Care credeti ca este cea mai "de pret" bancnota pe
- GHEORGHIU RAMIRO GABRIEL

Mie personal imi plac mai multe bancnote romanesti...si din perioada interbelica ( 500 lei 1942 )....grea alegere...
Alta bancnota care imi place este cea de 10000 de lei cu Nicolae Iorga, anul emisiunii 1994.
Pentru ca era plina de semnificatii si avea si cea mai mare valoare nominala la aceea data.
Pe partea frontala a bancnotei vegheaza Iorga si..... sarpele
....stiti cum se spune : banul ochiul....
Ganditorul de la Hamangia, statuia Fortunei si Muzeul de istorie din Bucuresti "sunt intalniti "
pe verso-ul bancnotei.
Alta bancnota care imi place este cea de 10000 de lei cu Nicolae Iorga, anul emisiunii 1994.
Pentru ca era plina de semnificatii si avea si cea mai mare valoare nominala la aceea data.
Pe partea frontala a bancnotei vegheaza Iorga si..... sarpele
Ganditorul de la Hamangia, statuia Fortunei si Muzeul de istorie din Bucuresti "sunt intalniti "
- Fişiere ataşate
-
- SANY1915.JPG (58.43 KiB) Vizualizat de 14902 ori
GHEORGHIU RAMIRO GABRIEL scrie:Pe partea frontala a bancnotei vegheaza Iorga si..... sarpele....stiti cum se spune : banul ochiul....
Sarpele-zeu Glycon nu este dracul. Din el a derivat Asclepios, care nici el nu are vreo legatura satanica.
http://www.livius.org/gi-gr/glykon/glykon.html
http://ro.wikipedia.org/wiki/Glykon - este si o rubrica dedicata nusmismaticii
p.s. personal nu mi-au placut bancnotele din perioada 1991-1996
Divide et impera
-
cartelcoserv

-
KLARK
- GHEORGHIU RAMIRO GABRIEL

Sarpele a servit drept simbol in multe epoci si civilizatii, fiind admirat si dispretuit, adorat si detestat.
Exista doua etape in existenta simbolistica a sarpelui.
Inainte de crestinism sarpele era un simbol pozitiv, in Macedonia era simbolul fertilitatii.
Dupa crestinism si conform Bibliei, sarpele este semnul raului, ispitei, tradarii.
Eu ma refeream simbolul sarpelui in etapa crestina.
Exista doua etape in existenta simbolistica a sarpelui.
Inainte de crestinism sarpele era un simbol pozitiv, in Macedonia era simbolul fertilitatii.
Dupa crestinism si conform Bibliei, sarpele este semnul raului, ispitei, tradarii.
Eu ma refeream simbolul sarpelui in etapa crestina.
-
cartelcoserv

@banivechi Nu din Glykon a derivat Asklepios. Asklepios este un zeu mult mai vechi, Glykon este "inventia" lui Alexandru din Abonuteichos din vremea lui Marcus Aurelius. Un presupus sarlatan care si-a ridicat un templu fiind considerat preot al "zeului" inventat de el. Lucian din Samosata povesteste toata tarasenia. Apoi Glykon s-a raspandit in provinciile apropiate. Asklepios are un cult mult mai vechi.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!