Cum ne descurcam cu gradarea monedelor ( bancnotelor ) ?

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
Mike

Mesaj de Mike »

Nu este oxidata uniform si am scris si mai sus ca e posibil sa fie o urma de amprenta pe revers la ora 6care a aparut in urma atingerii monedei cu mana dupa ce a fost curata cu o solutie.Am o moneda de 10 lei curatata care seamana la culoare.

Asta e parerea mea , daca este gresita probabil colegii vor atentiona acest lucru :P
claus

Mesaj de claus »

Mike scrie:2 bani 1900 :aUNC , o zgarietura pe gatul lui Carol
Sa nu extrapolam. O zgarietura pe o moneda nu inseamna neaparat ca moneda nu e UNC. Pot sa va arat monede UNC cu zgarieturi de 3-4 mm.

Mike scrie:
Am scris si mai sus ca e posibil sa fie o urma de amprenta pe revers la ora 6care a aparut in urma atingerii monedei cu mana dupa ce a fost curata cu o solutie
Ampentele nu apar doar dupa curatare. Pot aparea amprente si atunci cand moneda e proaspat UNC cu luciu. Eu zic ca nu-i curatata.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Daca e zgariata, atunci nu mai este cum sa fie UNC.
claus

Mesaj de claus »

Ce voiam sa spun e ca nu orice zgarietura transforma o moneda UNC intr-una circulata.
Spre exemplu cea din link-zgarietura de sub milesim sau zgarieturile de langa"Romina" , moneda insa tot UNC este.

http://www.okazii.ro/catalog/35454495/- ... -UNC-.html

Am imprumutat poza colegului Hunter' . nu am timpul necesar sa pozez o moneda proprie.
babanezu

Mesaj de babanezu »

10 lei 1930 garantat nu este curata - are luciu de batere - poza nu este foarte reusita , probabil din acest motiv lasa impresia ca a fost curatata

curiozitatea mea este legata de imaginea atasata 100 lei 1936 demonetizata
la o astefel de piesa mai poate fi vorba de o gradare AUnic /Unic ?
Fişiere ataşate
100 lei 1936 carol II .jpg
100 lei 1936 carol II .jpg (88.62 KiB) Vizualizat de 12113 ori
Mike

Mesaj de Mike »

claus scrie:Ce voiam sa spun e ca nu orice zgarietura transforma o moneda UNC intr-una circulata.
Spre exemplu cea din link-zgarietura de sub milesim sau zgarieturile de langa"Romina" , moneda insa tot UNC este.

Am imprumutat poza colegului Hunter' . nu am timpul necesar sa pozez o moneda proprie.
Poate nu orice contact , da cand e vorba de zgarieturi ca la moneda de 2 bani sau 50 de bani nu cred ca mai putem vorbi de UNC.O moneda perfecta zgariata nu mai e perfecta.

Legat de moneda demonetizata nu cred ca poate fi aplicata o scuza , cu siguranta nu mai e UNC
Hunter`

Mesaj de Hunter` »

Mike scrie:
claus scrie:Ce voiam sa spun e ca nu orice zgarietura transforma o moneda UNC intr-una circulata.

Poate nu orice contact , da cand e vorba de zgarieturi ca la moneda de 2 bani sau 50 de bani nu cred ca mai putem vorbi de UNC.O moneda perfecta zgariata nu mai e perfecta.

Legat de moneda demonetizata nu cred ca poate fi aplicata o scuza , cu siguranta nu mai e UNC
UNC nu inseamna in niciun caz perfecta. Poate "Proof Cameo" sa fie aproape de ce intelegeti dumneavoastra prin perfectiune. Va propun sa mergeti la banca sa luati un fisic de monede necirculate sa vedeti ca majoritatea pieselor au zgarieturi. Mai mult, piese precum 25 Bani 1955 si 50 Bani 1956 nu au fost nici macar introduse in fisic, ele au fost tinute in saci de cate 1000 de bucati.
claus

Mesaj de claus »

Moneda perfecta de circulatie aproape ca nu exista. Sunt extrem de rare. A fost nevoie de vreo 20 de ani de existenta PCGS ca sa gradeze o moneda de 1 cent SUA ca perfecta (MS-70). Orice moneda din fisic are defecte, unele atingeri, altele zgarieturi, dar toate sunt necirculate.
Mike

