bonuri masa
-
cartelcoserv

votez pentru DA !
.... chiar daca in prezent nu au mare valoare pentru colectionari !!!
.... nici piesele vechi pe care noi oferim sume considerabile in prezent in epoca lor nu reprezentau mari valori pentru colectionari !!!!
cine colectiona in 1917-1919 biletele emise de Primaria din Cernauti ????..... cat oferim azi pentru a avea in colectie macar o piesa de acest tip ??!!
.... la vremea respectiva nu le colectiona nimeni !!!!
Tichet 1 leu ONT Carpati Brasov
http://www.okazii.ro/catalog/37598888/T ... ml#galerie
BON VALORIC 100 LEI CU CUPON COOP. DE CONSUM
http://www.okazii.ro/catalog/35208737/B ... ml#galerie
.... chiar daca in prezent nu au mare valoare pentru colectionari !!!
.... nici piesele vechi pe care noi oferim sume considerabile in prezent in epoca lor nu reprezentau mari valori pentru colectionari !!!!
.... la vremea respectiva nu le colectiona nimeni !!!!
Tichet 1 leu ONT Carpati Brasov
http://www.okazii.ro/catalog/37598888/T ... ml#galerie
BON VALORIC 100 LEI CU CUPON COOP. DE CONSUM
http://www.okazii.ro/catalog/35208737/B ... ml#galerie
- Fişiere ataşate
-
- 5 kor
- xxx.jpg (63.79 KiB) Vizualizat de 14560 ori
-
cartelcoserv

Eu zic ca nu. Definitia de moneda/bancnote de necesitate nu se aplica in acest caz. Nu sint emise de autoritatile locale, in primul rind, nu sint emise datorita lipsei monedei de pe piata, si cu atit mai putin nu datorita unei situatii de asediu, razboi, ocupatii militare, revolutii sau rascoale. Sint un simplu bon valoric de unica folosinta si teoretic valabil doar daca e completat cu numele celui indreptatit sa-l foloseasca. Unde ati mai vazut bani de necesitate folosibili doar o data si doar de o persoana?
Ar fi notgeld daca ar fi de o valoare echivalenta a unei monede (1, 5, 10, 50 bani) care nu s-ar gasi pe piata din varii motive (unul sa zicem ca ar fi acela ca datorita lipsei de materii prime pe timp de razboi monedele de 50 bani au fost retrase pentru a se face tuburi de cartuse, tot datorita razboiului preturile sint tinute sub control, si un bilet de tramvai costa 1,50 lei, dar nemaiexistind monede primaria decide sa emita notgelduri de 50 bani, bancnotele de polimer emise de BNR continuind sa existe. Astfel dai doua bancnote de un leu pe un bilet si primesti rest un bon de 50 bani valabil doar in orasul respectiv, pe care miine il poti folosi la cumpararea unui pachet de tigari sau la plata impozitului pe locuinta, si eventual preschimbabil in moneda in 6 luni dupa razboi, de exemplu. Acela e un notgeld, nu un bon de masa.
Ar fi notgeld daca ar fi de o valoare echivalenta a unei monede (1, 5, 10, 50 bani) care nu s-ar gasi pe piata din varii motive (unul sa zicem ca ar fi acela ca datorita lipsei de materii prime pe timp de razboi monedele de 50 bani au fost retrase pentru a se face tuburi de cartuse, tot datorita razboiului preturile sint tinute sub control, si un bilet de tramvai costa 1,50 lei, dar nemaiexistind monede primaria decide sa emita notgelduri de 50 bani, bancnotele de polimer emise de BNR continuind sa existe. Astfel dai doua bancnote de un leu pe un bilet si primesti rest un bon de 50 bani valabil doar in orasul respectiv, pe care miine il poti folosi la cumpararea unui pachet de tigari sau la plata impozitului pe locuinta, si eventual preschimbabil in moneda in 6 luni dupa razboi, de exemplu. Acela e un notgeld, nu un bon de masa.
2 exemple
1. 2009 - cupon consumatie Avalanche Club - MSD - Poiana BV-decembrie 2009
(MSD fiind o companie farmaceutica)
2. 2008 - bon de masa - Congresul Roman de Reumatologie
1. 2009 - cupon consumatie Avalanche Club - MSD - Poiana BV-decembrie 2009
(MSD fiind o companie farmaceutica)
2. 2008 - bon de masa - Congresul Roman de Reumatologie
- Fişiere ataşate
-
- reumato
- x1.jpg (83.35 KiB) Vizualizat de 14539 ori
-
- MSD
- 2009 - cupon consumatie club MSD -Poiana BV-decembrie.09.jpg (56.71 KiB) Vizualizat de 14539 ori
.... domnule banivechi acum ne asediaza guvernantii !!!!
.... turcii nu mai sunt la moda !!!! 
.... scopul teoretic al acestor tichete de masa, pentru a ne incadra in definitia oferita de dumneavoastra ar fi urmatorul:
salariatul nu mai are bani de mancare din salar iar angajatorul ii ofera "tichete de masa" doar pentru a-i mai prelungi agonia si pentru a putea munci in continuare !!!!!!!!!!!!!
... adevarul e ca aceste tichete ar trebui trecute la o categorie separata "Diverse tichete si bonuri valorice fara putere circulatorie." si nu la categoria "notgeld", dar nu trebuie negata valoarea lor in colectiile anilor 2050 !!!!

