Fiind incepator, bineinteles ca nu imi pot asigura o evaluare foarte exacta a monedelor, cu toate ca am vazut ca exista pe net, ca si pe acest forum, destule sfaturi. Am inteles destul de clar chestiile teoretice legate de tiraj, gradare, vechime si altele. Insa practic nu cred ca pot evalua inca exact gradul de deteriorare al unei monede si nici valoarea acesteia.
Intrebarile mele sunt:
1) Exista persoane care se ocupa de acest lucru?
2) Sunt de incredere sau mai bine raman la forumuri si pagini de licitatii?
3) Cam ce preturi se practica pentru aceste evaluari?
Unde ne putem evalua monedele?
In colectiile din Europa 99% din monede sint evaluate de proprietari. PCGS a intrat de anul trecut pe piata europeana, dar e un drum anevoios de facut, moneda trebuie trimisa in Elvetia, de acolo ei o trimit in America la gradare, se intoarce in Elvetia si de acolo e trimisa "acasa". Cu costuri care trec probabil de suta de dolari. Pur si simplu nu merita sa trimiti nici macar un 5 lei 1885 la evaluare, mai ales ca multi ar avea surpriza ca monedela sa se intoarca cu mentiunea "genuine, but not gradable" adica "moneda nu e falsa dar nu o gradam fiindca a fost curatata"...Fiindca multi din cei care au detinut monedele inaintea noastra aveau mania curateniei... si a cirpei de sters, inclusiv banii vechi...
Cu putina practica invatati sa va evaluati singur monedele, iar cataloage acum se gasesc, si chiar si ebay e un bun etalon de preturi.
Cu putina practica invatati sa va evaluati singur monedele, iar cataloage acum se gasesc, si chiar si ebay e un bun etalon de preturi.