Mesaj de Mike »

Inteleg ce vreti sa ziceti , si eu sunt de acord ca o moneda UNC poate avea unele contacte mici , defecte cauzate de matrita sau zgarieturi fine care apar doar la lupa e normal altfel nu am avea nici o moneda unc.Dar totusi zgarieturi vizibile destul de mari cum sunt cele de la monedele prezentate cred ca le exclud de la categoria UNC.
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Mike scrie:Inteleg ce vreti sa ziceti , si eu sunt de acord ca o moneda UNC poate avea unele contacte mici , defecte cauzate de matrita sau zgarieturi fine care apar doar la lupa e normal altfel nu am avea nici o moneda unc.Dar totusi zgarieturi vizibile destul de mari cum sunt cele de la monedele prezentate cred ca le exclud de la categoria UNC.
Imaginea monedei respective este marita de 8-10 ori (50 bani 1956) si micile contacte sunt vizibile , insa fara nici un dubiu piesa este necirculata . In cadere, monedele cad una peste alta si intervin mici lovituri , zgarieturi .... Urmele sunt produse in urma baterii si interactiunii dintre ele , nu sunt provocate in urma circulatiei .
Cristian Ciuplea

Mesaj de Cristian Ciuplea »

2 bani 1900 nu mai are treaba nici cu AU, aversul este chiar sub XF.
Nu prospetime in cimp ( luciu ), nici literele nu mai au suprafata orig. si nici conturul , care trebuia sa fie pt. un grad de conserv. mai inalt. de capul regelui nici nu se mai vorbeste.
La 10 lei 1930 este destul de greu sa spui cu certitudine ca a fost sau nu curatata.
Daca ma iau dupa poza si culoare monedei, parca a fost cindva intr-o solutie de curatat , dar nu cu putin timp inainte de fotografiere .
Luciul din bataie il are !
50 bani are luciu, are relief, dar are si mai multe contacte ( puncte, linii mai fine ), unele mai pregnante.
Numai pe sortul muncitorului gasim vreo 10 minimum.
Intrebarea care se pune ar fi :
-Toate - s contacte dupa batere, ambalare in saci si transport ?
-Cite accepta colectionarul, ca moneda sa fie inca UNC.
La moneda aceasta diferenta de pret intre AU si UNC nu mai este o tragedie.
Cu moneda demonetizata s-a platit bine inainte de a fi scoasa din circulatie ( suvita de par de la timpla pina peste ureche nu mai este intreaga, luciul orig. este doar printre litere etc. ).
La o astfel de moneda nu mai trebuie sa ne chinuim cu gradarea, toate fiind VF sau putin peste.
In acest caz se pomeneste felul demonetizarii :
- linii paralele
- cuvintul "anulat "
- cercuri concentrice
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Cristian Ciuplea scrie: 50 bani are luciu, are relief, dar are si mai multe contacte ( puncte, linii mai fine ), unele mai pregnante.
Numai pe sortul muncitorului gasim vreo 10 minimum.
Intrebarea care se pune ar fi :
-Toate - s contacte dupa batere, ambalare in saci si transport ?
-Cite accepta colectionarul, ca moneda sa fie inca UNC.
Puneti problema gresit . O moneda daca e necirculata ( faptic ) nu trebuie sa aiba acceptul colectionarului asupra numarului de contacte pentru a fi NECIRCULATA . Unele au sansa sa aibe mai putine contacte , mici zgarieturi , altele din contra si aici vorbim de hazard . Nu se poate programa modul in care pica unele peste altele si cum se freaca intre ele in timpul transportului . Unele pot fi "accidentate" si in acest timp atat de grav incat sa nu se mai incadreze la UNC`uri , dar nu e vorba cazului de fata .In functie de numarul de contacte si de zgarieturi departajarea se face , dar in cadrul "necirculatelor". Sunt sigur ca multi dintre noi desfacand un fisic de monede de 50 de bani , venit direct de la banca am constatat cu dezamagire ca nu gasim macar una care sa fie asa cum ne-am dori . Au XXX contacte si zgarieturi. Sa fie ele circulate ??? NU ! Comparativ cu cele mai multe dintre cele mentionate anterior moneda pusa in discutie , referindu-ma la contacte , zgarieturi poate fii considerata virgina . In afara de contacte si mici zgarieturi piesa nu are urme de circulatie iar din cauza unei fotografii cu o rezolutie mare contactele par mult mai profunde decat sunt in realitate . Moneda este necirculata !
Cristian Ciuplea