.... scopul teoretic al acestor tichete de masa, pentru a ne incadra in definitia oferita de dumneavoastra ar fi urmatorul:
salariatul nu mai are bani de mancare din salar iar angajatorul ii ofera "tichete de masa" doar pentru a-i mai prelungi agonia si pentru a putea munci in continuare !!!!!!!!!!!!!
... adevarul e ca aceste tichete ar trebui trecute la o categorie separata "Diverse tichete si bonuri valorice fara putere circulatorie." si nu la categoria "notgeld", dar nu trebuie negata valoarea lor in colectiile anilor 2050 !!!!
1907
... iata si o piesa deosebita pe care nici unul dintre noi nu ar neglija-o dar pe care nu cred ca cineva a pus-o in clasor in anul emiterii : 1907 !!!! 
... nu e rau sa le numim "jetoane" de hartie !
... nu e rau sa le numim "jetoane" de hartie !
- Fişiere ataşate
-
- 1907
- xxxx.jpg (87.38 KiB) Vizualizat de 14522 ori
-
cartelcoserv

si pe mine m-au convins in oarecare masura , in special partea cu faptul ca majoritatea sunt nominale.asta m-a dus cu gandul la cecuri (si acestea sunt,in majoritate, nominale)
totusi, subliniez in definitia lor cateva cuvinte
Notgeld (German for "emergency money" or "necessity money") was special money issued primarily in Germany and Austria to deal with economic crisis situations such as a shortage of small change or hyperinflation. It was not issued by the central bank (Reichsbank) but by various other institutions, e.g. town savings banks, municipalities, private and state-owned firms. It was therefore not legal tender, but rather a mutually-accepted means of payment in a particular locale or site.
acum,argumentarea mea vine:
oare ticketele cadou nu sunt acceptate ,mutual,ca mijloc de plata? eu cunosc o multime de locuri unde sunt acceptate,mai mult,eu am primit o datorie in tickete ,tickete pe care le-am folosit apoi in cumparaturile proprii
aduc in discutie si definitia voucher-ului
A voucher is a bond which is worth a certain monetary value and which may be spent only for specific reasons or on specific goods. Examples include (but are not limited to) housing, travel, and food vouchers. The term voucher is also a synonym for receipt and is often used to refer to receipts used as evidence of, for example, the declaration that a service has been performed or that an expenditure has been made.
The term is also commonly used for education vouchers, which are somewhat different.
ca exemplu de voucher este data :
This British Army Forces Voucher, issued to soldiers in Germany following World War II, may be used only in canteens or other specified transactions.
totusi, subliniez in definitia lor cateva cuvinte
Notgeld (German for "emergency money" or "necessity money") was special money issued primarily in Germany and Austria to deal with economic crisis situations such as a shortage of small change or hyperinflation. It was not issued by the central bank (Reichsbank) but by various other institutions, e.g. town savings banks, municipalities, private and state-owned firms. It was therefore not legal tender, but rather a mutually-accepted means of payment in a particular locale or site.
acum,argumentarea mea vine:
oare ticketele cadou nu sunt acceptate ,mutual,ca mijloc de plata? eu cunosc o multime de locuri unde sunt acceptate,mai mult,eu am primit o datorie in tickete ,tickete pe care le-am folosit apoi in cumparaturile proprii
aduc in discutie si definitia voucher-ului
A voucher is a bond which is worth a certain monetary value and which may be spent only for specific reasons or on specific goods. Examples include (but are not limited to) housing, travel, and food vouchers. The term voucher is also a synonym for receipt and is often used to refer to receipts used as evidence of, for example, the declaration that a service has been performed or that an expenditure has been made.
The term is also commonly used for education vouchers, which are somewhat different.
ca exemplu de voucher este data :
This British Army Forces Voucher, issued to soldiers in Germany following World War II, may be used only in canteens or other specified transactions.
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Daca bonurile de masa se pot incadra la categoria notgeld sau nu, cred ca poate spune si definitia notgeldurilor. Am incercat sa le fac si eu o definitie surta aici.
Ideile principale le-a enumerat si d-l banivechi mai sus.Definiţia notgeldurilor cred că este cunoscută de fiecăre colecţionar, sunt obiecte din diferite materiale, cu caracter de monedă şi putere circulatorie pe plan local, emise de autorităţi, diverse instituţii, unităţi militare, persoane private, sau intreprinderi.
În general apar în situaţii speciale, când este penurie de monedă, în special monedă măruntă, pe piaţă. Caracteristica lor principală este că sunt acceptate la plată de către emitent, indiferent dacă este vorba de autorităţi, sau persoane private. La preschimbare cel care le deţinea primeşte contravaloarea lor în monedă legală, sau în marfă (bunuri). Valoarea nominală poate fi uneori puţin mai neobişnuită, dar în general sunt identice cu nominalul monedelor mărunte lipsa cărora din circulaţie încearcă s-o suplinească.
-
cartelcoserv

-cateva obiectii la cele scrise de banivechi:
-din definitia notgeld , rezulta foarte clar ca nu numai autoritatile locale emit aceste bonuri valorice
-orice colectionar de notgelduri va poate trimite scanari ale notgeldurilor austria de 99 heller.bineinteles,nu veti gasi niciodata o bancnota sau moneda cu aceasta valoare.
-din definitia notgeld , rezulta foarte clar ca nu numai autoritatile locale emit aceste bonuri valorice
-orice colectionar de notgelduri va poate trimite scanari ale notgeldurilor austria de 99 heller.bineinteles,nu veti gasi niciodata o bancnota sau moneda cu aceasta valoare.
.... raspuns FALS !!!!!!!!
....chiar numismatica romaneasca are cel mai bun exemplu: moneda de 12 1/2 Lei !!!!!!!!!!!!!!!
domnii mei ... e timpul sa intelegem ca Romania e "tara tuturor posibilitatilor" si nu America !!!
....chiar numismatica romaneasca are cel mai bun exemplu: moneda de 12 1/2 Lei !!!!!!!!!!!!!!!
domnii mei ... e timpul sa intelegem ca Romania e "tara tuturor posibilitatilor" si nu America !!!
- Fişiere ataşate
-
- 12.5 lei
- 12lei1906a.jpg (34.12 KiB) Vizualizat de 14481 ori
Ultima oară modificat 10 Ian 2010, 21:50 de către simaky, modificat 1 dată în total.
-
cartelcoserv