contramarci husi vovriesti
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
Buna.la prima ?am fost cam pasivi.nu dimo13.ma scuzati lasam asta.ma interiseaza mult contramarcile depe husi vovriesti.ce cunoasteti despre ele?ma scuzati de foto sunt cam rele.multumesc.
- Fişiere ataşate
-
- SANY1258.JPG (78.31 KiB) Vizualizat de 20348 ori
-
- SANY1261.JPG (59.76 KiB) Vizualizat de 20348 ori
-
- SANY1263.JPG (57.36 KiB) Vizualizat de 20348 ori
Contramarcile cunoscute sunt descrise in cartea lui Preda la sfarsit. Dupa cum e normal, catalogul nu cuprinde decat contramarcile cunoscute de autor. De aceea nu chiar toate care pot fi gasite vor fi prezente acolo. Mai interesant ar fi de stiut daca exista contramarci comune cu alte monede, de alt tip.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Re: contramarci husi vovriesti
Atata timp cat functia lor nu a fost lamurita deplin, e vorba de ipoteze. Ritual, ornamentatie sau simplu insemn al unei anumite populatii, nu se stie sigur. Pentru Husi-V s-a considerat mai degraba functia de ornament, avand in vedere ca respectivele contramarci apar in tot felul de combinatii, in numar divers, nefiind ceva unitar. Exista alte tipuri “barbare” ce au fost contramarcate si taiate precis, in acelasi loc, asa incat s-ar putea presupune un rol mai concret.
Moneda dvs. pare un exemplu de piesa ce a “devenit” Husi-V tocmai prin cele doua operatii, cu alte cuvinte sa fi fost batuta intr-un loc, apoi sa ajunga la alta populatie care a recurs la procedeul stiut. Este putin stilizata, cu o incercare de legenda, aduce mult cu primele imitatii Filip al II-lea, care nu aveau ceva specific, incercand sa reproduca modelul.
Exista si cele de la Vovriesti, dar fara imagini.
http://clasate.cimec.ro/
Moneda dvs. pare un exemplu de piesa ce a “devenit” Husi-V tocmai prin cele doua operatii, cu alte cuvinte sa fi fost batuta intr-un loc, apoi sa ajunga la alta populatie care a recurs la procedeul stiut. Este putin stilizata, cu o incercare de legenda, aduce mult cu primele imitatii Filip al II-lea, care nu aveau ceva specific, incercand sa reproduca modelul.
O cercetare s-ar baza mult pe volumul lui C. Preda, amintit de domnul berserkr. Dar v-ar putea interesa si o vizita pe cimec.ro, unde in sectiunea de "bunuri clasate in patrimoniu" sunt si cateva zeci de piese Husi-Vovriesti din tezaurul de la Turulung (Satu Mare) - (Muzeul Judetean din Satu Mare).vicvas scrie:ma interiseaza mult contramarcile depe husi vovriesti
Exista si cele de la Vovriesti, dar fara imagini.
http://clasate.cimec.ro/
buna.si eu detin citeva zeci hu.vov.din 35 contramarci 1 se repeta pe mai multe monede cea depe foto.cred ca nu le voi arata pe toate ma tem ca voi provoca tema de se face falsuri.cine sa mai intilnit cu asa cont.mar.ca depe foto?
- Fişiere ataşate
-
- SANY1272.JPG (65.02 KiB) Vizualizat de 20192 ori
Re: contramarci husi vovriesti
Nu se vede mare lucru in fotografie. Puteti pune una mai bine focalizata? In alta ordine de idei contramarcile n-au legatura cu falsificarea. Dimpotriva, cred ca-i mai greu sa falsifici monede cu contramarci.vicvas scrie:buna.si eu detin citeva zeci hu.vov.din 35 contramarci 1 se repeta pe mai multe monede cea depe foto.cred ca nu le voi arata pe toate ma tem ca voi provoca tema de se face falsuri.cine sa mai intilnit cu asa cont.mar.ca depe foto?
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
pe ultima foto e o schita a contramarcii.in privinta calitatii/foto ma voi adresa la un fotgraf prof.si voi indrepta gresala. pe foto am numai schi.la 35 contr.marci.
O moneda cu respectiva contramarca e si mai jos. Desi e clar ca apare pe mai multe exemplare Husi-V, nu sunt in masura sa spun daca exista si pe alte tipuri. E de vazut, de cautat. Poate discutia se va extinde, eventual daca dumneavoastra, vicvas, veti adauga si celelalte contramarci (merg si schitele
). Ar fi interesant si migalos, dar merita.
www.acsearch.info/record.html?id=151599
www.acsearch.info/record.html?id=151599
contramarci husi vovaiesti
bine.Da cite cont.marci sunt in cartea lui preda?si cine le are? as dori sa le cunosc.
- Fişiere ataşate
-
- SANY1271.JPG (57.12 KiB) Vizualizat de 20003 ori
Interesant! Aveti si din Preda dar si destule care nu se regasesc si acolo. De exemplu pe cea care seamana cu litera delta (cu bordura exterioara) am mai vazut-o undeva pe net pe un Husi (si nu este si in Preda). Cele de mai jos (fotografia a fost rapida, scuze pentru calitate) sunt din Preda:
- Fişiere ataşate
-
- PredaHusi.jpg (34.18 KiB) Vizualizat de 19980 ori
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
ma scuzati am uitat sa va spun ca pe o moned.husi.vov inafara de 3 contramarci si o taietura are si o gaura.e scris de asa ceva in cartea lui Preda?
Gaura este probabil facuta cu alt scop si nu este specifica acestor monede. Sunt multe monede care au o gaura, mai ales dintre cele folosite la ritualul de inmormantare. Altele au fost folosite ca podoaba.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
e clar ca cu contr.marci.e putina informatie dar cu taiturile de pe husi vov? ce se stie? de obicei au cite o taetura dar eu am in colec.monede cu2 si cu3 taeturi si am una cu 4 ce sa fie oare..?
- PRONUMISMATICA
- Site Admin