Cum ne descurcam cu gradarea monedelor ( bancnotelor ) ?
-
Cristian Ciuplea

- Metal Hammer

Nu sunteti un pic prea exigent? Sunt constient ca sunt exemplare mai frumoase decat aceasta moneda, care din poza asta miscata eu nu vad decat un defect minor, respectiv acele mici puncte de contact de sub barbie.Cristian Ciuplea scrie:Frumusica Londra, pacat ca poza la revers este mai neclara.
Citeva contacte pe obraz sunt normale, luciu frumos, patina usoara, litere bune.
Are potential de AU pina-n UNC.
Dar asta nu o descalifica asa de tare. Cum ar spune un prieten de varsta venerabila, de aici din Iasi, este o "virgina".
Sigur, ca sunt "virgine" frumoase, uratele, dragute, sau prostute, dar totusi sunt "virgine". Poate paralela e un pic deplasata. Dar si la o comparatie de mere cu mere, daca un mar frumos are un mic punct, nu il trecem la categoria a 2-a.
Daca mergem asa sustinut, in ritm exigent, si dorim piese UNC la gradul inalt de evaluare, cu regret va spun ca NU vom avea colectie. Poate eu 1 - 2 piese, dumneavoastra 5 - 6 piese, alti colegi tot inca pe acolo, si .... cam atat. nu avem piese la calitatea pe care o doriti dumneavoastra. Mai ales la monedele regaliste.
Sincer va spun, ca monedele de care spuneti dumneavoastra, nu gasiti 3 exemplare in aceeasi calitate. Este un fapt. Sau o certitudine. Dar vom fi colectionari fara colectii (strict la UNC ma refer).

http://coinsandliterature.blogspot.com/

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
-
Cristian Ciuplea

Am afirmat ca moneda-mi place.Yu_L.Yan scrie:Nu sunteti un pic prea exigent? Sunt constient ca sunt exemplare mai frumoase decat aceasta moneda, care din poza asta miscata eu nu vad decat un defect minor, respectiv acele mici puncte de contact de sub barbie.Cristian Ciuplea scrie:Frumusica Londra, pacat ca poza la revers este mai neclara.
Citeva contacte pe obraz sunt normale, luciu frumos, patina usoara, litere bune.
Are potential de AU pina-n UNC.
Dar asta nu o descalifica asa de tare. Cum ar spune un prieten de varsta venerabila, de aici din Iasi, este o "virgina".
Sigur, ca sunt "virgine" frumoase, uratele, dragute, sau prostute, dar totusi sunt "virgine". Poate paralela e un pic deplasata. Dar si la o comparatie de mere cu mere, daca un mar frumos are un mic punct, nu il trecem la categoria a 2-a.
Daca mergem asa sustinut, in ritm exigent, si dorim piese UNC la gradul inalt de evaluare, cu regret va spun ca NU vom avea colectie. Poate eu 1 - 2 piese, dumneavoastra 5 - 6 piese, alti colegi tot inca pe acolo, si .... cam atat. nu avem piese la calitatea pe care o doriti dumneavoastra. Mai ales la monedele regaliste.
Sincer va spun, ca monedele de care spuneti dumneavoastra, nu gasiti 3 exemplare in aceeasi calitate. Este un fapt. Sau o certitudine. Dar vom fi colectionari fara colectii (strict la UNC ma refer).
Mai are citeva puncte mai fine pe obraz si vreo 2 pe ureche.
Pina aici se incadreaza la UNC.
Poza reversului este putin mai neclara, dar reversul poate sa fie ceva mai curat decit aversul, poate !
AU nu degradeaza moneda, diferenta intre UNC si UNC- ( AU ) inseamna doar 1/4 de clasa.
Practic doar citeva puncte de contact in plus fata de UNC.
Eu stiu ca Romania in calitate deosebita este f. greu de gasit.
Problema a existat si la inceputul anilor 80, ca astazi ea sa se accentueze si mai mult.
Nici pe vremuri nu aveai de unde sa alegi si asta la foarte multe monede.
Marfa mai era la 1 leu 1914, 50 bani 1900, unele monede din anii 50 etc.
Romania pre 1900 in Au-UNC nu prea era nici atunci !
Nu trebuie sa disperam, incet si cu rabdare !
Si poate cu bugetul Romaniei pe jumatate de anCristian Ciuplea scrie: Nu trebuie sa disperam, incet si cu rabdare !
La ce preturi au ajuns monedele din licitatiile din ultimii 2 ani.
Sincer, pt mine nu exista acces la monede UNC (in clasificarile de mai sus). Ma rezum la monede ce imi plac.
Partea cu clasificarea monedelor, este oricum subiectiva. Intot-deauna depinde de care parte a gardului te afi (vanzator sau cumparator).

