Codul patrimoniului national

Istorie, arheologie, antichitate, evul mediu, muzee, etc.

Moderatori: Deus, Adam25

Scrie răspuns
Elinorri

Codul patrimoniului national

Mesaj de Elinorri »

Edit.
Ultima oară modificat 12 Oct 2010, 07:57 de către Elinorri, modificat 1 dată în total.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

N-am gasit decat 4 articole de ziar care anunta niste intentii. Aveti un link cu ceva mai consistent?
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Am facut si eu o cautare pe net pe tema, si ce am citit se poate rezuma cam asa, in cateva cuvinte: "pana in toamna se va reliza un proiect al Codului patrimoniului national". In rest, nimic concret.
Elinorri

Mesaj de Elinorri »

Edit.
Ultima oară modificat 12 Oct 2010, 07:57 de către Elinorri, modificat 1 dată în total.
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

Citind un articol din presa de astazi, am constat ca totusi, e discutabila un pc partea de patrimoniu. Conform la ceea ce spune acolo, daca eu nu declar un bun care sa fie inscris in patrimoniu, el nu intra in acea categorie.
Articolul este despre vanzarea unor picturi la una din casele de licitatii, iar ceea ce am spus mai sus, posibil sa fie valabil doar in cazul operelor de arta, dar ... posibil sa fi aparut modificari in ultima perioada asupra legislatiei si in ceea ce priveste numismatica?
Articolul este ARTICOL GANDUL
Pasajul cu pricina este:

Articol GANDUL scrie: "Car cu boi" nu face parte din Patrimoniul Cultural Naţional

"Car cu boi" de Nicolae Grigorescu, "Trandafiri" de Ştefan Luchian sau "Băieţi scăldându-se" de Camil Ressu, alte şi alte capodopere vândute ieri nu fac parte din Patrimoniul Cultural Naţional. Toate aparţin unor colecţionari privaţi şi toate pot fi vândute oricărei persoane interesate, care poate face, apoi, ce doreşte cu achiziţiile sale.

Doar cele 26.237 de lucrări de Patrimoniu sunt protejate de înstrăinare sau degradare/distrugere. Dacă aparţin unor instituţii publice (ex.: muzee de artă), nu pot fi vândute, iar dacă fac parte din colecţii private, vânzarea se poate face doar după neexercitarea de către statul român a dreptului de preemţiune (întâietate la cumpărare) şi doar către un cetăţean român sau un cetăţean străin care se angajează să nu scoată opera din ţară.

Motivul neincluderii în patrimoniu a tablourilor scoase joi la licitaţie azi este simplu, după cum ne-a explicat Octav Boicescu, şeful Secţiei de Artă Europeană a Muzeului Naţional de Artă a României: conform legislaţiei în vigoare, pentru ca o operă de artă să fie inclusă în Patrimoniu, trebuie să existe mai întâi o cerere din partea proprietarului sau administratorului acelei opere. Această procedură face ca lucrări de o mare valoare să nu fie clasificate oficial şi să li se piardă urma, foarte uşor.

Din patrimoniul cultural românesc fac parte majoritatea operelor artiştilor penelului români, precum şi câteva tablouri/desene/schiţe semnate de unii dintre cei mai mari pictori ai umanităţii: Vincent van Gogh, Sandro Boticelli, Albrecht Dürer, Francesco de Goya, Gustav Klimt, Henri Matisse, Claude Monet, Camille Pissarro, Pierre Renoir, Paul Rubens, Tintoretto, Tiziano etc.
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Yu_L.Yan scrie:Citind un articol din presa de astazi, am constat ca totusi, e discutabila un pc partea de patrimoniu. Conform la ceea ce spune acolo, daca eu nu declar un bun care sa fie inscris in patrimoniu, el nu intra in acea categorie.
Din cate stiu , ceea ce se spune in articol este adevarat si lucrurile nu sunt asa complicate . Un obiect aflat in proprietate privata nu poate fi trecut in patrimoniu , decat daca aceasta este vointa proprietarului , daca face o cerere in acest scop si daca obiectul se incadreaza . Partea "cu cantec" , este atunci cand se doreste scoaterea peste hotare a unui obiect prezumptiv a putea face parte din patrimoniul national . Pentru a putea fi scoasa din tara , piesa respectiva trebuie insotita de niste documente , de la ministerul culturii , care sa ateste ca nu este o piesa pretabila spre a fi inscrisa in patrimoniu . Un obiect care are potentialul de a fi inscris in patrimoniul national nu poate (teoretic) primi aceptul de a parasi tara .

Nu stiu daca acea cerere de examinare a obiectului este de fapt o cerere de inscriere in patrimoniu , ( o eventuala negare ar constitui de fapt autorizatia ca el sa paraseasca tara , un accept sau l-ar inscrie automat ) , sau este ceva diferit , si nu esti obligat sa-l inscri in cazul in care el totusi se incadreaza .
Elinorri

Mesaj de Elinorri »

Edit.
Ultima oară modificat 12 Oct 2010, 07:58 de către Elinorri, modificat 1 dată în total.
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Din ceea ce am citit mai sus rezulta : CLASAREA DIN OFICIU NU se realizeaza decat in CAZURI SPECIALE ( vanzare licitatie sau prin agenti autorizati , cazuri ,sau tentative, de eludare a legii si restaurare ) ori majoritatea pieselor stau in colectii private , nu se stie despre ele si in putine cazuri ele ajung la case se licitatii . Un proprietar nu are obligatia de a-l face public si in cazul in care o face , statul , prin lege , nu poate sa-l claseze decat in cazurile speciale mai sus expuse sau la dorinta proprietarului .
Scrie răspuns