Cum ne descurcam cu gradarea monedelor ( bancnotelor ) ?

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

banivechi scrie:Acum as ruga si eu pe fiecare sa spuna si cit ar fi dispus sa dea pe aceste monede, in cazul ipotetic in care nu le-ar avea in colectie.. Intrebarea e capcana!
Topicul l-am chemat : Cum ne descurcam cu gradarea monedelor ( bancnotelor ) ? :!: nu cu evaluarea lor !
ovidiu^ scrie:In urma sugestiei domnului Claus propun acest topic tuturor membrilor forumului in incercarea de a ne imbunatati capacitatile de gradare a monedelor ( eventual si bancnotelor ). ........ Dupa cateva evaluari ( 5 - 10 ) colegii cu experienta mare sunt rugati sa isi expuna propriile pareri dar si cu eventuale explicatii in urma gradarilor facute de dansii , eventual criteriile urmate de dansii.
Multumesc pentru colaborare !
Acum vor incepe "certurile" gen eu dau 1 leu , el da 2 lei. Daca la gradari sunt niste criterii destul de clare nu acelasi lucru se poate spune si despre evaluarea unei piese. Rog moderatorul ca eventualele evaluari sa fie sterse.
Multumesc !
banivechi

Mesaj de banivechi »

Topicul este in "Pagina de start a forumului Forum numismatic -> Identificare piese, preturi informative". Ce e off-topic sa vedem cu cit evalueaza fiecare astfel de exemple? Odata cu starea de conservare intervine si un pret de referinta.
Dar ma rog, unii poate au ramas la nivel de 1976 (anul editarii MBR) cind era tabu sa se vorbeasca despre bani vechi evaluati in bani noi... Oricum eu inchei aceasta discutie aici, mai ales ca nu mi-a placut nici ca mi s-a dat peste nas ca am intervenit cu parerea mea prea repede (!?!)
claus

Mesaj de claus »

D-le Banivechi,

Daca in postul meu precedent din acest topic, vi s-a parut ca v-am dat peste nas, nu pot decat sa imi cer scuze, nu asta a fost ideea. Ba chiar se dorea un post in care va recunosteam calitatile deosebite, calitati observate de aproape 2 ani de zile de cand accesez zilnic acest forum, si imi exprimam parerea ca dvs, avand multa experienta, poate era mai bine sa va exprimati opinia putin mai tarziu. Era o parere exprimata civilizat, nu am spus-o imperativ, ci doar ca o sugestie prezenta si in primul post din topic ,
ovidiu^ scrie:Dupa cateva evaluari ( 5 - 10 ), colegii cu experienta mare sunt rugati sa isi expuna propriile pareri dar si cu eventuale explicatii in urma gradarilor facute de dansii , eventual criteriile urmate de dansii.

La urma urmei nu are insa o asa mare importanta ordinea in care se exprima parerile,

Am un respect deosebit fata de toti membri acestui forum, cu atat mai mare pentru adevaratii cunoscatori, si nu mi-as permite niciodata sa "dau peste nas" nimanui.

Numai bine,-
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

claus scrie:
La urma urmei nu are insa o asa mare importanta ordinea in care se exprima parerile,
Nu are mare importanta, dar stiti cum e in momentul in care cineva cu experienta isi exprima opinia ... unul cu mai putina experienta va da aceeasi gradare.
banivechi scrie:Topicul este in "Pagina de start a forumului Forum numismatic -> Identificare piese, preturi informative". Ce e off-topic sa vedem cu cit evalueaza fiecare astfel de exemple? Odata cu starea de conservare intervine si un pret de referinta.
Aveti dreptate insa cum am vazut ca in urma discutiilor in legatura cu evaluarile la diferite piese ies mereu certuri inutile am vrut ca acest topic sa fie doar pentru gradari , de aceea l-am si intitulat : Cum ne descurcam cu gradarea monedelor ( bancnotelor ) ?
Rugamintea mea a fost doar de a lasa mai intai pe cei mai putin experimentati sa isi exprime parerile si apoi cei cu experienta ca dvs.
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

Propun alte 2 monede pentru gradare

LE Dupa discutiile de pe forum gradarea ar fi :

