100 lei 1932

Dacă le cunoaștem, ne putem feri de ele!

Moderatori: Deus, Comboloi, NumisKID, PRONUMISMATICA

banivechi

100 lei 1932

Mesaj de banivechi »

este poate moneda cea mai falsificata din istoria Romaniei.
Chiar am vazut zilele trecute un exemplar cu cornul abundentei si aripa exceptional realizat. Sunet, muchie, stralucire, detalii, totul perfect. Mai putin diametrul... un pic mai mare decit originalul. Se pare chiar ca falsificatorii cei mai buni (fiindca exista mai multe variante de falsuri) executau falsurile dintr-un argint cu titlu superior monedelor oficiale, si asta din cauza ca metalul costa mult mai putin decit cei 100 lei. E drept ca exista si falsuri din cositor amestecat cu plumb, sau plumb, si chiar monede cu argint de titlu inferior. Acestea din urma sint destul de usor de identificat datorita muantei rosiatice mai pronuntate decit la originale (probabil cind erau noi nu se observa diferenta).
Poate voi reusi duminica sa scanez moneda "de Paris" de care ziceam, daca nu era dirferenta de diametru as fi putut pune mina in foc ca e buna...
capa

Mesaj de capa »

Am o moneda de 100 lei 1932 care mi se pare suspecta pentru ca atunci cand am achizitionat-o mi s-a parut grea.

Care ar fi testele necesare pentru a o considera veritabila?

In catalog se specifica: 14,0000 g, 50% argint (restul de 50% ce ar trebui sa fie?), diametru: 31 mm.

Pana acum am incercat:
- inspectie vizuala relativ la cromatica si imperfectiuni
- proba cu magnetul, (rezultat negativ)
- masurarea diametrului cu un subler (cam 31mm)
- tocmai ce am cumparat un mic cantar in care am incredere cu o marja de 5%

Presupund ca o sa arate cca 14g, pot trage o concluzie, sau mai trebuie sa fac ceva?

Falsurile din plumb, respectiv argint+cositor cam ce greutati au?
Cristian Ciuplea

Mesaj de Cristian Ciuplea »

Daca moneda este un fals turnat, ea se recunoaste destul de usor :

- porozitate
- detaliile mai fine-s slab realizate
- culoarea
- zimtii pe muchie neregulati

Am avut cu multi ani in urma vreo 3 falsuri la 100 lei 1932 f.f. bine facute.
Si cu lupa aveai mari probleme sa le recunosti !
Toate erau cu urme de circulatie, VF+ si VF-XF si mai usoare cu aproape 2g.
Gradul de conservare nu justifica insa aceasta " pierdere " de aproape 2g !
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

capa scrie:Am o moneda de 100 lei 1932 care mi se pare suspecta pentru ca atunci cand am achizitionat-o mi s-a parut grea.

- tocmai ce am cumparat un mic cantar in care am incredere cu o marja de 5%

Falsurile din plumb, respectiv argint+cositor cam ce greutati au?
Cam mare marja de 5% pentru un cantar. Mai ales ca de multe ori se masoara la 2 zecimale.
Referitor la greutati, in viitorul apropiat vei vedea prezentate cateva fasuri din tipul la care faceti referire care au greutatea cuprinsa intre 14,44g si 10,87g. Dar exista posibilitatea ca marja de greutate sa fie chiar si mai extinsa.
La fel, in cazul acestei monede nu puteti bate in cuie greutatea de 14g. Detin un fals in colectie care are greutatea de 13,98g. Asi spune ca este destul de aproiat ca si greutate.
Mai vazusem o referire intr-o carte despre monedele Paris si Londra. In cazul in care gasesc fragmentul, revin cu aceasta informatie
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
capa

Mesaj de capa »

Multumesc pentru raspunsuri si detalii.

Cantarul a indicat 13,95g pentru moneda de 100 lei 1932 Londra in discutie.

Acelasi cantar pentru diferite exemplare vf-xf de 50 bani 2006 (catalog: 6,12g) a indicat intre 6,12 si 6,17g. Ce-i drept, a fost consistent, adica a aratat aceeasi valoare pentru acelasi exemplar la masuratori succesive.

