Mi-am pierdut idealismul in aceasta privinta, donatia nu mi se mai pare corecta in lumea in care traim, cand stiu cat efort, timp si bani am investit
Cred ca o cale de mijloc ar fi de dorit...Adica anumite exemplare deosebite (unicate, mari raritati, nu neaparat piese cu valoare comerciala deosebita..) sa fie vandute unui muzeu important, cum ar fi MNIR (la un pret convenabil pt.ambele parti), iar ceea ce e mai putin interesant d.p.d.v. stiintific/istoric sa fie vandut altor colectionari (sau chiar muzeelor, daca isi manifesta interesul). Astfel piesele stranse cu pasiune ajung acolo unde trebuie: in patrimoniul muzeal national sau la alti pasionati.
Din pacate realitatea confirma faptul ca micile colectii sfarsesc inghitite de colectii mari, care la randul lor ajung in muzee, acestea fiind mai stabile in timp. Soarta lor in muzee nu este insa 'batuta in cuie', din pacate, se stie ca s-au/se inlocuiesc piese autentice cu falsuri, sau monede valoroase cu banalitati...
Pentru mostenitori/urmasi de obicei colectia nu are aceeasi valoare sentimentala ca pentru cel care a alcatuit-o (deci nu se simt sufleteste atasati de ea, cu adevarat), si la nevoie tot valoarea comerciala primeaza...Nu luam nimic in mormant, asa ca...
Am auzit o treaba interesanta: un batran colectionar a notat pe plicurile monedelor din colectia lui estimarea valorii (in opinia dansului), astfel ca urmasii au avut dupa ce sa se ghideze cand i-au vandut-o...Suna cam sinistru, dar teribil de practic
Este decizia fiecaruia, in definitiv, dar cred ca o viziune 'durabila' este de dorit si in domeniul colectionarii de monede. Daca resursele (de timp, bani etc.) sunt limitate, se impune specializarea, selectia, auto-intretinerea d.p.d.v. material s.a.m.d. Nu in ultimul rand, sa nu uitam ca numismatica este totusi o pasiune cam egoista

Cati dintre dv. impartasesc cu cei dragi aceasta pasiune?

V-ati gandit vreodata la timpul pe care nu-l petreceti cu ei, ca sa va ocupati de pasiunea dv.? Adica sa va bucurati de niste bucatele de metal stantate mai recent sau mai demult?

Fireste, si asta e o parte din viata, si din bucuria de a trai pentru fiecare dintre noi colectionarii, dar totusi...Oare viata e in alta parte?

Suntem intotdeauna acolo unde ar trebui sa fim, cand ar trebui sa fim?
Inchei aici filosofia de forum

Sper ca nu ma veti judeca prea aspru, e luni