Monede DACICE
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
Daca-i cu adevarat un scop, s-ar putea sa fie aceeasi intentie de control al metalului, se intalnesc piese verificate si prin "impunsaturi", in afara taieturilor binecunoscute, drept contramarci par foarte greu de vazut. Exista monede barbare din anumite tipuri in cazul carora mai multe (sau cele mai multe) exemplare au aplicate impunsaturi intr-un loc fix, ceea ce ar presupune un rol diferit, insa aici nu cred ca e cazul. E o parere, raman cu impresia de control.
Zic la fel, probabil o imitatie timpurie. Piese oficiale ce reunesc cele trei simboluri de pe revers, torta, lambda si caduceul, sunt emise de atelierul din Amfipolis.
Zic la fel, probabil o imitatie timpurie. Piese oficiale ce reunesc cele trei simboluri de pe revers, torta, lambda si caduceul, sunt emise de atelierul din Amfipolis.
@mihai_a380 Asa e, poza mi-a jucat feste, iepurele nu este prezent pe revers 
@heliokles Nu cred ca se poate vorbi despre un pret standard, ce pot sa va spun este ca pare mai rara decat MBR si ca uneori poate fi gasita la anticariatele din strainatate; eu am intalnit una intamplator, cautand altceva (pe net)
@heliokles Nu cred ca se poate vorbi despre un pret standard, ce pot sa va spun este ca pare mai rara decat MBR si ca uneori poate fi gasita la anticariatele din strainatate; eu am intalnit una intamplator, cautand altceva (pe net)
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
info
... un articol interesant despre Monedele dacice din Museul Municipal Sebes
http://www.muzeuluniriialba.ro/docs/apu ... _suciu.pdf
.... imagini frumoase ... si o piesa Tip Mediesu Aurit (mai rar vazuta pe net in ultima vreme)
deasemeni taoata colectie Revistei Apulum in format PDF
http://www.muzeuluniriialba.ro/apulum.php?subm=51
... poate toate muzeele ar trebui sa-si popularizele revistele de specialitate si mai ales ... colectiile proprii !!!!!!!!!!
http://www.muzeuluniriialba.ro/docs/apu ... _suciu.pdf
.... imagini frumoase ... si o piesa Tip Mediesu Aurit (mai rar vazuta pe net in ultima vreme)
... poate toate muzeele ar trebui sa-si popularizele revistele de specialitate si mai ales ... colectiile proprii !!!!!!!!!!
Re: info
Am accesat pagina si m-a izbit barbarismul "downloadeaza". Mi se pare inacceptabil pentru o institutie de cultura.simaky scrie:
info
sorin70 a scris:
Am accesat pagina si m-a izbit barbarismul "downloadeaza". Mi se pare inacceptabil pentru o institutie de cultura.
.... mie mi se pare normal pentru o institutie sustinuta din BANI PUBLICI !!!
---------
... in alta ordine de idei .... piesa urmatoare vi se pare turnata ? ... sau doar ebosa sa fi fost turnata apoi batuta ??
Am accesat pagina si m-a izbit barbarismul "downloadeaza". Mi se pare inacceptabil pentru o institutie de cultura.
.... mie mi se pare normal pentru o institutie sustinuta din BANI PUBLICI !!!
---------
... in alta ordine de idei .... piesa urmatoare vi se pare turnata ? ... sau doar ebosa sa fi fost turnata apoi batuta ??
- Fişiere ataşate
-
- foto
- 6.28gr AR tezaur Videle.jpg (50.48 KiB) Vizualizat de 11330 ori
info
... piesa e autentica, dar interesanta e prezenta globulei in exteriorul discului monedei ... care e destul de sferica !!!
Da, initial am crezut ca s-a vrut transformarea ei in bijuterie. Protuberanta poate fi adaugata ulterior. ne-ar lamuri poate o poza cu macro facuta in regiunea respectiva (pe ambele parti ale monedei).
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
info
... moneda face parte dintr-un tezaur si impreuna cu "surorile" ei sunt la Muzeul din Alexandria - tezaurul de la Videle.
Deci nu cred ca cineva ar fi avut ocazia sa o transforme in pandativ.
... eu cred ca flanul monetar a fost initial turnat - asa a aparul surplusul respectiv de metal, apoi a fost batuta !
Deci nu cred ca cineva ar fi avut ocazia sa o transforme in pandativ.
... eu cred ca flanul monetar a fost initial turnat - asa a aparul surplusul respectiv de metal, apoi a fost batuta !
Era bine sa fi spus de la inceput tot ce stiati despre ea. Evitam posturile inutile. In alta ordine de idei pare suberata. In acest caz daca la realizarea acoperirii (dinainte de batere) argintul de deasupra ar fi fost foarte fierbinte, s-ar fi putut pastra o globula de metal in mod accidental pe margine. Acelasi caz si pentru un flan obtinut prin turnare.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
info
deasemeni mai cunosc o piesa interesanta din punct de vedere a realizarii ei .... pe revers pare a fi o dubla batere .... dar care dispare la nivelul capului calului .... deci piesa a fost turnata !!!!!
specific ca si aceasta piesa face parte din tezaurul de la Cirlomanesti com Vernesti jud Buzau, si se afla la Muzeul Jud Buzau
specific ca si aceasta piesa face parte din tezaurul de la Cirlomanesti com Vernesti jud Buzau, si se afla la Muzeul Jud Buzau
- Fişiere ataşate
-
- foto
- 6.68gr AR tezaur Cirlomanestix.jpg (39.44 KiB) Vizualizat de 11306 ori
asa este berserkr ... nu am fost destul de atent !!!! .. se vede si la nivelul botului calului o usoara dubla batere !
