Cum ne descurcam cu gradarea monedelor ( bancnotelor ) ?

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
Cristian Ciuplea

Mesaj de Cristian Ciuplea »

Carol I Domnul este VF, Carol I Rege un F pe muchie de cutit.
Alnaibii

Mesaj de Alnaibii »

Domnule Ciuplea, mi se pare sa sunteti prea aspru, cred ca gradarea data de roantichitati e destul de realista.
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

F - VF - XF - aUNC

Am folosit cele 2 imagini de la d-l roantichitati , sper sa nu va suparati. :D
Fişiere ataşate
aUNC
aUNC
4.jpg (45.32 KiB) Vizualizat de 10566 ori
XF
XF
3.jpg (90.46 KiB) Vizualizat de 10566 ori
VF
VF
2.jpg (95.31 KiB) Vizualizat de 10566 ori
F
F
1.jpg (79.51 KiB) Vizualizat de 10566 ori
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

ovidiu^ scrie:F - VF - XF - aUNC

Am folosit cele 2 imagini de la d-l roantichitati , sper sa nu va suparati. :D

@ovidiu^ , in opinia mea pozele pe care le postam fiecare dintre noi aici pot fi folosite de oricine (in cazul in care sunt imagini ale pieselor personale , in cazul de fata sunt piesele mele deci pot fii folosite...dar nu vandute pe okazii :roll: ) , si propun ca in formularul in care postam sa existe o optiune prin care fiecare isi da acordul ca piesele postate sa poata fii folosite in interiorul site`ului , eventual in albumul de imagini , pt ca am vazut , ca apar multe piese interesante ( mai ales la bancnote in ultimul timp ) si nu se regasesc si in albumul de imagini .

La 5 Lei 1880 (scris pe cerc) am pus si o poza detaliu a unei parti din campul monedei care in poza principala pare stearsa . Piesa are un camp viu , curat , radiant in prezenta luminii...cu o buna reliefare si o patina care mie personal imi place desi are ceva mici depuneri si are o nuanta mai mult galbuie decat neagra . Despre stari , nu stiu daca o sa ma mai implic intr-o polemica cu domnul Ciuplea , pt ca nu stiu daca ar duce undeva , dar astept si alte pareri - lissner , florin232 , Yu_L.Yan , banivechi ,Hunter`, ....si oricine alta parere e binevenita . Motivarea gradarii ar fii utila . Puteti posta si alte foto , pt eventuale comparatii ...mai ales in caz de controverse .........
Fişiere ataşate
DETALIU.jpg
DETALIU.jpg (69.29 KiB) Vizualizat de 10533 ori
1880.pe.gat.P.JPG
1880.pe.gat.P.JPG (96.86 KiB) Vizualizat de 10533 ori
1880.ok.JPG
1880.ok.JPG (97.11 KiB) Vizualizat de 10533 ori
1881.OP.JPG
1881.OP.JPG (95.48 KiB) Vizualizat de 10533 ori
lissner
**
**

Mesaj de lissner »

evaluarea precisa a starii de conservare nu se poate face decat cu piesa in mana. pozele pot fi in favoarea sau in defavoarea unei anumite monede in functie de abilitatea cu care se surprind elementele principale care ne conduc la o apreciere corecta: relieful si campurile
in cazul monedelor cu stari de conservare superioare luciul de batere din campuri face diferentieri majore in ceea ce priveste calitatea.
se spune prea repede ca moneda este unc sau aunc judecand doar dupa relief si uitand ca o piesa cu relief impecabil dar fara campuri bune este de fapt un xf.
5 lei 1880 gravor pe cerc a d-lui roantic. (evaluata dupa poze) poate fi aunc
Ultima oară modificat 08 Mar 2010, 22:30 de către lissner, modificat 1 dată în total.
banivechi

Mesaj de banivechi »

lissner scrie:se spune prea repede ca moneda este unc sau aunc judecand doar dupa relief si uitand ca o piesa cu relief impecabil dar fara campuri bune este de fapt un xf.
Luciul poate disparea si datorita actiunii agentilor din mediul inconjurator. Atunci avem de-a face cu "oxidized" sau "corroded". Dar tot aUNC, tehnic vorbind.
lissner
**
**

Mesaj de lissner »

luciul de batere nu dispare prin oxidare. exista monede negre sau gri inchis care pastreaza luciul de batere intact. e adevarat ca pe un camp oxidat acesta se vede mai greu si numai din anumite unghiuri.
Mike

