Grosime cifre: 1 leu si 2 lei 1951-1952 aluminiu

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
capa

Grosime cifre: 1 leu si 2 lei 1951-1952 aluminiu

Mesaj de capa »

Am observat diferente legate cel putin de grosimea cifrelor la monedele specificate in subiect. Nu mi se pare ca ar fi vorba de batere slaba.

Stie cineva mai multe?

Spre exemplificare, o imagine cu 3 "tipuri" de milesim pentru 1 Leu (diferente mai clare la cifra 9).
Fişiere ataşate
leu1951-1952.jpg
leu1951-1952.jpg (9.12 KiB) Vizualizat de 5404 ori
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Diferente , la milesim se intalnesc la mai multe monede . Exista posibilitatea ca modelul care era executat la scara mare , sa nu contina milesimul . Nu continea milesimul pentru a putea fi folosit mai multi ani . Acest model era multiplicat , se aplica milesimul si apoi dupa acele modele cu milesimele aplicate , cu ajutorul pantografului se realizau matritele ce urmau a bate masa monetara . De aici ar putea teoretic rezulta acele diferente . Nu le consider variante .
banivechi

Mesaj de banivechi »

roantichitati scrie:Nu le consider variante .
Daca exista deosebiri semnificative de forma sau dimensiuni ale milesimului la monede din acelasi an atunci e vorba de variante. Cum ar fi 9 drept, 9 rotunjit, milesim mai lat sau mai ingust, etc.
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

La un moment dat, am supus studiului o moneda de 2 lei 1951 pe pagina ASTA, dar in afara de capa, nu prea a bagat-o lumea in seama.
Este drept ca difera un pic asezarea cifrelor in milesim, dar sunt diferente destul de evidente. Iar asta poate insemna 2 tipuri de matrite.

Pe link-ul de mai sus gasiti si poza la vreo 800 kilo.
Fişiere ataşate
2 lei 1951.jpg
2 lei 1951.jpg (94 KiB) Vizualizat de 5281 ori
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
capa

Mesaj de capa »

Yu_L.Yan scrie:La un moment dat, am supus studiului o moneda de 2 lei 1951 pe pagina ASTA, dar in afara de capa, nu prea a bagat-o lumea in seama.
Este drept ca difera un pic asezarea cifrelor in milesim, dar sunt diferente destul de evidente. Iar asta poate insemna 2 tipuri de matrite.

Pe link-ul de mai sus gasiti si poza la vreo 800 kilo.
Asa este! Nu-mi explic cum, dar am uitat de thread-ul respectiv. Studiul dumneavoastra este, de fapt, relevant pentru teoria mai multor tipuri de matrite.

Cate tipuri/variante sunt de fapt?
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

banivechi scrie:
roantichitati scrie:Nu le consider variante .
Daca exista deosebiri semnificative de forma sau dimensiuni ale milesimului la monede din acelasi an atunci e vorba de variante. Cum ar fi 9 drept, 9 rotunjit, milesim mai lat sau mai ingust, etc.
Daca diferentele ar fii mari si din forma milesimelor putem trage concluzia ca ele au fost create in mod voit diferite , ca acest lucru sa constituie un design diferit , da , as fi de acord ca am putea vorbi de variante , insa cand vorbim de doua monede batute cu doua matrite care se voiau sa respecte acelas model , si dintr-o eroare au iesit mici diferente ...nu nu sunt de acord ca sunt variante . Aici dupa parerea mea cred ca este vorba de o realizare gresita pe modelul de pe care s-a efectuat matrita ........ dar se poate discuta .Vorbind despre un exemplu concret , clar : 5 Lei 1883 . Diferenta nu este numai la dimensiune (0,5 mm altfel este o diferenta MARE raportata la "marimea" caracterelor ) dar si design`ul literelor DIFERA !Diferente la milesim putem observa si la 2 Lei 1875 , 5 Lei 1882 ... si exemplele ar putea continua . Aici nu cred ca acele diferente au fost planificate , ci sunt rezultatul unor schimbari nereusite (pe modelele folosite in anii precedenti ) pe care s-au schimbat milesimele , si dupa care ulterior s-au realizat matritele . Asta este o doar o ipoteza , dar dupa parerea mea este una plauzibila care ar putea explica diferentele care apar .
capa

Mesaj de capa »

Mentionez ca o dezbatere similara despre ce poate fi considerat varianta se gaseste aici.

Eu recunosc ca am o problema mare cu "variantele" de la 5 lei 1978 (atat perle cat si picioare de trepied). Daca acelea sunt variante, atunci diferentele de milesim (grosime, distanta, marime) sunt mai mult decat variante. :evil:
Scrie răspuns