Rezumand:
- diametru: 31mm
- masa: 13,95g
- culoare corecta
- nu pare sa prezinte porozitati
- calitate detalii ok
- zimti regulati
- stare: probabil VF

O sa incerc sa furnizez si imagini zilele urmatoare, dar din raspunsurile voastre deduc ca pentru certitudine ar trebui sa o inspecteze fizic cineva cu mult mai multa experienta decat mine.

[ Completare pt mine referitor la compozitie (cf. http://www.geocities.com/romaniancoins/100lei1932.html): silver 50%, copper 40%, zinc 5%, nickel 5%. ]
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Atunci cantarul n-are nimic. In plus mai exista si o toleranta la fabricarea monedelor. N-o sa gasiti aproape niciodata aceeasi greutate la sutime.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
capa

Mesaj de capa »

Iar aceasta ar fi moneda:

Imagine
Fişiere ataşate
100lei1932xsmall.jpg
100lei1932xsmall.jpg (53.19 KiB) Vizualizat de 21460 ori
Ultima oară modificat 02 Iul 2009, 09:09 de către capa, modificat de 2 ori în total.
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

piesa este in regula
schiba
**
**

Mesaj de schiba »

In legatura cu greutatea monedelor romanesti: eu detin un numar de vreo 35 de monede de monede 1942(din care doua din 942) monedele sunt de la stare mediocra la necirculata si folsind un cantar performant am vazut o variatie de greutate de la 5.7 la 6.1 g, interesant e ca unele monede in stare foarte buna aveau sa zicem 5.85 g si unele in stare mai proasta aveau 6.05 g, deci sunt inclinat sa cred ca la monetarie lucrau romani :idea: si e foarte probabil ca toleranta maxim admisibila la o moneda sa fi fost de 3 poate chiar 4 la suta.(asta la o moneda din metal pretios, la omoneda din cupru,zinc sau nichel poate era chiar mai rau)
amonra

Mesaj de amonra »

schiba scrie: deci sunt inclinat sa cred ca la monetarie lucrau romani
In general si in particular, la Monetaria Statului ( din Romania ) lucreaza romani, mai ales in sectorul de productie .

In afara remarcii rautacioase, pot sa va spun ca daca din concept sistemul nu-ti permite sa faci ceva calitativ, nu pot tu, lucrator, sa scoti apa din piatra seaca, in general vorbind.

Asta ar insemna sa dam vina pe cele cateva zeci de mii de romani care lucreaza la Dacia dupa criteriile Renault ca masinile care le fac nu se ridica la perfomantele celor germane.

In particular, la Monetarie sunt semnale ca s-au tot facut smecherii de-a lungul timpului, asa ca nu e putin probabil sa detineti piese "interesante".
Pecunia non olet.
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

Moneda 100 lei 1932 varianta fara semnele monetariei a fost batuta la monetaria Heaton -Birmingham sau Royal Mint - Londra?
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Royal Mint - Londra
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

@schiba Dvs nu sunteti roman? Si asa lucrati la locul de munca?
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
capa

Re: 100 lei 1932

Mesaj de capa »

banivechi scrie:Poate voi reusi duminica sa scanez moneda "de Paris" de care ziceam, daca nu era dirferenta de diametru as fi putut pune mina in foc ca e buna...
Mai aveti cumva moneda? Daca da, puteti pune pe forum imagini cu ea? Va mai amintiti ce masa avea moneda, precum si ce valoarea avea diametrul?

Prea multe falsuri difera de original doar printr-un detaliu marunt, ca te si miri ca a putut fi scapat din vedere de catre falsificatori. In situatia aceasta nu mai exista nici o garantie ca o moneda care corespunde si din punctul de vedere al acelui mic detaliu este buna sau nu. Poate fi doar versiunea ulterior imbunatatita a falsului care difera de piesa buna doar prin acel mic detaliu... Si atunci ce ne facem?
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
banivechi

Mesaj de banivechi »

Moneda nu era a mea, daca mi-ar fi apartinut as fi postat atunci scanurile.
Scrie răspuns