-
Cristian Ciuplea

D-le Iulian,
Cerinta a crescut foarte mult, mai ales in ultimii doi ani.
Cerinta vine insa in mare parte din Romania !
Avantajul este ca piese mai mediocre calitativ se vind mai bine decit acum 15 ani, cind nu prea se vindeau.
Cind este vorba de calitate deosebita si rara sau foarte rara, atunci se pune automat intrebarea " cum arata portofelul ?".
Nici pe vremuri nu se cumparau monede rare si calitative ieftin.
De exemplu 1 leu 1870, bataie de medalie, UNC si cu cimpul semioglinda, a costat aproape cit o Dacie.
Acel 2 lei 1881 V l-am vindut cu aproape 900 DM, pret bun pe vremea aia.
Astazi pot spune ca a fost aproape gratis.
Subiectivitatea la gradare ar trebui sa ramina minimala !
Ce vad insa pe eBay sau OKazii ca XF sau AU, astea nu mai au treaba cu subiectivitatea, ori este vorba de prostie in cantitate mare, ori de incercare de inselaciune.
Cerinta a crescut foarte mult, mai ales in ultimii doi ani.
Cerinta vine insa in mare parte din Romania !
Avantajul este ca piese mai mediocre calitativ se vind mai bine decit acum 15 ani, cind nu prea se vindeau.
Cind este vorba de calitate deosebita si rara sau foarte rara, atunci se pune automat intrebarea " cum arata portofelul ?".
Nici pe vremuri nu se cumparau monede rare si calitative ieftin.
De exemplu 1 leu 1870, bataie de medalie, UNC si cu cimpul semioglinda, a costat aproape cit o Dacie.
Acel 2 lei 1881 V l-am vindut cu aproape 900 DM, pret bun pe vremea aia.
Astazi pot spune ca a fost aproape gratis.
Subiectivitatea la gradare ar trebui sa ramina minimala !
Ce vad insa pe eBay sau OKazii ca XF sau AU, astea nu mai au treaba cu subiectivitatea, ori este vorba de prostie in cantitate mare, ori de incercare de inselaciune.
Sunt constient de ce insemna valoarea unei monede in grad inalt de conservare. Dar am o intrebare. De 10 puncte.
Care este functia si rolul unei monede?
Care este functia si rolul unei monede?

-
Cristian Ciuplea

Sa circule !
Ce a circulat bine nu mai are valoare mare.
Ce nu a circulat, are valoare.
Si are valoare pentru ca in starea in care este reprezinte ceva deosebit.
Fiecare colectionar trebuie sa stie ce vrea si ce poate.
Sa fie el cit de naiv, dar macar atit trebuie sa realizeze, adica Romanie moderna in calitate costa bani.
Cerinta este mare, oferta de moneda deosebita este foarte mica !
Ea a fost si acum zeci de ani si va fi.
Cine doreste o moneda, o cumpara si intr-un grad de conservare mai slab.
Important este sa fie fericit cu ea !
Exista insa si colectionari, care nu-s satisfacuti decit de UNC sau peste, cit se poate peste.
Sa fie el cit de naiv, dar macar atit trebuie sa realizeze, adica Romanie moderna in calitate costa bani.
Exista insa si colectionari, care nu-s satisfacuti decit de UNC sau peste, cit se poate peste.
Ma bucur de concluzia aceasta. Este cat se poate de reala.Cristian Ciuplea scrie:Sa circule !
Pentru ultima fraza, raspunsul e simplu. Monedele BNR. Indeplinesc acesta cerinta. O moneda veche, care este luata direct de sub matrita, este UNC, e adevarat. Dar ceea ce-i lipseste fata ce cele de acum este doar capsula si certificatul. Din moment ce nu a fost pipaita, nu are trecut, nu are istorie. Nu are o poveste sa spuna. Va ramane tot timpul precum un copil fragil, tinut in puf, de frica sa nu care cumva sa se loveasca.
Concluzia pt mine e simpla. Romania, in stare UNC, este imposibil. Strangeti cat de multe xf sau aUNC-uri puteti, iar daca aveti ocazia sa achizitionati ceea ce este similar proof-ului din ziua de astazi, ganditiva ca este foarte probabil sa nu mai aveti o a 2-a sansa (valabil pentru marea majoritate a monedelor romanesti).
Va invit sa vizionati o moneda (din pacate nu romaneasca) in gradul ravnit de toata lumea, si sa visati la cum ar fi o colectie in aceasta stare. Pentru amatori, ... spor la licitat
- Fişiere ataşate
-
- 1902.jpg (81.88 KiB) Vizualizat de 12204 ori

