Am mai multe monede UNC de 1 ban si 5 bani pe care le-am tinut intr-o cutie, fara a se atinge una de alta. In 2 ani, monedele au capatat niste pete urate...
Am incercat sa sterg cu o carpa moale petele... Petele s-au sters dar a ramas un semn si moneda s-a zgariat. Iar pe o moneda de 5 bani 2006 a aparut o pata neagra.
Monedele ar fii UNC dar se incadreaza la XF, nu-i asa?
Mentionez ca am un lot de mai multe monede 2005 (1 ban si 5 bani) si 2 monede 2006 (1 ban si 5 bani).
Rog pe cineva care are mai multe monede 1 bani 2006 UNC si 5 bani 2006 UNC sa ma contacteze!
Ultima oară modificat 24 Noi 2009, 00:09 de către KLARK, modificat 1 dată în total.
ovidiu^ scrie: Dar cred ca doar aceste monede care probabil sunt luate cu mana din matrita pot fi declarate MS 70 . O moneda de circulatie , care este batuta la "gramada" nu va primi niciodata o asemenea gradare tocmai contactelor dinte ele. Cel putin asa o gandesc eu. Gresesc ?
Raspunsul e foarte simplu. DA
Daca doriti sa va convigeti, luati seturile de monetarie. Toate monedele sunt pline de zgaraieturi, dar BNR le vinde drept proof.
Intrebati cumparatorii de monede din aur, sa vedeti cate persoane au avut surpriza sa cumpere monede cu amprente. Sau care sa aiba mici stirbituri la muchie (mai ales la primele modele de capsule). La noi inca nu se va ajunge la MS70. Din pacate.
Am de la un magazin un fisic de monede de 1 ban 2008. Ultima moneda are pe revers niste cercuri (cred ca urme de la ambalare), si e posibil ca toate sa fie asa (nu am desfacut fisicul).
Aceaste monede mai sunt UNC?
Absolut corect !
Proof este technica de batere, care implica o precizie de la fabricarea rondelelor, a matritelor, pina la luarea monedei cu manusa de bumbac din matrita, controlul ei minutios si ambalarea adecvata.
Daca moneda proof imi cade din mina pe trotuar, ea tot proof ramine, chiar daca a primit o greseala pe muchie si niste zgirieturi.
Atunci se mai pune doar intrebarea, care mai este valoarea ei ?
Raspunsul vine de la cintar, adica atita aur pur, atit valoreaza !
Din valoarea numismatica nu mai ramine nimic !
Yu_L.Yan scrie:Intrebati cumparatorii de monede din aur, sa vedeti cate persoane au avut surpriza sa cumpere monede cu amprente. Sau care sa aiba mici stirbituri la muchie (mai ales la primele modele de capsule). La noi inca nu se va ajunge la MS70. Din pacate.
Pai amprenta a ramas de la cel ce a luat moneda din matrita
Ce vroiam eu sa subliniez e ca o moneda proof nu ar trebui sa aiba absolut nici un contact pe ea. Si bineanteles aceste monede sunt cele batute in serii limitate ( gen 250 sau 500 bucati ) astfel incat matrita nu ajunge sa se uzeze si nu numai ca nu sunt contacte pe suprafetele monedelor dar si detaliile sunt absolut perfecte. NU ma refer neaparat la monedele batute de bnr , am postat acea poza pentru ca o aveam la indemana , si mi s-a parut un exemplu bun.
Acum va mai intreb : PROOF este acelasi lucru cu MS 70 ?
Proof nu inseamna neaparat perfect, Sa nu se inteleaga gresit. Este doar o tehnica de batere. Exista foarte bine PF-70 asa cum exista si PF-66. Si nu toate monedele proof sunt luate cu mana din matrita. Colectionez Silver Eagle americani, care au tiraje de sute de mii sau chiar milioane in proof si nu cred ca milioane de monede sunt "luate cu mana din matrita". De celalalte nu mai vorbesc, sunt practic bullion.
O moneda "normala" poate sa fie MS-68 iar un proof poate sa fie PF-67, adica detaliile sa fie mai bune la aia care nu-i proof.
monede de circulatie gradate MS-70 exista, dar sunt extrem de rare
Ultima oară modificat 24 Noi 2009, 02:10 de către claus, modificat 1 dată în total.
asa am invatat eu, MS 65 este o calitate extraordinara, mai ales cind ma gindesc la Romania Regat, adica o pui sub lampa, te joci cu ea in lumina si nu vezi o zgirietura sau un contact clar pe moneda.
Va dati seama ce ar insemna treaba asta pentru un 50 bani 1900, de altele nici nu mai vorbim .
Cind intram deja pe MS 66, atunci nici sub lupa nu mai ai voie sa gasesti nimic, nici zgirietura fina si nici contact.
O replica de 10 bani 1867 ar trebui sa fie asa, adica top.
Ea este proof, ca asa a fost technica de batere, dar trebuie sa fie si "BU" din cel mai fin.
Cind cu matrita se intimpla ceva, de exemplu putina uzura, undeva pa relieful absolut mat apare o mica pata (sau un punct ) , care luceste, atunci moneda se duce la topit si matrita trebuie schimbata.
O astfel de moneda nu mai are voie sa intre intr-un set !
Deci clar si concret, un proof modern, 20-30 ani vechime, trebuie sa fie si in gradul de conservare BU fin, ca asa a fost menirea monedei.