Mesaj de Mike »

Am o intrebare, daca avem o moneda care sa aiba relieful de UNC, dar nu prezinta luciu de batere...cum ar trebui gradata?
picard

Mesaj de picard »

Mike scrie:Am o intrebare, daca avem o moneda care sa aiba relieful de UNC, dar nu prezinta luciu de batere...cum ar trebui gradata?
aUNC
Talerul şi mahmudeaua sunt a omului nebun.
Zimţii dă florin sunt solzii care dracu-i poartă-n spete.
Guldenul mare ca roata dîmprejur dă sfîrc la fete
La fel duce în ispită, firfiricul şi carboava
Ca şi filtrul dă amoriu picură-şi în sîn otrava,
Lira minte, rubla-nşeală, ţechinul te măsluieşte
Şi Mamona cînd vrei aur scuipă-n palme şi rînjeşte.
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Mike scrie:Am o intrebare, daca avem o moneda care sa aiba relieful de UNC, dar nu prezinta luciu de batere...cum ar trebui gradata?
Nu se poate da un raspuns standard , problema e mai complicata . Starea poate cobora chiar mai jos de XF , dar in cazuri cu totul speciale . Imaginati-va o moneda UNC de argint curatata (asa cum fac bijutierii) intr-o solutie de acid sulfuric , si uitata o perioada mai lunga de timp . Suprafata metalului este distrusa , fara ca relieful monedei sa fie afectat. Acelas efect se poate obtine frecand o moneda UNC cu periuta de dinti si o pasta pentru curatat argintul ( pe care anumite persoane o vand pe okazii ca soltie pentru curatat monede ). Acele produse sunt abrazive (nu ma refer la solutia chimica , speciala pentru monede ) , iar o moneda "curatata" cu o pasta de acel gen nu mai poate fi cred eu nici XF.

In marea parte a cazurilor luciul de batere este o dovada clara a calitatii . Exista cazuri insa (mai rare ) cand lipsa lui nu dezavantajaza neaparat moneda , daca acest lucru se datoreaza unei patine opace creata in timp , naturala . Exista oxidare (patina ) opaca care ASCUNDE COMPLET suprafata metalului si ii da o tenta matuita (lipsita de luciu ) acolo unde este prezenta . Nu trebuie confundata crearea unei patine cu coroziunea . In cazul formarii patinei , metalul reactioneaza cu mediul si in functie de mediu oxideaza si isi creaza astfel un strat protector avand diferite nuante . In cazul coroziunii metalul este "macinat" in timp de substante care interactioneaza cu el distrugandu-l . Mai jos avem un exemplu al unei monede necirculate MS67 cu patina opaca .

http://www.mycoincollecting.com/coin-gr ... coins.html
Fişiere ataşate
MS..jpg
MS..jpg (35.24 KiB) Vizualizat de 10283 ori
ciunget
**
**

Mesaj de ciunget »

Adaug si eu o piesa, daca nu e cu suparare. Ce parere aveti despre gradul de conservare?
Fişiere ataşate
DSC00231.JPG
DSC00231.JPG (64.09 KiB) Vizualizat de 10213 ori
DSC00232.JPG
DSC00232.JPG (67.33 KiB) Vizualizat de 10213 ori
ronin

Mesaj de ronin »

A fost curatata?
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Moneda are un relief frumos , si e o moneda care se gaseste destul de rar in stari bune , din pacate candva , a fost frecata cu o carpa si a capatat acel luciu "nesanatos" specific acestei operatii , care il observ din ce in ce mai des la multi comercianti de monede . Acest procedeu face parte din ritualul lor de "infrumusetare" a monedei . Piesa nu poate fi mai mult de XF .
ciunget
**
**

Mesaj de ciunget »

... mai adaug o piesa, frumoasa zic eu.
Fişiere ataşate
1880-1.JPG
1880-1.JPG (46.01 KiB) Vizualizat de 10472 ori
1880-2.JPG
1880-2.JPG (94.22 KiB) Vizualizat de 10472 ori
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

ciunget scrie:... mai adaug o piesa, frumoasa zic eu.
Da , foarte frumoasa moneda :D . Din imagini , care insa nu sunt prea reusite , moneda pare UNC.
Scrie răspuns