupa moarte lui Carol, era proabil o incercare de legitimare a lui Ferdinand ca noul rege.
Spun astea gandidu-ma la toate medaliile din perioada monarhista in care aparea regele si un personaj istoric.
Am o medalie Mircea - Carol ( Mircea cel mare, Carol cel mare ) si am vazut Mihai I - Mihai Vitezul ( Mihai, voievodul romanilor ). Tot timpul regele avea efigia peste cea a personajului istoric.
De Carol al II nu mai vorbesc.
Acum e de vazut cand e datat tabloul :
1. Daca inca mai era Carol in viata era o incercare de a-l afirma pe Ferdinand ca succesor .
2. Daca era facut dupa moarte lui Carol, era proabil o incercare de legitimare a lui Ferdinand ca noul rege.
Spun astea gandidu-ma la toate medaliile din perioada monarhista in care aparea regele si un personaj istoric.
Am o medalie Mircea - Carol ( Mircea cel mare, Carol cel mare ) si am vazut Mihai I - Mihai Vitezul ( Mihai, voievodul romanilor ). Tot timpul regele avea efigia peste cea a personajului istoric.
De Carol al II nu mai vorbesc.
Pecunia non olet.
- tripleseven

Tabloul respectiv provine dintr-o perioada in care aristocratia inalta in general si membrii familiilor regale in special jucau rolul vedetelor de azi. In general erau un fel de model pentru societate, dar in acelasi timp si subiect de barfe (cine cu cine s-a insurat/maritat, ce haine a purtat la ultimul bal/eveniment monden, ce bijuterie/caleasca/masina si-a luat, etc.). In consecinta membrii famillior regale aveau parte de acelasi tratament media ca vedetele de azi, pastrand bineinteles proportiile date de mijloacele tehnice existente in fiecare epoca, adica portretele li se tipareau pe carti postale si postere. De aceea cred ca tabloul in discutie este un poster al perioadei respective care populariza sau satisfacea nevoia populatiei pentru imaginea membrilor familiei regale. Continuand paralela cu vedetele, subiectul promovarii media nu erau doar personajele locale, ci "vedetele" in general. Ca dovada, atasez imagini ale unor "postere" asemanatoare din aceeasi perioada, de pe peretele unei case dintr-un colt uitat de timp (si lume) al Suediei. Un poster prezinta sefii statelor europene (inclusiv presedintii republicilor vremii, Franta si Elvetia), iar celalalt reginele vremii. Carol I si Elisabeta sunt in pozitia 4 pe randul de jos.

P.S. Nu imi amintesc sa se fi impus vreodata in scoala sa salutam portretul lui Ceausescu.

P.S. Nu imi amintesc sa se fi impus vreodata in scoala sa salutam portretul lui Ceausescu.
- tripleseven

Asta-i tampenie cu salutatul tabloului lui nea Nicu, cine stie poate a fost un idiot care obliga elevii sa faca asa ceva dar personal nu tin minte sa fi cerut cineva de la noi o asemenea aberatie si nici de la altii nu am auzit sa li se fi intamplat !Alex scrie:
Un cunoscut, care a facut 3 luni de batalion disciplinar la Caracal, povestea cum ii puneau sa salute poza lui Micky Mouse !
Am mai gasit pe net o poza unui tablou cu sotii Cuza.
- Fişiere ataşate
-
- tab.jpg (38.75 KiB) Vizualizat de 12366 ori
-
Raskolnikov21