Mesaj de Cristian Ciuplea »

D-le roantichitati,

Partial aveti si dvs. dreptate.
Este adevarat ca unele monede s-au batut mai slab, calitativ.
Aici ma gindesc la 100 lei M.Viteazul.
Imi amintesca ca si moneda din aluminiu cu Brancoveanu era plina de puncte si linii.
Am primit mai multe buc., care veneau direct din banca si a fost destul de greu sa gasesc citeva mai "curate".

Dar totusi, cel care scoate banul din buzunar si plateste moneda este
colectionarul.
Degeaba sustine vinzatorul ca piesa este UNC, daca cumparatorul ii spune ca pt. el sunt prea multe contacte si o asteapta mai curata.
Fiecare colectionar trebuie sa aiba niste parametri si in functie de ei sa traga linia intre UNC si restul lumii.
Pe el nu-l poate obliga nimeni sa cumpere cea mai bombardata moneda din saculet, chiar daca ea are relief si luciu de bataie.

In asemenea cazuri eu spun ca piesa a avut ghinion.
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Domnule Cristian Ciuplea ,
O moneda necirculata nu e neaparat frumoasa , si nu neaparat indeplineste cerintele si exigentele unui colectionar .
- Poate avea zgarieturi si contacte mai multe sau mai putine .
- Poate sa aibe o batere slaba .
- Poate sa nu fie bine centrata .
- Poate sa fie batuta cu o matrita uzata si astfel micile detalii se fie prost reliefate .
- Poate avea cumulate doua sau mai multe din ipotezele de mai sus si totusi sa fie NECIRCULATA .
Nu obliga nimeni un colectionar sa cumpere o asemenea moneda , nu-i scoate nimeni banii din buzunar dar ar fi absurd ca acesta sa nege o evidenta , adica faptul ca moneda e NECIRCULATA . Daca eu merg la un targ si vanzatorul desface in fata mea un fisic de monede care mie nu-mi plac , nu cumpar , dar ar fi absurd sa-i spun "Stiti , nu cumpar ca de fapt nu sunt NECIRCULATE" . Noi aici incercam sa fim obiectivi , sa ne raportam la niste standarde iar dumneavoastra faceti asa cum ati facut mereu cand e vorba de acordarea gradarii starii unei monede , adica indemnati spre subiectivism . Gresit ! V-au raspuns destul de clar colegii mei la intrebarea dumneavoastra ( are nevoie colectionarul roman de ajutorul american, care-i spune daca moneda este UNC ? ) . Ce-ar fi ca fiecare sa ne cream un sistem dupa ureche ( de fapt realitatea nu e departe , aici in Romania ) si sa cream un fel de Turn Babel incat fiecare sa se raporteze la alte valente ? Aceasta moneda ( 50 bani 1956 ) oriunde ar fi trimisa spre gradare nu ar putea sa o incadreze sub MS60 , pentru ca este necirculata . Acest lucru ar trebui sa-l spunem aici , si nu cum am grada-o noi dupa sistemul nostru personal , pentru ca e mai putin relevant si nimeni n-o sa mai inteleaga nimic .
banivechi

Mesaj de banivechi »

roantichitati scrie:Aceasta moneda ( 50 bani 1956 ) oriunde ar fi trimisa spre gradare nu ar putea sa o incadreze sub MS60 , pentru ca este necirculata.
Perfect de acord. In ce priveste suta 1936 anulata, e XF dintr-un singur motiv: ajunsa la anulare inseamna ca a circulat. De la banca la om, de la om la casieria unde a fost retrasa din circulatie, de la casierie la uzina unde a fost anulata si de acolo (probabil furata) la muncitor acasa si mai departe la colectionar. Un traseu destul de lung, pe cind o moneda general necirculata are ca itinerar doar monetarie-banca-om-colectie.
Scrie răspuns