Sadagura Para 3 Denghi 1772 cu legenda tip 1771

Monede medievale care au circulat pe teritoriul României.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, BogdanC

banivechi

Mesaj de banivechi »

Discutam se pare de lucruri diferite:
Dv aveti para-3denghi 1771 (Nr. 4910 in Uzdenikov), iar eu spuneam de 1772 cu Valak (4913).
Moneda din 1771 este cunoscuta de Buzdugan, dar cea din 1772 cu aceasta inscriptie nu, ci doar cu Valosk. Nu va speriati, ca si cea din 1771 e rara! Cred ca cea care apare "vindut" pe site-ul meu (1771) am dat-o acum vreo doi ani cu peste 100 euro, daca mai tin bine minte. A fost si ultima vinduta, apoi am refuzat sa mai dau Sadagure...
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

Mircea, nu ar fi rau sa pui si o poza aici pe forum, pentru a vedea cu totii exact legenda. Ar fi in folosul multor colectionari.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Urmarind linkurile veti vedea trei monede Para 3 Denghi diferite:
o proba 1771S cu cifrul imparatesei Ecaterina a II-a si cu inscriptia gresita MOLD. PARA. POLO. (in loc de MOLD. PARA. VOLO.)
una 1772 cu inscriptia MON. MOLD. I. VALAK;
una "normala" 1772 cu inscriptia MON. MOLD. I. VALOSK.
http://www.wtricks.com/bani/3x_para_3_dengi_av.jpg
http://www.wtricks.com/bani/3x_para_3_dengi_rv.jpg
bejan

Mesaj de bejan »

Am scos la vanzare o moneda "normala".
http://www.okazii.ro/catalog/2235129/ob ... #div_photo
Peste 3 saptamani e targul la brasov si trebuie bani pentru alte monede. :D
banivechi

Mesaj de banivechi »

Hm... o para cu legenda normala la un pret anormal la o prima vedere... si e licitata!!! Insa in starea in care e... merita!
http://cgi.ebay.fr/AUGSBURGER-Russland- ... dZViewItem
Totusi, ce se vede din muchie mi se pare suspect: in starea VF+++ ar trebui ca relieful muchiei (in "os de peste") sa fie exceptional, insa muchia pare plana. Hmmm! :?:
banivechi

Mesaj de banivechi »

Si o moneda de 2 para-3 copeici, dar asta nu cred ca se va vinde:
http://cgi.ebay.fr/AUGSBURGER-Russland- ... dZViewItem
Sint curios...
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Muchia e foarte ciudata la prima. Am vazut caeva zeci de piese de Sadagura, unele in stare exceptionala, dar asa o muchie nu am vazut la niciuna din ele. Eu as zice ca e mai degraba o copie moderna. Muchia seamana foarte mult cu muchia la piesa falsa de XX polture de Rakoczi pe care am cumparat-o la Brasov :)
florin232

Mesaj de florin232 »

Nu pare prea sanatoasa asta :lol:
Boga

Mesaj de Boga »

am si eu 2 monede din 1772 tot para dar sunt de marimi diferite...inscriptiile de pe ele sunt cam aceleasi doar ca la una din ele nu se vede inscriptia de pe o parte...asa ca diferenta vizibila este de marime...stiti cumva daca au si denumiri diferite? urmeaza sa postez si poze cu ele la topicul "evaluari, identificari...."
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Boga scrie:am si eu 2 monede din 1772 tot para dar sunt de marimi diferite...inscriptiile de pe ele sunt cam aceleasi doar ca la una din ele nu se vede inscriptia de pe o parte...asa ca diferenta vizibila este de marime...stiti cumva daca au si denumiri diferite? urmeaza sa postez si poze cu ele la topicul "evaluari, identificari...."
Moneda mai mica este 1 Para 3 Denghi, iar cea cu diametrul mai mare este 2 Para 3 Kopieki. Pentru informatii suplimentare va recomand site-ul http://www.banivechi.home.ro/ .
ioan50

sadagura

Mesaj de ioan50 »

buna seara ! Astazi am achizitionat de la cineva(un prieten) 2 sadagure.
Prima este proba de 3 denghi(anul???) 11,4 gr iar a doua este 2 para 3 kopieki 1772 15,4 gr.
Problema consta in faptul ca nici el nu a spus un pret, nici nu stiu cat valoreaza in acest moment.
Poate cineva sa- mi spuna un pret de piata al acestora si eventual cateva comentarii despre ele.Rugamintea ar veni in special pentru d-l bani vechi(care, cu amabilitate mi-a oferit de multe ori informatii pertinente, pentru care ii multumesc inca o data) dar orice pareri sunt binevenite.
multumesc anticipat tuturor
cu stima
ioan
(scanurile nu sunt foarte reusite)
Fişiere ataşate
sadagura.JPG
sadagura.JPG (55.62 KiB) Vizualizat de 21873 ori
proba sad.JPG
proba sad.JPG (60.84 KiB) Vizualizat de 21873 ori
SCHIMB DE IDEI
banivechi

Mesaj de banivechi »

Intr-adevar, prima este o proba de 3 denghi 1771 (model ce nu a fost aprobat spre emitere datorita faptului ca apare cifrul tarinei Elisabeta a II-a iar rusii nu doreau ca aceasta emisiune monetara sa fie asociata in vreun fel cu ei, pentru a nu avea obligatii ulterioare legate de acceptarea acestor monede ce nu respectau nici macar standardele stabilite in ucazul ce autoriza emiterea lor - stanarde ce erau oricum inferioare celor imperiale rusesti. Plus ca si legenda e gresita : apare POLO in loc de VOLO (sau VALA) de la Valahia.
O moneda rara cu R mare. Ma abtin sa fac o evaluare de pret, starea e foarte slaba. Oricum, luati-o si in aceasta stare, degraba nu veti mai gasi alta.
A doua e de valoare mica. Dar, si ea e o bucatica din ce a fost odata un tun turcesc...
ioan50

sadagure

Mesaj de ioan50 »

multumesc d-le bani vechi
de luat, le-am luat....insa " imi dai cat consideri tu" ma apasa.
chiar nu stiu cat sa-i ofer pe cele doua, mai ales ca mai are si un delfinas olbian super frumos care va ajunge tot la mine, sper
spuneti o suma....fiind total impartial...nu va angajeaza cu nimic
multumesc
stima
SCHIMB DE IDEI
banivechi

Mesaj de banivechi »

O proba chiar mai slaba decit a mea a fost 800$ licitata pe ebay anul asta. Dar legenda lizibila. A Dv poate atinge 100 dar cu cit depaseste aceasta suma nu am idee.
A doua moneda nu valoreaza mare lucru. 5-10 euro.
ioan50

multumesc

Mesaj de ioan50 »

multumesc mult
toata stima
SCHIMB DE IDEI
Scrie răspuns