Cum ne descurcam cu gradarea monedelor ( bancnotelor ) ?

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

Ce monede frumoase ... :D felicitari posesorilor !
5 bani 1884 un XF foarte frumos
5 lei 1883 VF dar in partea de sus ( 30 )
5 bani 1882 super BU. La o gradare americanii i-ar da peste MS 65 fara probleme.
andrukb
**
**

Mesaj de andrukb »

Aversul:
Fişiere ataşate
5 bani 1882-Av.JPG
5 bani 1882-Av.JPG (97.27 KiB) Vizualizat de 10404 ori
banivechi

Mesaj de banivechi »

Absolut toate perlele sint perfecte si pe avers si pe revers. Este si o moneda foarte bine batuta, cu un set de matrite tinere. Nota 10!
ciunget
**
**

Mesaj de ciunget »

Cristian Ciuplea scrie:Pe pagina Transylvanian-Numismatic.com am vazut acele patru poze, care-s exemple pentru gradele de conservare F; VF; XF; AU.
Dupa convingerea mea F este un VG clar, VF un exemplu clasic de F, XF numai ca relief, uitind ca a trecut cirpa cu pasta peste tot aversul pozat, nu are sanse de a trece de VF, AU este un posibil XF, maximal XF+, dar pe poza nu se vede prospetimea cimpului, care si ea trebuie sa fie de XF sau XF+.
Domnule Ciuplea,
Am un mare respect pentru opiniile dumneavoastra insa va rog sa postati niste imagini din care si eu, incepator, sa pot vedea despre ce e vorba si care sunt diferentele. O imagine valoreaza cat o mie de cuviinte.
Va multumesc.
sorin70

Mesaj de sorin70 »

5 bani 1884 al colegului Freddy mi se pare a fi fost curatat candva demult si apoi s-a repatinat cu timpul.
Mike

Mesaj de Mike »

5 lei 1883 : Revers XF - Avers VF (Freddy, moneda a fost curatata mai demult ? )

5 bani 1882-Unc
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Am avut in mana piesa expusa de florin232 , si pot sa spun ca arata mult mai bine in realitate . Are luciu de batere avers-revers , care din pacate nu se observa in fotografie .Si eu am aceasta problema si nu pot surprinde luciu de batere decat daca pierd din calitatea fotografiei . Piesa domnului Ciuplea este in aceeas maniera , se observa bine luciul de batere dar detaliile sunt mai neclare , mai ales la Barba lui Carol (oricum nu cred ca sunt probleme , dar aceasta lipsa a imaginii frustreaza ochiul ) . Cea de-a treia piesa 50 bani 1881 , este foarte bine surprinsa in fotografie , luciu + detalii . Toate cele 3 sunt piese de top !
In mare sunt de acord cu domnul Ciuplea referitor la faptul ca monedele expuse drept exemple ale unor stari de conservare , nu sunt cele mai relevante (si pot exista discutii ) iar piesa indicata drept XF este una compromisa care in mod sigur nu-si merita titulatura . Nu sunt insa in nici un caz de acod cu clasificarea data monedei prezentate drept aUNC pe care domnul Ciuplea o considera XF XF+. Din acea fotografie nu exista elemente care sa "retrogradeze" acea piesa , din contra , are reliefare , luciu de batere ...fara contacte si zgarieturi .Nu cred ca ar fi necesara postarea aici a unor piese care sa reprezinte starile de conservare , ci schimbate cele de la pagina cu pricina . Oricum nu intentionez o polemica pe acest subiect .

http://transylvanian-numismatics.com/po ... toryid=167
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

roantichitati scrie:Nu cred ca ar fi necesara postarea aici a unor piese care sa reprezinte starile de conservare , ci schimbate cele de la pagina cu pricina . Oricum nu intentionez o polemica pe acest subiect .

Nu gasesc o poza buna, potrivita, daca aveti cumva una, mi-ar fi de ajutor.
E greu sa gasesti imagini cu aceeasi tip de moneda in mai multe stari de conservare.
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Aldor scrie:
roantichitati scrie:Nu cred ca ar fi necesara postarea aici a unor piese care sa reprezinte starile de conservare , ci schimbate cele de la pagina cu pricina . Oricum nu intentionez o polemica pe acest subiect .

Nu gasesc o poza buna, potrivita, daca aveti cumva una, mi-ar fi de ajutor.
E greu sa gasesti imagini cu aceeasi tip de moneda in mai multe stari de conservare.
VF si XF deocamdata
Fişiere ataşate
IMG_3213g7okk.jpg
IMG_3213g7okk.jpg (93.25 KiB) Vizualizat de 10219 ori
IMG_3192DOKKK.jpg
IMG_3192DOKKK.jpg (77.73 KiB) Vizualizat de 10219 ori
Freddy

Mesaj de Freddy »

[quote="Mike"]5 lei 1883 : Revers XF - Avers VF (Freddy, moneda a fost curatata mai demult ? )

De mine sigur nu !!! M-am invatat minte sa mai curat monedele !!!
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

10 bani 1867 Watt & Co.
Fişiere ataşate
2.JPG
2.JPG (83.97 KiB) Vizualizat de 10609 ori
1.JPG
1.JPG (79.34 KiB) Vizualizat de 10609 ori
capa

Mesaj de capa »

ovidiu^ scrie:10 bani 1867 Watt & Co.
XF-
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
Cristian Ciuplea

Mesaj de Cristian Ciuplea »

D-le Ciunget,

Si o poza este buna, dar si ea va poate pacali la un grad de conservare mai mare.
Pina sa ajungem sa interpretam poze , trebuie sa stim ce spune teoria.
Calitatea pozei ajunge in cazul acelui 5 lei in FINE.
Pentru F trebuia sa arate ca cea din dreapta, care apare ca VF.
Cind moneda este atit de tocita ( intre conturul barbii si obraz nu mai este o delimitare ) atunci nu mai este "frumoasa ".
La moneda "XF" se vede clar ca tot parul capului este tocit, la fel si barba.
XF inseamna litere cu contur top, luciu de batere de min. 90%, numai cele mai inalte parti ale reliefului au urme de circulatie, deci de tocire.
La moneda AU relieful este bun, usoare minimalitati se vad insa.
Ce nu vad pe poza este luciul de batere, prospetimea cimpului, care poate sa fie sau nu.
Imi pare rau, dar nu am niste poze clare la diferite grd. de conserv., in special la 5 lei din argint.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Va multumesc pentru pareri, ne spuneti va rog o parere si despre imaginile postate de d-l roantichitati aici
http://transylvanian-numismatics.com/ph ... 5078#55078

Multumesc.
Poate reusim sa punem laolalta un tabel cu descrieri si imagini cat mai aproape de adevar pentru fiecare grad de conservare, si n-o sa mai vedem monede F gradate ca XF de unii colectionari. Pe okazii e plin de asa ceva.
Scrie răspuns