Cum ne descurcam cu gradarea monedelor ( bancnotelor ) ?

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
danutz

Mesaj de danutz »

conform gradatilor cu o pagina in urma trebuie incadrata intre xf si aunc

detalii de aunc nu are si lovitura de pe muchie o trage in jos
eu ii dau xf++ pentru detalii
Mike

Mesaj de Mike »

Poza poate sa inshele, eu zic ca este Xf moneda.Nu inteleg ce legatura are lovitura cu starea ei, eventual ar intra la no grade coins...
banivechi

Mesaj de banivechi »

Aia de la ora 8 pe revers nu e lovitura, sau nu mai stiu eu cum arata o bavura indoita poate chiar la iesirea din presa...
Nu prea gasesc cusururi acestui 5 lei 1880! Poate doar ca are semnatura pe cerc si nu sub git... Probabil ca un fotograf bun ar scoate in evidenta si ceva luciu de batere.
UNC
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

banivechi scrie:Probabil ca un fotograf bun ar scoate in evidenta si ceva luciu de batere.
UNC
:shock: Gradul de uzura de deasupra urechii e atat de mare incat moneda nu se incadreaza in aUNC , nicidecum UNC !!! Ca sa ajunga sa fie asa frecata acolo moneda a circulat , ca sa nu mai spun ca uzura exista si la mustata , dar din pozitia in care a fost facuta fotografia e greu de observat . Piesa are un relief foarte frumos ....nu vad insa luciu de batere , si nu pot sa-mi dau seama despre prospetimea campului . Piesa e una deosebita , dar nu poate sa fie mai mult decat un XF+ .
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

Din pozele de mai sus e greu sa se dea o gradare realista. Poate domnul ciunget o sa posteze niste imagini mai reusite ale monedei. Mie totusi mi se pare ca moneda nu poate sa coboare sub aUNC. Totusi in cazul in care ar fi circulat bavatura de pe muchie nu s-ar fi tocit prima ?
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

ovidiu^ scrie: Mie totusi mi se pare ca moneda nu poate sa coboare sub aUNC. Totusi in cazul in care ar fi circulat bavatura de pe muchie nu s-ar fi tocit prima ?
Gradul de uzura este EVIDENT , atat deasupra urechii , in barba cat si la mustata , sub limita in care s-ar incadra la aUNC . Ca sa fie atat de frecata moneda a circulat .
Fişiere ataşate
comparatie.OP.jpg
comparatie.OP.jpg (96.44 KiB) Vizualizat de 10470 ori
banivechi

Mesaj de banivechi »

Pai sincer, cu cit ma uit mai mult la cele doua monede asa cum le-ai alaturat, aia "galbena" imi place din ce in ce mai mult.
Mike

Mesaj de Mike »

Propun urmatoarea moneda gradarii:

Imagine
picard

Mesaj de picard »

XF
Talerul şi mahmudeaua sunt a omului nebun.
Zimţii dă florin sunt solzii care dracu-i poartă-n spete.
Guldenul mare ca roata dîmprejur dă sfîrc la fete
La fel duce în ispită, firfiricul şi carboava
Ca şi filtrul dă amoriu picură-şi în sîn otrava,
Lira minte, rubla-nşeală, ţechinul te măsluieşte
Şi Mamona cînd vrei aur scuipă-n palme şi rînjeşte.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

E destul de departe de XF. Nu are cum sa treaca de VF.
Mike

Mesaj de Mike »

Eu as zice avers Vf, revers Xf - curatata, lovitura pe revers la ora 11.
Cristian Ciuplea

Mesaj de Cristian Ciuplea »

Reversul monedei d-lui Mike este cu o idee mai bun decit aversul, merge in VF+, dar asta ca relief.
Pentru un VF cinstit trebuia sa mai fie putin din luciul orig., macar printre litere.
El nu mai este, moneda a fost curatata mecanic, lucru care-i reduce mult din val. numismatica.

Alaturat un 5 lei 1881 DOMN, declarat de casa de licitatie Künker ca
BU din proof.
Este mai repede vorba de o bataie " gen specimen ", asemanatoare cu cea a pieselor 1867 Heaton, care se cunosc f. bine, ele fiind in numar destul de mare.
Pentru cei care doresc sa aiba o poza bunicica cu o moneda de 5 lei in UNC, catalogul mai este inca online.
Astfel colectionarul poate vedea cum trebuie sa arate parul la frunte, deasupra urechii, barba, mustata, stema cu ciucurii la mantaua de hermelina, medalionul ordinului Steaua Romaniei, coama spicului, conturul si suprafata la fiecare litera.
Poza aceasta este de referinta.
Se pare ca moneda s-a vindut cu suma de 10000,- EUR !
Fişiere ataşate
00982q00.jpg
00982q00.jpg (50.47 KiB) Vizualizat de 10980 ori
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

banivechi scrie:Pai sincer, cu cit ma uit mai mult la cele doua monede asa cum le-ai alaturat, aia "galbena" imi place din ce in ce mai mult.
Daca-ti place mai mult , e ok , gusturile nu se discuta , noi discutam de stari , iar cand se pune problema starii piesa la care se faci referire n-are o sansa sa treaca de XF , moneda poarta urme clare de uzura datorate circulatiei !

Cristian Ciuplea scrie:Alaturat un 5 lei 1881 DOMN, declarat de casa de licitatie Künker ca BU din proof.
Pacat ca are o lovitura foarte puternica in lobul urechii , nu-mi dau seama cum a primit-o , parca e lovitura cu un ciocan . Piesa este extraordinara si pretul la care s-a dat spune multe , un mare merit il are si fotograful :wink:
lissner
**
**

Mesaj de lissner »

frumoasa piesa de 5 lei. intradevar si poza o avantajeaza.
se stie ca monedele din seria 1872-1876 sunt extrem de greu de gasit in stari de top. de aceea mai prezint si eu o piesa ca model pentru colectionari.
(stare unc BU)
Fişiere ataşate
1874 1 leu copy.jpg
1874 1 leu copy.jpg (89.9 KiB) Vizualizat de 10909 ori
Cristian Ciuplea

Mesaj de Cristian Ciuplea »

Sigur ca poza este in favoarea monedei !
Chiar daca are un contact pe ureche, tot ce-i posibil, moneda are prestanta.
Este un grad de conservare , care este deosebit.
Monede de 5 lei 1880-1901, cu tenta de proof , sunt extrem de rare.
Sigur ca aceasta piesa n-a fost pusa 1881 in vata si bagata la cutie, dar este ceva aparte.
La leul d-lui Lissner , frunzele si ROMANIA-s un deliciu !
Scrie răspuns