Gradarea monedelor "la milimetru" asa cum e practicata ea astazi in SUA e o gaselnita recenta. Numismatii tind sa devina doar niste controlori de calitate. Am nostalgia copilariei cind stringeam monede de la cunostinte, faceam schimburi cu un vecin si cu un coleg de clasa, ma rugam de studentul kuweitian care imi era dentist sa imi aduca o moneda de la el de acasa, iar prietenii de familie ce lucrau in Libia sau Irak erau rugati sa-mi aduca "cite o moneda din fiecare" din tarile unde mergeau. Primul catalog l-am facut rost cred ca prin '85-86 - un Schon din 1980 si nu-mi venea sa cred ca frumoasa coroana austro-ungara era cotata cam cit 3 lei din 1966. Fiindca eu o cumparam cu 15-20 lei. In fine, "nedreptati" din astea sint multe si desi recunosc valoarea superioara a unei monede rare sau intr-o stare superioara, totusi o mare parte din monedele mele "de suflet" sint gaurite, oxidate, sau cotate slab in cataloage. Dar frumoase prin istoria lor.
Daca cei care admira doar oglinda luciului de batere si care privesc moneda cu lupa numai pentru a cauta un posibil defect se numesc colectionari, atunci eu nu sint decit un adunator de fiare vechi.
Daca cei care admira doar oglinda luciului de batere si care privesc moneda cu lupa numai pentru a cauta un posibil defect se numesc colectionari, atunci eu nu sint decit un adunator de fiare vechi.
Eu vad lucrurile putin altfel.Yu_L.Yan scrie:Dar vom fi colectionari fara colectii (strict la UNC ma refer).
Colectionari suntem cu totii atat timp cat cautam piese de adaugat la cele deja existente. Definitia termenului nu implica valoare materiala pentru obiectele colectionate, si nici stare minima de conservare.
Valoarea materiala a unei piese este stabilita dupa criterii suficient de obiective (in mod firesc, ar fi greu sa fie altfel). Dar as face o diferentiere intre valoarea (nu neaparat materiala) a unei piese si valoarea unei colectii. Daca pentru o singura piesa valoarea materiala determina de cele mai multe ori valoarea piesei, in cadrul unei colectii mai intervin si alte aspecte, iar de multe ori valoarea colectiei este mai mare decat suma valorilor pieselor care o compun (sau asa ar trebui sa fie). Va fi greu de format o *colectie* din 20 de piese UNC din 3 tari si 7 perioade total diferite. In schimb, colectia dumneavoastra de falsuri din perioada 1930-1940 chiar este o colectie.
Definitia cred ca spune mai bine decat mine ce am vrut sa zic (sursa: dexonline.ro):
COLÉCȚIE, colecții, s.f. 1. Serie de obiecte de același fel sau de aceeași categorie, care, adunate și dispuse sistematic, reprezintă o valoare artistică, stiințifică, documentară etc.
Intradevar, nu avem cum sa fim colectionari de succes de piese UNC batute in Romania inainte de 1900. Nu toti...
Dar de ce sa vrem neaparat UNC, mai ales cand stim cat de putine astfel de piese exista? Un UNC rar trebuie admirat si dorit (daca este in armonie cu colectia proprie), dar nu inseamna ca daca nu-l putem avea nu suntem colectionari.
Orice colectionar este tentat sa se masoare dupa valoarea materiala a colectiei lui, ca doar nu degeaba ne simtim bine sau prost cand suntem intrebati de persoane din jurul nostru: "si daca ar fi sa o vinzi, cati bani ai lua pe ea?". De cele mai multe ori aceasta este singura metoda de a arata celorlalti cat de colectionari suntem.
Si ca veni vorba... ar mai fi si discutia despre numismati <-> colectionari de efecte numismatice.
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
... provenita de la o fisura in matritaMike scrie: pe revers langa Romania este cumva o depunere de material ?