berserkr scrie:Daca exista falsuri, sau mai bine zis daca o varianta cu un anumit numar de perle poate fi considerata fals (deci suntem siguri ca s-au batut cu o singura stanta) cum se explica diferenta de numar? Mai exact a fost gravata de cineva foarte talentat o noua stanta dar acela a omis sa includa si numarul corect de perle? Specimenele cu numar diferit de perle nu sunt turnate (e si logic, daca erau turnate dupa un original ar fi avut acelasi numar de perle) si nici copiate intr-un fel anume dupa un original. Nu-mi prea explic cum ar putea exista exemplare false. foarte bine realizate dar cu un numar diferit de perle, in cazul cand consideram ca s-a folosit o singura stanta.
Chiar si daca ar fi fost mai multe stante, nu inseamna ca nu pot exista si replici moderne neoficiale. Similar, ipoteza unor falsuri nu exclude teoria mai multor stante.
Replica la 1 leu 1876 poate intra in aceeasi discutie: cum se poate sa fi pozitionat milesimul atat de diferit? Daca s-a plecat de la 1 leu 1873 sau 1874 de ce au refacut si, cel putin, cifrele 8 si 7?
(ca fapt divers, cercul perlat de pe avers are 129 de perle atat la piesele originale pe care am putut sa le studiez, cat si la replica 1876)
"Greselile" acestea sunt intentionate? Exista si replici care n-au aceste omisiuni si pe care am ajuns le consideram bune? (eventual din aliaje apropiate de cele originale)