Din aceasta cauza vad eu o mare problematica la aceste piese !
Imi creste tensiunea , cind vad uneori pe eBay proof-uri Romania 1982 sau 1983, care-s ambalate ulterior intr-o rama cu fereastra de celofan si pe poza nu poti vedea cite zgirieturi fine, gen fir de paianjen, au pe ele.
O alta problema este si oxidarea in timp a pieselor ambalate original.
Un exemplu destul de clar :
Un set de monede de circulatie, unde citeva piese incep sa primeasca citeva pete , puncte de oxid.
Poate pentru multi colectionari mai tineri nu-i o problema, dar pentru multi poate deveni un cosmar !
Companiile de gradare se lauda ca stabilizeaza monedele pe care le incapsuleaza. Dar hai sa va pun si eu o moneda in fata pentru a-i aprecia starea. Sint curios ce grad ii acordati.
Notati va rog atit patina inchisa la culoare cit si cele doua spoturi (pete) negre de deasupra miinii care tine haturile.
Am moneda de citiva ani, si intr-adevar patina nu s-a mai inchis si nici petele nu s-au extins...
10 lire argint - Italia 1927 ( monetaria Roma )
O moneda frumoasa , necuratata cu o patina frumoasa ( posibil aurie?). Din imagini se vede ca este UNC . Am sa evit sa dau o gradatie tip MS xx pentru ca aceste gradatii ma depasesc.
Apropo la pagina 7 am postst o moneda cu o patina neagra si nimeni nu mi-a raspuns cum se ajunge la argint la o asemenea patina . Daca poate cineva sa imi raspunda , ii multumesc !
Ce colectionati dvs.ar trebui sa fie proof in BU fin.
Nu conteaza ca SUA a batut intr-un an 1,2 milioane si in alt an 500.000 buc.
Toate ar trebui sa fie luate cu mina din matrita.
Pot fi proof-uri in XF sau AU, dar aici este vorba de monede mult mai vechi, 100 ani sau mai mult, cind posibilitatea de ambalare nu era ca astazi, sau acum 25 de ani, la fel si cerinta de calitate deosebita din partea colectionarilor, care acum este o alta.
Moneda d-lui Banivechi, daca unele linii mai lungi ( linga "R" Re D..., la ceafa sau deasupra urechii) n-ar fi decit pe cutie, atunci , dupa poza ar fi :
AV. XF+
RV. XF- pina in XF
Probabil ca americanii au declarat-o cam MS 62.
Alaturat si divulgarea "enigmei" monedelor 1924 !
De gradare nu mai are rost sa discutam, dar totusi am pretentia, cind cineva face pe profesionistul si -mi mai ia si bani, macar monetariile sa le recunoasca !
Fişiere ataşate
1924l2ngc1.jpg (88.77 KiB) Vizualizat de 13736 ori
1924l2ngc1a.jpg (62.2 KiB) Vizualizat de 13736 ori
1924l1ngc1a.jpg (60.52 KiB) Vizualizat de 13736 ori
1924l1ngc1.jpg (66.17 KiB) Vizualizat de 13736 ori
NGC a acordat MS64 si MS65.
La 1 Leu 1924 cel putin au gresit catastrofal. Am intrat pe site-ul lor si le-am atras atentia
P.S>. Si da, 10 lire 1927 sint MS62.
Sa spunem ca la moneda de 1 leu 1924 ei spun ca a fost batuta la Bruxelles cand de fapt a fost batuta la Poissy
Deci ii dau deplina dreptate domnului Ciuplea :
Cristian Ciuplea scrie:De gradare nu mai are rost sa discutam, dar totusi am pretentia, cind cineva face pe profesionistul si -mi mai ia si bani, macar monetariile sa le recunoasca !
Am si eu cateva piese recent achizitionate (la targul de la Brasov), pe care as dori sa le gradez cu ajutorul dvs, intrucat in ultimul timp am vazut ca nu corespund gradatiile stabilite de mine cu cele stabilite de alti colectionari.
Eu le-am gradat dupa cum urmeaza:
2 lei 1872 - VG
2 lei 1875 - VF+
2 lei 1876 - F+
2 lei 1881 - VF
1 leu 1901 - F
20 bani 1906J - VF+
2 lei 1924 - aUNC
20 lei 1930 - aUNC
100 lei 1932 - aUNC
250 lei 1939 - aUNC
250 lei 1940 - XF
25 bani 1953 - VF
Astept parerile colegilor de pe forum.
Referitor la monedele prezentate anterior de Dl Ovidiu 100 lei 1932 si 500 lei 1941 consider ca ambele sunt VF+.
Fişiere ataşate
PB250126.jpg (77.28 KiB) Vizualizat de 13538 ori
PB250129.jpg (83.04 KiB) Vizualizat de 13538 ori
PB250110.jpg (79.64 KiB) Vizualizat de 13538 ori
PB250112.jpg (87.5 KiB) Vizualizat de 13538 ori
Ultima oară modificat 26 Noi 2009, 00:35 de către rach3ta, modificat 1 dată în total.
Hora-VF+
1 leu 1901- F
100 lei 1932-xf,
250 lei 1940-vf+
250 lei 1939-xf-
2 lei 1924-xf
2 lei 1876-F+
2 lei 1875-vf
25 bani 1953-vf
20 bani 1906-vf
2 lei 1881-vf
2 lei 1872-vg
cu precizarea ca unele au detalii excelente dar prezinta semne de curatare.