tetrodrahma filipII -?

Monede grecești, romane, bizantine.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
vicvas

tetrodrahma filipII -?

Mesaj de vicvas »

salut.am gasit niste monede de tip husi vovriesti dar pe una nu o cunosc imi pare ca e tetrodrahma filipII.cine ocunoaste ajutatima.Ar.12g.diam25.5
Fişiere ataşate
SANY1224.JPG
SANY1224.JPG (77.14 KiB) Vizualizat de 13148 ori
SANY1225.JPG
SANY1225.JPG (54.07 KiB) Vizualizat de 13148 ori
dimo13

Mesaj de dimo13 »

Salutare. Strict legat de intrebarea dumneavoastra, sigur nu e Filip al II-lea (observati reprezentarile, "legenda" si greutatea). Totusi, daca ati amintit de Husi Vovriesti, inseamna ca le cunoasteti - exista multe variante, ceea ce a si dus la ipoteza ca ar fi fost stranse de pe o arie larga si folosite, de asemenea au de obicei si taieturi de control. Moneda dvs. are, intr-adevar, reversul inspirat de tetradrahmele lui Filip, dar aversul pare a fi preluat de pe piesele lui Lisimah, redand un Alexandru imberb si barbarizat.
vicvas

teteodrahma filipII ?

Mesaj de vicvas »

multumesc.si cum se califica corect numismatic?denumirea.si ce se stie de asa tip de piese.?sint multe.rare.?asi dori sa stiu mai multe despre ea
dimo13

Mesaj de dimo13 »

N-as sti sa raspund exact. :) Am evitat sa o numesc Husi Vovriesti, desi categoria asta e eterogena. N-o pot incadra intr-un tip, deci nu pot indica nici o referinta si oferi amanunte. Pe de alta parte exista numeroase imitatii barbare inclasificabile, tot soiul de variante si combinatii (deci nu numai dupa model Filip al II-lea), ca si in cazul monedei dvs. (daca nu m-am inselat si intr-adevar aversul se inspira de la Lisimah). Cred ca piesa e interesanta si nu imi amintesc sa fi vazut vreun exemplar similar; mi-a atras atentia modul in care a fost batuta, ceea ce duce cu gandul la unele monede celtice din sud-vestul Daciei, la care stanta nu a acoperit tot flanul, iar marginile sunt mult rotunjite.
Oricum, poate vor mai aprea pareri care sa aduca lamuriri. :)
Numai bine
vicvas

tetrodrahma filipII ?

Mesaj de vicvas »

multumesc dimo.cu timpu voi trimite si foto la mon.husi vovriesti.au si contramarci.e interesant .
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Interesanta moneda intr-adevar. Ader la ce-a spus dimo13 referitor la avers si batere. Este interesant si reversul mai ales ca la mijlocul calului este un element care la prima vedere ar putea sa para scara seii. Insa relieful e prea pronuntat raportat la gradul de uzura al piesei. Sa fie o contramarca? Legat de identificare, m-am uitat in Preda, Pink, Dembski si n-am gasit o combinatie asemanatoare. Aversul are ceva comun parca din Pink 113. Reversul nu-l gasesc decat sugerat de altele dar de mai multe tipuri si la niciunul n-am intalnit combinatia monedei de fata. Ar putea fi o hibrida. Perioada baterii e timpurie - cred - fata de modelele mai stilizate atribuite in mod normal getilor/dacilor.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
dimo13

Mesaj de dimo13 »

vicvas scrie:cu timpu voi trimite si foto la mon.husi vovriesti.au si contramarci.e interesant .
Ar fi ceva binevenit. :)
berserkr scrie: Aversul are ceva comun parca din Pink 113. Reversul nu-l gasesc decat sugerat de altele dar de mai multe tipuri si la niciunul n-am intalnit combinatia monedei de fata. Ar putea fi o hibrida.
Si eu cred ca hibrida. Care sunt de cele mai multe ori foarte rare sau inedite. :)
Ca simplu fapt, o imagine comparativa a trei aversuri, deoarece am observat o redare aproape identica a ochilor. Daca nu e o idee fortata, poate ca aria de provenienta e cam aceeasi, desi, sigur, nu s-ar putea spune ca sunt contemporane. De remarcat ca si exemplarul Larissa e aparte, foarte diferit de majoritatea modedelor din acest tip. Cea din urma, o imitatie Macedonia Prima, foarte rara.
Sursa imaginilor:
www.acsearch.info/record.html?id=45525
http://www.coinarchives.com/a/lotviewer ... 595&Lot=16
Fişiere ataşate
av.jpg
av.jpg (40.19 KiB) Vizualizat de 12959 ori
vicvas

tetrodrahma filipII ?

Mesaj de vicvas »

Monedele hibride sunt pretuite de colectionari? Si cam intre ce preturi se coteaza? multumesc
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Dupa cum s-a mai spus de multe ori pe forum, pretul unei monede este cel pe care este dispus sa-l plateasca o persoana intr-un anumit moment (cel al ofertei). In rest, gasiti preturi la orice fel de moneda pe net. Oricum, la sectiunea "Discutii - monede antice" este bine sa discutam aspecte ale acestui domeniu. Daca vindeti ceva, puteti anunta la "Vanzari", conform indicatiilor de acolo (adica fotografie si pret dorit). Oricum, informativ, n-am auzit inca de un colectionar de hibride, insa cine stie, poate se specializeaza cineva dintre colegii de forum:)
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Cacuci

Mesaj de Cacuci »

Numai mie mi se pare asemanarea destul de izbitoare si a formei fetei si a maxilarului intre piesa in cauza si imitatia dupa Macedonia Prima postata mai sus? Mie mi se pare ca sunt mai multe asemanari decat ochii.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Partea de jos este asemanatoare dar de la linia parului in sus nu mai seamana. Buzele iarasi sunt diferite chiar daca au cam acelasi unghi. Si arcul sprancenelor este diferit.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
dimo13

Mesaj de dimo13 »

Da, mai sunt asemanari. Cand le-am atasat, am insistat pe ochi, deoarece, desi sunt redati simplu, in acelasi timp au ceva specific, gandindu-ma ca s-ar putea intrevedea o legatura. De pilda, daca exemplul nu e deplasat, unele monede din tipurile Prundu, Larissa si chip ianiform au unele amanunte reprezentate identic - cum ar fi piciorul calaretului, si despre ele stim oricum ca vin cam din aceeasi zona. Despre cele de mai sus... :noidea:
vicvas

tetrodrahma filipII ?

Mesaj de vicvas »

spuneti va rog in ce directie sa cautam informatie?despre moneda aceasta,in net nu gasesc.ori ca pe vremuri in biblioteca nationala poate gasesc ceva?
Scrie răspuns