5000 lei proba bancnota?
-
thebluelion

5000 lei proba bancnota?
Din cate am inteles, aceasta este o proba de bancnota foarte rara emisa in timpul lui Carol II. Rugamintea mea este: daca mai aveti alte informatii, poze sau scanuri mai bune, poate si preturi estimative (de la licitatii romanesti, straine), va rog sa le postati. Va multumesc.
- Fişiere ataşate
-
- 1.jpg (31.32 KiB) Vizualizat de 17833 ori
-
Cristian Ciuplea

-
stefan vasilita

Mai multe probe de 1000 si 5000 sunt cunoscute, desenate de A. Murnu sau S. Zainea dar si de alti gravori. Unele sunt publicate.
Stilul este intrucatva similar acesteia.
Eu am anumite dubii in privinta datarii acestei piese "Carol II"
Raportul lungime/latime este atipic perioadei, in timp ce se aseamana cu cel al pieselor pregatite pt reforma din 47. Iar lupoaica prezinta analogii cu desene similare pe probe sau emisiunea de 5 milioane 1947.
Marginea bancnotei este realizata printr-un decor similar cu piesele de 100000 lei 1945-1947. Iar CINCI MII LEI seamana teribil de mult cu cele de pe modelul 1943-1945.
Poate o proba sau desen pregatit pt reforma 1947?
LATER EDIT
Acum observ anumite analogii intre panourile decorative de pe marginea stanga respectiv dreapta. Motive vegetale si geometrice f elaborate, viu colorate. etc Sunt inspirate de piesele franceze ale sfarsitului de deceniu 40 din Franta, modele ce vor fi urmate ulterior inca 2 decenii.
Cred ca daca s-ar fi inspirat din piese franceze ale anilor 30, rezultatul ar fi fost mai putin spectaculos.
Stilul este intrucatva similar acesteia.
Eu am anumite dubii in privinta datarii acestei piese "Carol II"
Raportul lungime/latime este atipic perioadei, in timp ce se aseamana cu cel al pieselor pregatite pt reforma din 47. Iar lupoaica prezinta analogii cu desene similare pe probe sau emisiunea de 5 milioane 1947.
Marginea bancnotei este realizata printr-un decor similar cu piesele de 100000 lei 1945-1947. Iar CINCI MII LEI seamana teribil de mult cu cele de pe modelul 1943-1945.
Poate o proba sau desen pregatit pt reforma 1947?
LATER EDIT
Acum observ anumite analogii intre panourile decorative de pe marginea stanga respectiv dreapta. Motive vegetale si geometrice f elaborate, viu colorate. etc Sunt inspirate de piesele franceze ale sfarsitului de deceniu 40 din Franta, modele ce vor fi urmate ulterior inca 2 decenii.
Cred ca daca s-ar fi inspirat din piese franceze ale anilor 30, rezultatul ar fi fost mai putin spectaculos.
-
KLARK
-
moderator1
-
KLARK
Probabil o sa ma fac de ras...moderator1 scrie:Gasiti un articol in CN 8 sunt prezentate si poze cu respectivele bancnote.KLARK scrie:
Stiti ceva de probele de 500 lei 1 noiembrie 1940 si 1.000 lei 1 noiembrie 1940 cu supratipar "6 septembrie 1940" (aparute in M.B.R. la nr. 414 si 415)
-
moderator1
Cercetari numismatice. Numarul 8 se gaseste inca de vanzare la Muzeul National de Istorie. Acesta este linkul spre numarul respectiv.
http://www.mnir.ro/ro/Publicatii/Editie ... itie=33#78
http://www.mnir.ro/ro/Publicatii/Editie ... itie=33#78
- BAIDA DORU

- tripleseven

- tripleseven

Am mai fotografiat o piesa din acelasi calendar,nu are supratipar de specimen dar are seria 0000 si autograful artistului...
Descrierea piesei :
- "Bancnota de 500 lei,tip VIII,emisiune Banca Republicii Populare Romane,1949,desenator Serban Zainea "
Descrierea piesei :
- "Bancnota de 500 lei,tip VIII,emisiune Banca Republicii Populare Romane,1949,desenator Serban Zainea "
- Fişiere ataşate
-
- f1.jpg (81.01 KiB) Vizualizat de 17259 ori
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
O alta macheta a aceluiasi desenator, publicata intr-un numar mai vechi BSNR
- Fişiere ataşate
-
- Macheta 1000 lei.jpg (98.83 KiB) Vizualizat de 17184 ori

http://coinsandliterature.blogspot.com/

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
tripleseven scrie:Mda...!
deci revenind inapoi la tema topicului, bancnota apare in calendarul 2008 al Imprimeriei Nationale si este descrisa ca :
- "Propunere pentru bancnota de 5000 de lei 1943, desenator Arny Murnu"
Foarte interesante probele.
V-AS RUGA MULT DE TOT, DACA SE POATE, SA MAI POSTATI SI ALTE PROBE DE BANCNOTE romanesti, (CARE NU AU AJUNS IN CIRCULATIE)
, DACA CUMVA MAI SUNT IN CALENDARUL RESPECTIV.
Mi-as cumpara calendarul, dar nu cred sa-l mai gasesc undeva, si de acceea apelez la dvs.
Mersi mult anticipat.
www.bancnoteleromanesti.go.ro - Toate bancnotele romanesti organizate dupa serii de design.