-----------------------------------------------------
Pentru cei ce nu au MGD 1973, un scurt rezumat al tipurilor monetare:
Monede Geto-Dacice - Clasificare după Constantin Preda
Prima fază de dezvoltare a monetăriilor locale - prima 1/2 sec. III îen. – prima 1/2 sec. II îen.
Zona bazinului Dunării – traco-getii sud-dunăreni
Tip Rasa – jud. Ialomiţa – imitaţii tetradrahme postume Filip II (AR 12-14 gr.)
Oltenia – nord-vest – imitaţii tip Larissa, cu cap ianiform
Tip Oltenia – jud. Mehedinţi, jud. Vâlcea
Banat
Tip Banat – imitaţii Filip II
Transilvania – nord, nord-vest – imitaţii Filip II
Tip Tulghieş-Mireşul Mare – jud. Maramureş
Tip Crişeni-Berchieş – jud. Cluj
Tip Şilindia – jud. Arad
Moldova – imitaţii tetradrahme Filip II
Tip Huşi-Vovireşti – jud. Vaslui (prezintă tăieturi şi contramărci)
A II-a fază de dezvoltare a monetăriilor locale - a 2-a 1/2 sec. II îen. – prima 1/2 sec. I îen.
Se depreciază calitatea argintului, sub 50%, scade greutatea monedelor, şi apare forma schifată.
Bazinul Dunării
Tip Jiblea – imitaţii Filip II
Tip Prundu – didrahme cu greutatea 5-7 gr.
Tip Adâncata – estul Olteniei & vestul Munteniei
Tip Vârteju-Bucureşti – centrul Munteniei, între Vedea şi Ialomoţa
Tip Inoteşti-Răcoasa – estul Munteniei & sudul Moldovei
Tip Aninoasa-Dobreşti – Oltenia, pe valea Jiului şi valea Oltului – botul calului seamănă cu un cioc de raţă
Moldova & nord-vestul Munteniei
Tip Dumbrăveni
Tip Medieşul Aurit – nordul extrem al Daciei
Transilvania, zona sudică & valea Mureşului - argint 30 – 40%, subţiri, schifate
Tip Aiud-Cugir – av. chipul lui Heracles de pe monedele lui Alexandrul cel Mare şi Filip III Arideul
Tip Răduleşti-Hunedoara
Tip Chereluş
Tip Petelea – av. chipul zeiţei Artemis copiat după tetradrahmele Macedonia Prima
-----------------------------------------------------
Pentru cei ce nu au MGD 1973, un scurt rezumat al tipurilor monetare:
Monede Geto-Dacice - Clasificare după Constantin Preda
Prima fază de dezvoltare a monetăriilor locale - prima 1/2 sec. III îen. – prima 1/2 sec. II îen.
Zona bazinului Dunării – traco-getii sud-dunăreni
Tip Rasa – jud. Ialomiţa – imitaţii tetradrahme postume Filip II (AR 12-14 gr.)
Oltenia – nord-vest – imitaţii tip Larissa, cu cap ianiform
Tip Oltenia – jud. Mehedinţi, jud. Vâlcea
Banat
Tip Banat – imitaţii Filip II
Transilvania – nord, nord-vest – imitaţii Filip II
Tip Tulghieş-Mireşul Mare – jud. Maramureş
Tip Crişeni-Berchieş – jud. Cluj
Tip Şilindia – jud. Arad
Moldova – imitaţii tetradrahme Filip II
Tip Huşi-Vovireşti – jud. Vaslui (prezintă tăieturi şi contramărci)
A II-a fază de dezvoltare a monetăriilor locale - a 2-a 1/2 sec. II îen. – prima 1/2 sec. I îen.
Se depreciază calitatea argintului, sub 50%, scade greutatea monedelor, şi apare forma schifată.
Bazinul Dunării
Tip Jiblea – imitaţii Filip II
Tip Prundu – didrahme cu greutatea 5-7 gr.
Tip Adâncata – estul Olteniei & vestul Munteniei
Tip Vârteju-Bucureşti – centrul Munteniei, între Vedea şi Ialomoţa
Tip Inoteşti-Răcoasa – estul Munteniei & sudul Moldovei
Tip Aninoasa-Dobreşti – Oltenia, pe valea Jiului şi valea Oltului – botul calului seamănă cu un cioc de raţă
Moldova & nord-vestul Munteniei
Tip Dumbrăveni
Tip Medieşul Aurit – nordul extrem al Daciei
Transilvania, zona sudică & valea Mureşului - argint 30 – 40%, subţiri, schifate
Tip Aiud-Cugir – av. chipul lui Heracles de pe monedele lui Alexandrul cel Mare şi Filip III Arideul
Tip Răduleşti-Hunedoara
Tip Chereluş
Tip Petelea – av. chipul zeiţei Artemis copiat după tetradrahmele Macedonia Prima