Cum ne descurcam cu gradarea monedelor ( bancnotelor ) ?
-
danutz

este aceasta moneda de 5 lei
o piesa exceptionala fara cuvinte
http://romaniancoins.org/ro5lei1882.html
o piesa exceptionala fara cuvinte
http://romaniancoins.org/ro5lei1882.html
- Fişiere ataşate
-
- 5lei1881.jpg (40.82 KiB) Vizualizat de 10532 ori
Freddy scrie:Dupa titlul pozei, are si 6 stele
La 5 lei 1881 variantele comune sunt cele care au 5 sau 6 stele unde stelele au 5 raze. Varianta cea mai rara este intradevar la 5 lei 1881 6 stele dar cu 6 raze ! A nu se incurca piesele cu 5 sau 6 stele cu cele care au 5 sau 6 raze. Despre cele cu 6 raze s-a mai discutat pe forum , iar acestea sunt de o raritate extrema.danutz scrie:6 stele dar probabil 5 stele
6 stele 6 raze e probaovidiu^ scrie:Freddy scrie:Dupa titlul pozei, are si 6 steleLa 5 lei 1881 variantele comune sunt cele care au 5 sau 6 stele unde stelele au 5 raze. Varianta cea mai rara este intradevar la 5 lei 1881 6 stele dar cu 6 raze ! A nu se incurca piesele cu 5 sau 6 stele cu cele care au 5 sau 6 raze. Despre cele cu 6 raze s-a mai discutat pe forum , iar acestea sunt de o raritate extrema.danutz scrie:6 stele dar probabil 5 stele
"comune" la 1881 sunt cele cu Domnul si cu stema mica la Rege.
Cele cu stema mare sunt toate rare, chiar si cea cu 5s5r.
-
danutz

poate in starea astaflorin232 scrie: Cele cu stema mare sunt toate rare, chiar si cea cu 5s5r.
eu sunt de parere ca este monedaflorin232 scrie: 6 stele 6 raze e proba
daca era proba o mentionau toti experti ca buzdugan care au cautat in arhiva nu a trecut-o la proba si se gaseste stambuliu sa prosteasca numismatii din romania ca este proba sa fim seriosi
-
roantichitati

Depinde ce intelegi prin "comune". Daca te referi la frecventa aparitiei pieselor pe piata sunt de acord cu tine , daca vorbim insa de frecventa pieselor in stari deosebite lucrurile sunt mai nuantate . Din colectiile pe care le-am vazut la anul 1881 , majoritatea stateau cel mai bine la 5 LEI 5 stele ( unde am vazut cateva PIESE ) , insa stau foarte prost la una presupus "comuna" 5 Lei G ingust .florin232 scrie:6 stele 6 raze e probaovidiu^ scrie:Freddy scrie:Dupa titlul pozei, are si 6 steleLa 5 lei 1881 variantele comune sunt cele care au 5 sau 6 stele unde stelele au 5 raze. Varianta cea mai rara este intradevar la 5 lei 1881 6 stele dar cu 6 raze ! A nu se incurca piesele cu 5 sau 6 stele cu cele care au 5 sau 6 raze. Despre cele cu 6 raze s-a mai discutat pe forum , iar acestea sunt de o raritate extrema.danutz scrie:6 stele dar probabil 5 stele
"comune" la 1881 sunt cele cu Domnul si cu stema mica la Rege.
Cele cu stema mare sunt toate rare, chiar si cea cu 5s5r.
Referitor la 6 stere , 6 raze ....faptul ca toate cele cunoscute se gasesc in stari destul de slabe ce atesta circulatia eu cred ca a fost batuta ca moneda de circulatie , nu exclud insa cu desavarsire nici ipoteza de proba , dar nu sunt convins de ea .
lissner - felicitari pt piesa , rara avis ! ( interesant pseudonimul tau
.
-
Cristian Ciuplea

