raritatea la antice este relativa, iar discutiile despre raritate sunt subiecte alunecoase. in primul rand nu se poate discuta in termeni precisi cat de rara este o moneda prin prisma numarului exact de piese batute la o anume monetarie si cu atat mai putin a numarului exact de monede batute cu aceeasi matrita. apoi, fiecare tip monetar din antichitate are nenumarate elemente de diferentiere intre sub-tipuri/monetarii;officinae/stil.
spre exemplu in emisiunile de secol 4, de multe ori raritatea e data de gradul de raspandire a fiecarui sub-tip, a fiecarei diferente de portret, monetarie/officina.
o sa arat 2piese emise de aceeasi monetarie la aceeasi officina, dar folosind matrici diferite, rezultatul fiind practic 2piese diferite :
aici si
aici - daca va uitati cu atentie, sunt diferente clare in forma ochilor, parul, gura portretelor imperiale, dar si diferente in forma literelor, si a stelei de pe revers. ca sa nu zic de numarul de "randuri de caramizi" din care e alcatuit turnul.
aceeasi monetarie, aceeasi officina, 2matrite, 2gravori diferiti => 2piese diferite.
tipul watchtower/campgate, unul din cele mai cunoscute tipuri monetare ale secolului 4 prezinta atatea variatii incat chiar daca te concentrezi exclusiv pe o colectie bazata pe monede de acest fel, sunt slabe sanse sa reusesti sa intregesti colectia intr-o viata de om. aici puteti vedea un campgate emis la
alexandria si apoi unul emis in
antiohia. e vorba de acelasi tip monetar insa puteti observa diferente de stil si detalii atat pe avers cat si pe revers.
astfel de distinctii dau practic raritatea unei piese in cadrul tipului din care face parte si implicit in cadrul emisunilor perioadei respective.
multa lume foloseste ca etalon pentru raritate RIC (si eu printre ei) - dar ar trebui folosit cu rezerva ca ultimii 20 de ani au retrogradat practic foarte multe piese considerate raritati absolute (R5). in acelasi timp, in situatia nou formata a abundentei pieselor pe piata s-au format noi ratinguri de raritate: unele piese care in RIC apareau ca S sau chiar C au devenit in prezent RARE.
ca exemplu AE4 POP ROMANVS cu podul "milvian" pe revers este, ca tip monetar, deci independent de officina emitenta, mult mai rar decat un oarecare R5 GLORIA EXERCITVS soldati cu stindarde sau chiar decat varietati nelistate in RIC - cum ar fi VICTORIAE DD AVGGQ NN, RIC VIII Thessalonica 100 variant (din care am acum una la vanzare, acum 2-3ani am mai vandut una si am mai vazut inca cel putin 5-6exemplare pana acum, fara sa caut);
sau un alt exemplu ar putea fi comemorativa IVST VEN MEM, cotata in general cu S in RIC, dar care in contextul actual este foarte rara.
apoi ar mai fi si raritate raportata la epocile istorice ale imperiului, spre exemplu un R5 din secolul 4, cum zicea si berserkr, se poate cumpara destul de ieftin in comparatie cu un R de secol 5 (un leo sau un zeno sau un iohannes) sau cu un bronz mare S din secolele 2 sau 3.
in ceea ce priveste pretul, eu cred ca este dictat in primul rand de gradul de conservare al unei piese; monede comune de tip GLORIA EXERCITVS sau PROVIDENTIAE AVGG in stari VF/XF se vor vinde mult mai bine decat, sa zicem un gratian GLORIA NOVI SAECVLI (un tip monetar rar si foarte interesant din punct de vedere istoric) dar intr-o stare mai precara, sa zicem un G - VG.