2 Bani 1867 Watt - XF -
2 Bani 1867 Heaton - UNC
Fişiere ataşate
Clipboard 2.jpg
Clipboard 2.jpg (81.84 KiB) Vizualizat de 17785 ori
Clipboard.jpg
Clipboard.jpg (85.67 KiB) Vizualizat de 17785 ori
Clipboard 1.jpg
Clipboard 1.jpg (92.36 KiB) Vizualizat de 18052 ori
2.jpg
2.jpg (87.94 KiB) Vizualizat de 18052 ori
Ultima oară modificat 30 Noi 2009, 17:34 de către ovidiu^, modificat de 3 ori în total.
clujsergiu

evaluare

Mesaj de clujsergiu »

Prima 2 bani 1867 W - VF +
A doua 2 bani 1867 H - UNC
banivechi

Re: evaluare

Mesaj de banivechi »

clujsergiu scrie:Prima 2 bani 1867 W - VF +
Doar la prima vedere. Priviti mai atent, incercati sa judecati si matrita. Vedeti urme de tocire datorita frecarii monedei in circulatie, sau datorita uzurii matritei?
Indicii:
1.comparati deviza "Nihil Sine Deo" de pe cele doua monede
2. Priviti si cimpul monedei, nu numai relieful, se vede undeva vreo zgirietura/lovitura?
Eu cotez prima mneda aUNC dar weak strike.
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

Va rog sa analizati atenti moneda Watt de 2 bani. Prezinta un defect interesant.
claus

Mesaj de claus »

vad un R intrerupt si ceva depuneri in dreapta stemei.
a doua e necirculata pacat de amprente ii scade din MS-6x vreo 1-2 puncte
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

Mai cautati (pe avers)
clujsergiu

evaluare

Mesaj de clujsergiu »

Pai eu vad ceva urme de circulatie la prima moneda. De exemplu frunzele sunt un pic tocite si coroana de asemenea. Poate am fost cam zgarcit si am zis VF+ dar nici AUNC nu consider ca este, poate XF. Defectul este R intrerupt ?
Cum spunea d-l Ovidiu sa-si mai dea si alti, mai incepatori asa ca mine, cu parerea si la sfarsit sa spuna cei mai experimentati cum o clasifica.
Mike

Mesaj de Mike »

La moneda watt , lovitura la ora 1 pe avers ? si verdigris cred pe revers la ora 3

Moneda heaton aUnc curata.
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

banivechi scrie: Eu cotez prima mneda aUNC dar weak strike.
Spiritual ca de fiecare data :lol:
Ca sa reintru in topic, eu nu pot sa-i acord mai mult decat xf. Este o moneda foarte frumoasa, necuratata, campul nu detine defecte vizibile, dar relieful are totusi urma de circulatie. Chiar daca este o bataie slaba a matritei, relieful inalt al acestei monede este sters. Si aici ma refer la nodurile draperiei, partea centrala a coroanei mari, pieptul femeii si al leului si baza coroanei mici. Un alt motiv pt care nu-i pot acorda mai mult decat xf este lipsa patinei originale. Nu aceasta este culoarea monedei de 2 bani (ea trebuie sa fie la fel ca moneda a 2-a).
Oricum, este o moneda foarte frumoasa, care ar sta bine la multi dintre noi in colectie.
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

Revin cu "defectul" de care vorbeam la moneda 2 bani Watt. Litera "I" de la bani
Fişiere ataşate
2.jpg
2.jpg (3.17 KiB) Vizualizat de 17927 ori
banivechi

Mesaj de banivechi »

Yu_L.Yan scrie: eu nu pot sa-i acord mai mult decat xf.
90% sint perfect de acord ca e xf. Judecind dupa imaginea de aici din topic. Dar.... stii de cite ori este marita imaginea? Te asigur ca nici cu o lupa 20x nu ai vedea-o atit de mare. Iar lupele standard in numismatica sint 10x si rar (la americani mai ales) 20x. Uita-te si la lipsa franjurilor din partea de sus a draperiei, aia e o dovada clara de weak strike, sau la ghindele si maslinele mai mici din coroana de pe revers. E clar un weak strike. Nodurile de la draperie sint cele care fac moneda aUNC (AU50) dar asta se incadreaza in 3-5% uzura.
Patina la moneda Watt e corecta, chocolat patina sau Brown, moneda Heaton nu are culoare "cum trebuie". Ori e photoshop-ata ori a facut cunostinta cu otetul. Amprentele alea ma duc cu gindul la otet. Ar trebui sa fie Red. Eu o vad Golden.
Scrie răspuns