Pe pagina Transylvanian-Numismatic.com am vazut acele patru poze, care-s exemple pentru gradele de conservare F; VF; XF; AU.
Dupa convingerea mea F este un VG clar, VF un exemplu clasic de F, XF numai ca relief, uitind ca a trecut cirpa cu pasta peste tot aversul pozat, nu are sanse de a trece de VF, AU este un posibil XF, maximal XF+, dar pe poza nu se vede prospetimea cimpului, care si ea trebuie sa fie de XF sau XF+.
O moneda mai deosebita calitativ este prezentata de dl. Lissner .
Mie reversul imi place mai mult, relieful este mai bunicel si se pare ca si luciul de bataie este mai mult prezent decit pe avers.
Judecind dupa pozele postate, care pot si putin sa insele, XF+ ( Av.), Rv.
XF-UNC.
Interesanta ar fi opinia propietarului, a d-lui Lissner, care stie precis cum arata moneda in realitate, mai ales prospetimea si curatenia cimpului.
Dupa convingerea mea F este un VG clar, VF un exemplu clasic de F, XF numai ca relief, uitind ca a trecut cirpa cu pasta peste tot aversul pozat, nu are sanse de a trece de VF, AU este un posibil XF, maximal XF+, dar pe poza nu se vede prospetimea cimpului, care si ea trebuie sa fie de XF sau XF+.
O moneda mai deosebita calitativ este prezentata de dl. Lissner .
Mie reversul imi place mai mult, relieful este mai bunicel si se pare ca si luciul de bataie este mai mult prezent decit pe avers.
Judecind dupa pozele postate, care pot si putin sa insele, XF+ ( Av.), Rv.
XF-UNC.
Interesanta ar fi opinia propietarului, a d-lui Lissner, care stie precis cum arata moneda in realitate, mai ales prospetimea si curatenia cimpului.
In ce sens sunteti sceptic?banivechi scrie:6 stele cu 6 raze... Eu sint sceptic in privinta lor de cind am vazut ce mare asemanare e intre aceste stele cu cele de pe monedele de 5 pesetas din aceiasi epoca...
Din ce am vazut mai ales pe RomanianCoins, Dl Lissner cred ca este unul dintre acei membri ai acestui forum care, daca numismatica ar fi o preocupare ceva mai raspandita, ar putea sa deschida un muzeu profitabil doar cu o parte din colectie.Freddy scrie:Piesa de piesa. Ma intreb cum arata colectia
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
Chiar asa: interesant pseudonimul 
Eu am avut 6s6r acum circa 1an si a fost singura uzata pe care am vazut-o. Un VF-...
In rest toate celelalte care mi-au trecut prin mana erau de la XF in sus.
Mor de ciuda ca nu mai gasesc cartea respectiva unde am citit asta dar va pot spune ca blancurile la 1881 au fost facute la Buc urmand ca inscriptia pe muchie sa fie realizata in Franta, prin diferite monetarii.
Astfel, fiecare "varianta", este o monetarie diferita, cu exceptia celei de 6s6r care, din cate am citit, nu s-a intentionat sa fie pusa in circulatie.
In fine..
Ce stare e?
Eu am avut 6s6r acum circa 1an si a fost singura uzata pe care am vazut-o. Un VF-...
In rest toate celelalte care mi-au trecut prin mana erau de la XF in sus.
Mor de ciuda ca nu mai gasesc cartea respectiva unde am citit asta dar va pot spune ca blancurile la 1881 au fost facute la Buc urmand ca inscriptia pe muchie sa fie realizata in Franta, prin diferite monetarii.
Astfel, fiecare "varianta", este o monetarie diferita, cu exceptia celei de 6s6r care, din cate am citit, nu s-a intentionat sa fie pusa in circulatie.
In fine..
Ce stare e?
- Fişiere ataşate
-
- 50 bani 1885_col 2.JPG (56.61 KiB) Vizualizat de 10617 ori