gradare & evaluare
gradare & evaluare
... daca e posibil ... o evaluare si o gradare a celor 2 pies eva rog !
multumesc !
multumesc !
- Fişiere ataşate
-
- av
- 1894 - avv.JPG (93.07 KiB) Vizualizat de 9427 ori
-
- rv
- 1894 - rvv.JPG (84.12 KiB) Vizualizat de 9427 ori
Ambele XF (parerea mea). Valorile sunt diferite pt. fiecare - functie de interes. 
Ultima oară modificat 12 Ian 2010, 14:06 de către ZAR, modificat 1 dată în total.
-
roantichitati

Referitor la stare subscriu la parerea lui banivechi (posibil aUNC si VF ) , cat priveste al doilea aspect , nu cred ca a fost curatata . Daca era frecata se observau urme (mici zgarieturi ) SAU modeda capata un luciu , ceea ce nu se observa in cazul de fata , metalul are o culoare a unei matuiri naturale . Referitor la partile negre dintre pletele lui Carol , e un indiciu care poate induce in eroare , am mai intalnit acest tip de "pestritzare" la monede circulate de argint .
-
roantichitati

Luciul poate disparea in timp , insa suprafata aplatizata si netezita in urma lustruirii are o netezime specifica ( chiar daca nu mai reflecta lumina ) , si eu nu vad o asemenea supafata care sa-mi indice ca a fost lustruita sau curatata abraziv . Tu zici ca seamana cu anumite piese care le-ai curatat , nu neg ca poate exista si o asemenea posibilitate ....dar din ceea ce vad , eu nu trag concluzia asta . Aproape toate monedele care sunt in starea VF au fost curatate candva , cumva , spalate ...sau mai stiu eu . Depinde si unde punem limita cand ne referim ca ele au fost curatate .
O baie de citeva secunde in acid aduce o moneda cu patina neagra exact in starea asta. Negreala ramine in zonele adinci unde nu intra in contact cu degetele in timpul clatirii cu apa. Iar zonele albe devin aspre la pipait. Am vazut inclusiv un cocosel asa, a fost tinut cine stie unde, devenise rosiatic, iar proprietara i-a facut o baie in otet fiindca credea ca e fals. Nu s-a inverzit, dar arata ciudat si era aspru la pipait. Ma gindeam sa-l cumpar doar de ciudatenie.
Si eu cred ca moneda de 50 de bani a fost curatata. Daca nu a fost patiana artificial (baie in acid, etc...) sigur nu a fost curatata recent.
(Ce ma face sa cred ca a fost curatata? - exerienta de curatator de monede.
)
(Ce ma face sa cred ca a fost curatata? - exerienta de curatator de monede.
Talerul şi mahmudeaua sunt a omului nebun.
Zimţii dă florin sunt solzii care dracu-i poartă-n spete.
Guldenul mare ca roata dîmprejur dă sfîrc la fete
La fel duce în ispită, firfiricul şi carboava
Ca şi filtrul dă amoriu picură-şi în sîn otrava,
Lira minte, rubla-nşeală, ţechinul te măsluieşte
Şi Mamona cînd vrei aur scuipă-n palme şi rînjeşte.
Zimţii dă florin sunt solzii care dracu-i poartă-n spete.
Guldenul mare ca roata dîmprejur dă sfîrc la fete
La fel duce în ispită, firfiricul şi carboava
Ca şi filtrul dă amoriu picură-şi în sîn otrava,
Lira minte, rubla-nşeală, ţechinul te măsluieşte
Şi Mamona cînd vrei aur scuipă-n palme şi rînjeşte.
-
Cristian Ciuplea

50 bani este pentru mine VF/VF+
Leul are relief de un XF bun, dar nu se vede cit de proaspat mai este cimpul.
La moneda alaturata am sentimentul ca poate sa fie UNC, desi pozele nu-s prea grozave.
Este apreciata de o casa de licitatie germana la 900 EUR !?!?!
Leul are relief de un XF bun, dar nu se vede cit de proaspat mai este cimpul.
La moneda alaturata am sentimentul ca poate sa fie UNC, desi pozele nu-s prea grozave.
Este apreciata de o casa de licitatie germana la 900 EUR !?!?!
- Fişiere ataşate
-
- 1 leu 1894 AV..jpg (37.43 KiB) Vizualizat de 9009 ori
-
- 1 leu 1894.jpg (41.78 KiB) Vizualizat de 9009 ori